Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

22 March 2012

Tutorial Photoshop - Cara Nak Lukis Belon

Salam blogger dan salam sejahtera kat korang..
hmm lamanya tak buat tutorial photoshop kan..sory..hihi..
hari nie boring2, saja nak ajar korang lukis belon..suka2 jer..
belon nie apit ada guna untuk hadiah segmen hari tue..camnie lah apit lukis

1. Open Adobe Photoshop korang dulu.
2. File > New > Tentukan size lukisan korang tue.

3. Pilih Ellipse Tool, then klik2 icon atas tue. Contoh kat bawah taw. Ha jangan lupa pilih warna putih taw utk bulatan tue.

4. Then buat bulatan meyerupai belon. Tengok bawah nie.
 

5. Pastue kat layer, Right Click > Blending Options. Kita nak buat warna.

6. Tick kat Overlay. Pastue pilih la kaler belon.
 

7. Pastue tick Bevel and Emboss. Ha korang men2 la kat situ. Takpun korang ikut jer contoh bawah nie k.

8. Then kita nak buat tali belon lak. Ha korang kena buat layer baru lah taw. 

9. Korang guna pen tool nak buat tali. SIAP! Good luck!

8 orang comel komen:

Haruno Hana 하나 said...

nak guna Photoshop tp setiap kali siap download & nk install mesti akn keluar alert message You're Not Allowed To Use This Software .. lebih kurang cengitu ayat kat alert message tu :'(

♥ adeq kewchiq ♥ said...

abg fizz..mnta tlg leh???heheheh...nk request smthing leh???tlg sketch kn 1 d00dle mslimah yg pkai slndang cm njwa latif leh??tp pkai kmera cmneh http://dl.glitter-graphics.net/pub/422/422291hs96xkz473.jpg or cmneh http://dl3.glitter-graphics.net/pub/1404/1404383s296ckbhut.png...klu xleh xpe...saje try request sbb tgk doodle yg abg wt cumel sgt la..nk wt sndri xreti n xckop kretip cm abg...hehehhe

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Salam Apit,

Meh tengok doodle korea apit kasik kasik kat kami ni boleh kenyit mata lah...tak caya yek..jom terjah blog kami ye.. :-)

http://mylovely-cats.blogspot.com/2012/03/terima-kasih-daun-keladi-apit.html

FatinKpopLover said...

nk tnya boleh? hehe~

1. pwn tool boleh guna atas mouse pad terus ke? atau ia skali dgn tablet gadget?

2. Abg Apit ada deviantArt acc? nk link. sye watch. tolong ajar lagi beberapa computer art, penggunaan paint tool sai, photoshop cmnie dan lain2. hnya wt 1 entry cmnie. sye akan baca. ^^

FatinKpopLover said...

Abg Apit, saya da berjaya buat balloon!!

:D

http://s597.photobucket.com/albums/tt53/spongenabihah/?action=view&current=Balloon.png

ok x??

Lindaannur said...

mcm best je..

Nor Sharul Atikah Bt Nor Azlan said...

abg, xpandai la nk buat tali tu... susah... ada cara senang tak ? haha

★ aIsyaH ★ said...

y nie jadik jugak..hehe..dpt belajar y simple2 je dulu..^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...