Last updated!

30 June 2009

Drama Nur Kasih

Yassin - Nur Kasih (Versi Drama) - Download

FucK Indie???

Dj Amey ft Nik, MC Fiq, MC Shaz - Fuck Indie

NB - Terima Kasih (Hero)

Sedut Lagu Yang x Berapa Baru

Klik Tajuk Lagu untuk Sedut k!!

Dia Fadila - Jat Da Da Da
Ran feat Shila - Tunjukkan Cintamu
Diddy feat Nur Fatima - Sudah
Alyah feat Riz - Ku Pinjam Satu Bintang
Dafi - Seumur Hidup
Red Peanut feat Nadia - Aku Dia Dan Kamu
Pretty Ugly - Itu Bukan Aku
Ruhil Amani - Anak Dunia

Altimet & Ning Baizura - Mimpi

Altimet & Ning Baizura - Mimpi

Akon Ft Melissa - Yalli Nassini

Akon Ft Melissa - Yalli Nassini - Download

29 June 2009

Dah Potong!!

Aku dah potong rambut dah..hukhuk..sedih tol..penat aku simpan rambut panjang2..hehe..tapi skang asa ringan cket kepala aku..nak pikir pown jadi laju dah.. Aku semalam dah balek umah family aku kat SP setelah sekian lama aku bertapa kat Alor Star sebab aku praktikal kat sana.. Now tinggal lagi 1 month jer untuk aku duk umah family aku nie n then kena siapkan report final yang serabut tue.. So aku maybe x update blog lama kot.. Bz2.. Xdak time.. bYE2..

27 June 2009

Punk Rock Kedah

Punk rOck diberi nama kepada rambut aku..haha..x penah2 aku simpan rambut smpai cmnie..pjg nak mampos..mcm perogol berepisod plak..hehe..serabut giler..emm xper,,kenangan nie untuk tunjuk pada anak cucu nanti.. Hahaha.. Besok lusa aku dah nak g potong rambut dah kot..tp tgk dulu la nak potong cmner..kalo ikutkan hati nak buat botak jer..cam toyol(e-toyol.com)..haha.. Emm serabut kan otak aku..nak pikir pown cam lambat jer skng sebab beban yang duk atas kepala terlalu bnyk yang menyebabkan neutron2 dalam kepala otak menjadi lambat..nak antaq impuls g kat otak pown jadik slow nak mampos!!!..

Planet Seperti Bumi Ditemui !!


Baru-baru ini, sekumpulan ahli astronomi telah menemui planet seperti Bumi. Lebih menarik lagi, mereka bukan sekadar menemui satu, tetapi dua planet yang saling berjiran di dalam satu sistem bintang yang dinamakan Gliese 581. Sistem bintang Gliese 581 terletak kira-kira 20.5 tahun cahaya dari Bumi.

Kedua-dua buah planet tersebut dinamakan sebagai Gliese 581 e dan Gliese 581 d. Apa yang menarik sekali, kedua-dua buah planet tersebut merupakan exoplanet yang terkecil pernah dikesan setakat ini dan kedua-duanya juga merupakan planet jenis batuan.

Planet Gliese 581 e hanya mempunyai jisim 1.9 kali ganda berbanding Bumi. Namun begitu, kedudukannya agak hampir dengan bintangnya menjadikannya ia sebuah planet yang amat panas dan kurang sesuai bagi menampung kehidupan.

Manakala, Planet Gliese 581 d yang ditemui lebih awal terletak pada zon kehidupan berdasarkan jarak dengan bintangnya seperti Bumi dengan Matahari sekaligus berpotensi untuk menyokong kehidupan.

Menurut Michel Mayor, seorang ahli astrofizik dari Geneva University, Switzerland mengatakan bahawa Planet Gliese 581 d bukan sahaja sebuah planet batuan, ia turut dipercayai mempunyai air dan lautan yang besar dan dalam. 'Amat mustahil sesebuah planet sebesar itu dengan hanya batuan tanpa sebarang cecair' -tambahnya lagi.

Penemuan terbaru ini menjadikan jumlah exoplanet yang berjaya dikesan ialah 350 buah planet. Sebelum ini, kebanyakkan planet yang ditemui merupakan planet gas gergasi yang mempunyai saiz dan jirim 1000 kali ganda berbanding sekarang atau sekurang-kurangnya sebesar Planet Musytari. Kedua-dua buah planet tersebut dikesan di European Southern Observatory's telescope di La Silla, Chile.

SparkPesan ::: Nanti aku ingat nak g buat perumahan kos rendah la kat situ..nanti aku sewakan untuk korang k!!

Jom Download MP3

Stacy - Cerah
Amy Search - Terjah
Pesawat - Rasional Emosional
Malique Feat Elvira - Pergi Jauh

Michael Jackson - King of Pop 2008 (Full Album)

Michael Jackson - King of Pop 2008 (Full Album) - Download

01 - Michael Jackson - Billie Jean
02 - Michael Jackson - Beat It
03 - Michael Jackson - Thriller
04 - Michael Jackson - Smooth Criminal
05 - Michael Jackson - Bad
06 - Michael Jackson - Dirty Diana
07 - Michael Jackson - Black Or White
08 - Michael Jackson - Men In The Mirror
09 - Michael Jackson - Earth Song
10 - Michael Jackson - Heal The World
11 - Michael Jackson - They Dont Care About Us
12 - Michael Jackson - Who Is It
13 - Michael Jackson - Speechless
14 - Michael Jackson - The Way You Make Me Feel
15 - Michael Jackson - Weve Had Enough
16 - Michael Jackson - Remember The Time
17 - Michael Jackson - Whatever Happens
18 - Michael Jackson - You Are Not Alone
19 - Michael Jackson - Say Say Say
20 - Michael Jackson - Liberian Girl
21 - Michael Jackson - Wanna Be Startin Somethin
22 - Michael Jackson - Dont Stop Til You Get Enough
23 - Michael Jackson - I Just Cant Stop Loving You
24 - Michael Jackson - Give In To Me
25 - Michael Jackson - Dangerous
26 - Michael Jackson - Will You Be There
27 - Michael Jackson - Scream
28 - Michael Jackson - You Rock My World
29 - Michael Jackson - Stranger In Moscow
30 - Michael Jackson - Rock With You
31 - Michael Jackson - Got The Hots
32 - Michael Jackson - Thriller Megamix

Michael Jackson - 7even 2008 (Full Album)

Michael Jackson - 7even 2008 (Full Album) - Download

01 - Gangsta (No Friend Of Mine)
02 - Xcape
03 - Why! (feat. 3T)
04 - What More Can I Give!
05 - Todo Para Ti (What More Can I Give) (Spanish version)
06 - What More Can I Give (Todo Para Ti) (Spanglish version)
07 - Let Me Let Go
08 - Someone Put Your Hand Out
09 - Shout
10 - I Need You (feat. 3T)
11 - Ride with Me (feat. Rodney ‘Darkchild’ Jenkins)
12 - Biggerman
13 - Get Out Of My Mind
14 - Mamacita (feat. Santana)

26 June 2009

Tajam+Duri=Durian


Durian
!! Makanan yang sedap sekali untuk dimakan bersama pulut..haha..sekarang pukul 9.53 p.m bersamaan dengan hari jumaat, aku tgh menuggu masa untuk menikmati durian yang akan dibuat kuah serta akan disuap masuk ke dalam mulut bersama dengan pulut.. Wahh sungguh enak rasanya.hahaha..Selamat menikmati yer..

Aku Manusia Berdosa

Aku asa kan skang nie aku mcm berdosa gile jer..huhu..mmg x dinafikan la aku nie mmg jahat..emm ntah la..aku nak berubah tp mcm2 halangan jer yg dtg bila asa nk berubah..hukhuk..cian kat aku..bila la aku nak dpt hidayah dr ALLAH kan..dgn cara hidup aku skng nie..mcm x bau syurga jer..sedihnyer..emm nak buat cmna kan..pandai buat pandai lah tanggung kat akhirat nnti..ape2 pown aku still nak berubah suatu hari nnti..smpai bila aku nak jd cmnie jer..tol x?? Xper2,,pelan2 kayuh bak kata org kedah..tp kalo pelan2,,bila masa ak nak kembali ke jalan yg benar..dah la skng nie akhir zaman..mcm2 benda berlaku..gempa bumi..bangunan retak sana sini..perang x abes2..bunuh-membunuh dah jd adat plak..skng heboh plak dgn manusia mkn bayi(janin) kat jepun.. Aduss..mcm2 dah jd skng nie.. Ak tkut.. Dah la aku nie hidup dalm kegelapn jer..(sampai kulit pown gelap)..moga aku diampunkan tuhan dah diberi hidayah oleh-Nya.. Insyaallah.. Mudah-Mudahan...Amin....

Upin Ipin Angkasa


Waa..dah nak ada filem Upin Ipin Yang baru plak dah..tapi dgr2 cite tahun 2011 la..its ok..2 tahun lg..2 tahun pown masa yg begitu cepat untuk buat filem 3D yang bagus tue.. Bangga tol jadi anak malaysia.. Chewah.. Malaysia mampu untuk membuat filem 3D yang hebat mcm negara2 luar buat.. Grafik Upin Ipin nie pown cantik..semuanya dilakukan oleh bebudak kiter taw.. Ha,,pic yang kat atas nie Filem Geng :: Pengembaraan Bermula..


Nie lah filem terbaru yang akan ditayangkan pada tahun 2011 nanti..sama2 lah kita saksikan filem 3D yang hebat nie di pawagam..Buat masa ini, masih tiada sinopsis berkenaan dengan filem tersebut yang dipaparkan pada laman rasmi Upin dan Ipin : Angkasa. Walaubagaimanapun, Les’ Copaque menyediakan trailer khas untuk tatapan para peminatnya yang mana boleh didapati dalam dua saiz berbeza..UPIN & IPIN : ANGKASA (klik jer kat tajuk filem tue untuk melihat trailer tersebut..K..

OST Transformers - Revenge Of The Fallen 2009

Klik Kat tajuk lagu untuk menyedut mp3

01. Linkin Park - New Divide
02. Green Day - 21 Gun
03. Taking Back Sunday - Capital M-E
04. The Fray - Never Say Never
05. Nickelback - Burn It To The Ground
06. The Used - Burning Down The House
07. Theory Of The Dead Man - Not Meant To Be
08. The All American Reject - Real World
09. Hoobastank - I dont Think I Love You
10. Staind - This Is It
11. Avenged Sevenfold - Almost Easy


Ost Bohsia

James Baum, Doul & Hani - Cik Adik (Ost Bohsia)

25 June 2009

Download Filem Transformer 2

Klik kat Part yang nak download
(Right Click N New Tab)

Optimus Prime Mati??

Aku dah g tgk cite nie smlm.. Fuhh mmg bes lah..rugi kalo korg x g tgk cite transformer Revenge For The Fallen nie taw.. Cite nie sambungan dari cite Transformer 1 la..Destroy.. Geng Autobot nie bg kerjasama ngn planet bumi untuk berperang dgn Geng Decepticon(geng aku).. Megatron hidup balik.. Geng Decepticon cari Megatron kat dasar laut yang dulunya telah dibuang oleh manusia.. Ketua kpda Megatron nie lg kuat..Fallen nama dia..Fallen nie tkut kat Optimus Prime.. Dulu,,keturunan Prime ada 7 Prime..skng dah tinggal Optimus Prime sowg ja.. Fallen tkut kpd Prime sbb Prime sowg ja dpt kalahkan dia..tp time Prime nk selamatkan Sam Wicwicky(Hero citer nie),,Prime mati sebab lawan ngan Megatron n Starscream..mcmana dia nak lwn ngn Fallen?? sapa nak kalahkan Fallen?? Korg g lah tgk sndiri ye..hehe..

24 June 2009

Eddie Hamid - Halimah Jongang (Chorus)

Eddie Hamid - Halimah Jongang (Chorus) (OST Halimah Jongang)

OuccHh!!


Welcome my blog!! Lamanya aku x update blog aku nie.. Hehe.. Emm suma chat?? Chewah.. emm sory la sebab dah lama sngat aku menyepikan diri..aku ada hal yang kena ptut di uruskan.. Aku ke suatu tempat yang agak Hulu untuk melakukan tugasan aku.. Huhu.. Aku g sana ngan membe2 aku.. kitorang pegi dalam 6 org lah..kitorg pegi bukan buat keje sngt pown tp melepak jer bnyak... Bak kata pepatah la kan..Sambil menyelam minum air..tp kitorang bukan minum air ja..siap tibai Nasi Kandar kuah campur lg.. Huh..mmg dasyat.. Hehe..
Pic atas nie time kitorang kat depan umah membe kitorang yang kami tumpang arie tue..(menumpang jer kami mampu)..yg comel2 tue otai( Dolah)..huhu..jgn men2..hehe..sebelah tue cam biasa lah.. Geng Batas Paip..haha..Si Black!!
Picture kat atas nie aku snap ngn membe aku..Black..(klik nama dier untuk ke blog dier)..picture nie time kami tgh tunggu cite Blood :: The Last Vampire..cite nie start kul 9.40 p.m..tpksa jer lah tunggu time tue..x bes mana pown cite nie..x kuat lgsung Vampire tue.. macam hampeh jer cite nie.. Dah la dalam tue sejuk nak mampus.. Terketar2 aku dibuatnyer..

Zarina - Kasih Antara Kita (OST Zati & Mawas)


23 June 2009

Besok Transformer!!!

Setelah sekian lama aku menghilangkan diri,,aku kembali untuk aku sharekan wallpaper Transformer Revenge Of The Fallen kat korang suma..Besok cite nie kuar kat Pawagam.. Ramai2 lah kite g ygk cite yang diarahkan oleh Michael Bay nie k.. Oh ya,,Jangan Lupa amik wallpaper yang aku kongsikan tue ya.. hehe.. k..Selamat Menyedut!!

The Red Jumpsuit Apparatus

The Red Jumpsuit Apparatus - Your Guardian Ange
Download di sini

Khalifah - Khalifah 2009 (Full Album)

01. Khalifah - Cintaku Dewi Kamala
02. Khalifah - Puteri Di Rimba
03. Khalifah - Cintamu Cintaku
04. Khalifah - Singkong Dan Keju
05. Khalifah - Insan Terbina
06. Khalifah - Kata Sombong
07. Khalifah - Layar
08. Khalifah - Kisah Abang Senja
09. Khalifah - Kasih Laila
10. Khalifah - Harry Dalam Klasikal

13 June 2009

Bz Sementara Waktu

Aku akan Bz buat sementara waktu sebab ada benda yang aku perlu uruskan buat masa nie.. Huhu.. Emm mayb aku xkan update blog kot dlm jangka waktu yang agak lama.. Dalam 4-5 hari jgk kot.. Suma nie bergntung pd urusan yg perlu disettlekan nie lah.. So kpd pembaca n kaki sedut kat blog nie,,harap bersabar ye..walaupown x amai pown owg bkak blog nie (Kan bawu jer buat).. Hahaha..

12 June 2009

Abes Praktikal!!!

Tanggal 11 June 2009,,tamat lah sudah detik2 azab bekerja..hehe.. aku dah abes praktikal..Hooreyyy!!!! Lega giler..huhu.. selama 5 bulan aku bekerja siang dan malam untuk memenuhi syarat2 Diploma tmpt aku mengaji..huh.. membebankan tol..saat yang ditunggu2 telah pown tiba,,saat2 di ofis hanyalah tingal kenangan untuk aku..isk3.. sedih jgk la..tp dalam hati meloncat riang bagai katak mendapat makanan malamnya..hahaha..

11 June 2009

Sony Ericsson Satio (IdoU)


Aku tadi bukak la jup web sony ericsson..pastue tunggu la dia loading..macibai..hp nie..perghh!! meletop..alawa gile..menarik plak aku tgk hp nie..gila bai..korang nak tahu x kamera hp nie brapa megapixel?? try teka?? 12.1 MegaPixel bro..gila bapak g..clear nak mampos..function dia mmg cnggih la..x mcm sebelum2 nie..kan skng dunia pown semakin maju kan..aku asa cam nak beli jer hp nie tp xdak sen la wey..huhu..taw kat mak aku mampos..hp nie blh kira mcm kamera digital jgk lah..ish kagumnya aku..dah la aku minat tol ngan keluaran sony nie..hehehe..makin lama makin maju..

La Luna

01. La Luna - Berpisah
02. La Luna - Cemburu
03. La Luna - Jarak Beribu
04. La Luna - Membekas Di Hati
05. La Luna - Merelakanmu
06. La Luna - Penggalan Kisah Lama
07. La Luna - Sekadar Pelarian
08. La Luna - Selepas Kau Pergi
09. La Luna - Senyum Pagi Ini
10. La Luna - Sepi Selalu
11. La Luna - Terpanah Asmara
12. La Luna - Tetaplah Mencintaiku
13. La Luna - Tiada Yang Abadi
14. La Luna - Bahagia Tanpamu

Alan - I'm Yours (Versi Melayu)

Alan - I'm Yours (Versi Melayu) - Download

10 June 2009

Akademi Al-Quran 1 (Full Album)

Mp3Spark Melayu

Kerispatih - Demi Cinta
Ebi Kornelis & Felix - Musafir Dunia
Budak Kacamata - Bintang
Rio Febrian - Maafkan
Kangen Band - Selingkuh
Afgan - Akhir Persahabatan
Nurul - Tika Cinta

Green Day - 21st Century Breakdown 2009 (Full Album)


01. Green Day - Song of the Century
02. Green Day - 21st Century Breakdown
03. Green Day - Know Your Enemy
04. Green Day - ¡Viva La Gloria!
05. Green Day - Before The Lobotomy
06. Green Day - Christians Inferno
07. Green Day - Last Night On Earth
08. Green Day - East Jesus Nowhere
09. Green Day - Peacemaker
10. Green Day - Last Of The American Girls
11. Green Day - Murder City
12. Green Day - ¿Viva La Gloria? (Little Girl)
13. Green Day - Restless Heart Syndrome
14. Green Day - Horseshoes And Handgrenades
15. Green Day - The Static Age
16. Green Day - 21 Guns
17. Green Day - American Eulogy (Mass Hysteria/Modern World)
18. Green Day - See The Light

Alesana - Where Myth Fades To Legend Full Album

Alesana - Where Myth Fades To Legend - Download

01. Alesana - This is Usually the Part Where People Scream
02. Alesana - Goodbye, Goodnight, For Good
03. Alesana - Seduction
04. Alesana - A Most Profound Quiet
05. Alesana - Red and Dying Evening
06. Alesana - Better Luck Next Time, Prince Charming
07. Alesana - The Uninvited Thirteenth
08. Alesana - Sweetheart, You Are Sadly Mistaken
09. Alesana - And They Call This Tragedy
10. Alesana - All Night Dance Parties in the Underground Palace
11. Alesana - Endings Without Stories
12. Alesana - As You Wish
13. Alesana - Obsession is Such an Ugly Word

I Love You SaYaNg


NurZarahanie Binti Zahirin..nie anak buah aku..comel x?? Nakal giler nie..huhu..penat nk menjaganya..hehe..cite kegemaran dia Upin Dan Ipin (Betol..Betol..Betol..)asal masuk bilik aku ja,,nak tgk cite tue..kang x bukak cite tue,,nnges..huhu...x ke naya..mau ke xmau terpaksa bukak jugak lah.. Hehe.. Aku pnggil zara jer kat anak buah aku nie..dia pngil kat aku plak Pak Teh(TATEH)hehe..tp ibu ngn abah pngil ADIK..sepatutnyer pngil kakak sbb dia anak sulong..hehe..nnti kot pngil kakak sbb dai pown bukannyer adik adik lg..sorg dia jer..adik die maybe nex time lah kot..INSYAALLAH..


True Tone Pelik


Bunyi Sakit - Download
Burp!! - Download
Nyamuk - Download
Orang Mengamuk - Download
Power Rangers - Download
Water - Download
Zzzzzz - Download

Selsema Babi (H1N1)


Mereka yang bekerja dengan ternakan ayam, itik dan babi, terutama mereka dengan dedahan langsung, mempunyai risiko meningkat pada jangkitan zoonotik dengan virus influenza endemik pada haiwan tersebut, dan membentuk populasi hos manusia dalam mana zoonosis dan penyusunan semula boleh berlaku serentak. Transmission of influenza from swine to humans who work with swine was documented in a small surveillance study performed in 2004 at the University of Iowa. Kajian ini antara lain mencadangkan mereka yang bekerja mengendali ayam, itik dan babi mesti dipantau bagi kesihatan awam. Wabak selesema babi 2009 kelihatannya penyusunan semula beberapa strain virus influenza A subjenis H1N1, termasuk jenis influenza manusia dan dua jenis wabak pada babi, dan juga influenza burung.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan bahawa simptom dan penyebaran selesema babi dari manusia kepada manusia sama seperti selsama bermusim. Simptom biasa termasuk demam, lesu, kurang berselera dan batuk, dengan hidung berair, sakit tekak, mual, muntah dan cirit-birit turut dilaporkan.Ianya dipercayai bahawa penyebaran dikalangan manusia adalah melalui pesakit batuk atau bersin dan menyentuh sesuatu yang mempunyai virus sebelum menyentuh hidung dan mulut mereka sendiri. Selesema babi pada manusia adalah paling berjangkit dalam tempoh lima hari pertama penyakit sungguhpun sesetengah orang, kebanyakannya kanak-kanak, mampu kekal berjangkit sehingga selama sepuluh hari. Diagnosis boleh dilakukan dengan menghantar contoh, diambil dalam tempoh lima hari pertama, kepada CDC bagi analisa.


Spark Pesan ::: Dulu Selsema Burung,,Sekarang Selsema Babi plak..nanti Selsema Cipanzi Anak Sedara Tenuk!!

GoodBye Semua!!


Bsok adalah hari last aku kat ofis nie..aku dah behenti keje n akan jd Pengurus kat Syarikat daddy aku..hahaha..Hampeh!! aku dah abes praktikal daa..bsok last day aku kat cnie n then berambos meninggalkan abg otai kat atas tue..hikhikhik..emm sedih jgk la asa..tp at the same time(speaking plak) asa hepy jgk..emm thanks pd suma tunjuk ajar kakitangan syarikat nie n xkan lupa ilmu diorg bg..ak akan guna ilmu dan pengalaman yg aku dpt kat syarikat nie..insyaallah..

Spark Pesan ::: Moga Syumul Technology terus Maju n Maju!!

Apa Nie Celcom???

CELCOM!! Satu perkhimatan talian yang mambantu untuk menghubungkan sesama manusia..haha..hubungkan ape..sakit tol hati aku..sejak dua menjak tiga menjak nie,,celcom buat hal ape ntah..tiap2 mlm bile nak guna jer..ada saja dia buat hal..nak sent msg kat membe2 pown susah..asyik2 sending failed..F**K tol..time mlm jer dia jd lah..skt atie tol..kalo buat hal dalm stgh jam ke..sejam ke xpe r gak..Nie start dr kul 9 mlm smpai la pkul brapa pagi ntah..tension tol..Kalo cmnie la gaya celcom,,makna kata pkai maxis blek lah..so kepada Celcom,,cepat2 buat tindakan yang sewajarnya untuk mengelakkan masalah ini berlaku kepada pelanggan2 celcom yang lain..Harap Maklum..

Spark Pesan ::: Kalo korang tension sngt x leh sent msg,,baling jer HP korang kat dinding,,mcm aku buat..baru puas!!

09 June 2009

Download Terminator Salvation (2009)

Terminator Salvation Part 1 - Download
Terminator Salvation Part 2 - Download
Terminator Salvation Part 3 - Download
Terminator Salvation Part 4 - Download
Terminator Salvation Part 5 - Download
Terminator Salvation Part 6 - Download

Petua Nak Care Laptop Korang


  • Jangan letakkan laptop anda di atas katil,karpet atau permukaan yang lembut yang boleh menyebabkan aliran udara kipas laptop anda tertutup.Ini akan menyebabkan laptop anda akan menjadi Overheating.
  • Jangan letak Laptop anda di pangkuan anda(di paha anda).
  • Untuk menjadikan bateri lebih tahan,buka bateri laptop anda ketika ia telah penuh di cas.Hanya sambungkan kabel power untuk memastikan laptop anda berfungsi tanpa memerlukan bateri. Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter. Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula. Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.
  • Jangan letak laptop anda di kawasan yang basah.(juga minuman anda,Kebanyakan orang suka meletak minuman mereka di sebelah laptop mereka ketika menggunakan laptop mereka)
  • Jangan biarkan laptop anda berjemur di bawah matahari yang terik ataupun di dalam kereta ketika parking di bawah matahari.
  • Pastikan laptop anda diletakkan di kawasan yang rata.Laptop yang terjatuh atau terhempap akan menyebabkan perkakasan dalam laptop tersebut terjejas.
  • Seboleh-bolehnya jauhkan laptop anda dari magnet…
  • Pastikan laptop anda diberi rehat,jangan dibiarkan ianya dipasang hampir sehari setiap hari(ketahanan laptop berbeza dengan PC biasa).
  • Papan Kunci : Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk. Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak. Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.
  • Skrin LCD : Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk. Gunakan screen saver. Power management setkan pada Turn Off monitor in minutes. Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan. Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan Dead pixel.