Last updated!

30 August 2011

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2011/1432H MAAF ZAHIR & BATIN

salam blogger..salam 1 Syawal..
di hari yang mulia ini apit ambil kesempatan nak ucapkan selamat hari raya..
aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua blogger..
mana la tahu kalau-kalau selama apit berblogging nie ada salah silap..
terkasar bahasa..terlanjur bahasa..maaf seribu maaf kepada semua..
jangan disimpan di dalam hati..jangan ambil hati..
jangan bermusuh-musuh ye kita..
so apit nak beraya..maybe tak update blog dalam beberapa hari nie..
take care semua..selamat berhari raya..
peace..babai! 0-0 ye semua!


29 August 2011

Doodle Untuk Akak Nashanadz a.k.a QistiNasha

salam blogger..salam 1 Syawal semua...
besokk raya..yeaaa....yahooo...hihi..
mintak-mintak jangan la hujan raya nie..tak bes la raya kalo hujan..
nak bergambar kat luar tak syiok nanti..hihihi..
so sempena hari raya besok..apit nak hadiahkan something lah..
hadiah nie untuk akak Nashanadz.. apa yang apit nak hadiahkan nie?
haa apit ada lukis gambar akak kat atas tue..hihi..
suka tak? suka tak? hope suka lah ye kak..
nie kira balasan dari kad raya akak taw..apit tak sempat nak balas..
so apit balas dengan lukisan atas tue lah ye..peace..
kalau akak sudi, akak amik lah taw..kalau sudi ler..hihi..
SELAMAT HARI RAYA KAK NASHANADZ..
mintak ampun minta maaf kalau ada salah silap yek..
jemput mai umah ceq no kat KEDAH..hihi..
okay lah..nak g makan ketupat..
babai semua! peace!
http://nashanadz.blogspot.com/

Tempahan Couple Doodle Ketiga Untuk Afina Sudah Siap

salam blogger semua..salam syawal..
okay..nie entry ringkas okay..
nampak doodle kat atas ntue? itu tempahan yang ketiga..
ia ditempah oleh cik Afina Rahmat..
sesiapa yang nak tempah doodle lagi boleh lihat entri nie >> KLIK
hanya terbuka untuk lagi 7 orang saja lagi taw..
hanya RM5 sahaja..cepat cepat cepat..
okay semua..selamat berhari raya..
tatatata..papai!


Apit Dapat Kad Raya Kedua Dari Shida Radzuan

salam blogger semua..salam syawal yang bakal menjelma besok..
tadi apit dapat lagi kad raya dari blogger..
blogger tersebut ialah Shida Radzuan..hihihi..
ingatkan besok raya, dah tak dapat lah kad raya..tengok-tengok ada lagi..
terima kasih kepada Encik Posmen kerana menghantar kad tue..
so kepada Shida..maaf..tak sempat nak balas kad raya tue..
tapi apit bagi kad raya..duit raya dan doodle raya kan..hihi..
korang nak tengok entri pemberian apit kepada shida? >> KLIK
nak duit raya RM100 tue ye? special edition tue..hihi..
hmm so shida..selama perkenalan kita di alam blogger nie..
sempena hari raya yang bakal menjelma nie..
apit menyusun 10 jari kaki dan tangan memohon ampun dan maaf..
jika terdapat salah dan silap..terlanjur kata bicara..
harap dimaafkan taw..jangan disimpan di dalam hati..
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN..
Terima Kasih Shida..peace!


Tempahan Kedua Couple Doodle Untuk Fara Syazlin Sudah Siap

salam blogger semua..haiiii...salam ramadhan terakhir..
hmm nampak doodle kat ats tue? ala-ala domo gitu..
itu tempahan yang dibuat oleh Fara Syazlin..
Bulan dan Pelangi..pasangan bahagia tue..piewittt..
hmmini tempahan yang kedua untuk design nie..
masih mempunyai 8 orang untuk menempah..
kalau nak tahu lebih lanjut boleh tengok entri nie >> KLIK
cik fara nie nak baju dan kasut bewarna coklat..
seluar putih..dan corak baju nak gambar domo..so itu hasilnya..
ada la apit tambah apa yang patut untuk mencantikkan lagi..
siap buat gambar doodle tue untuk header beliau lagi taw..comel gak apit tengok..
bagus-bagus..i like! sesiapa nak tempah boleh la inbox di FB k.
hanya RM5 saja..tak mahal pown..selepas diskaun tue..
terhad untuk lagi 8 orang sahaja..


28 August 2011

Free Doodle Muslimah Untuk My Follower

salam blogger kepada semua..salam ramadhan..
alhadulillah..dah nak muncul 1Syawal yang ditunggu-tunggu kan..
berjumpa lagi kita pada Syawal tahun nie..syukur..
okay sempena 1Syawal yang bakal menjelma nie..
apit nak hadiahkan doodle muslimah kepada folllower apit..
follower muslimah sahaja taw..apit create untuk muslimah saja..
hihihi..hope korang sudi lah amik seketul dua..
nak tambahkan pahala yang ada..hihi..
bermacam-macam warna apit sediakan untuk korang..

http://4.bp.blogspot.com/-5HUgrcEcvoY/Tln6rY68T7I/AAAAAAAACHM/yM1VqhBU9ws/s1600/Doodle+Muslimah+Ungu.png
http://4.bp.blogspot.com/-YIHI67pB8LE/Tln6z-I-pZI/AAAAAAAACHQ/2p4LMiTwCLc/s1600/Doodle+Muslimah+Biru.png
http://1.bp.blogspot.com/-FkD1QD0glAU/Tln7JsAPLQI/AAAAAAAACHU/2SboIGCFav8/s1600/Doodle+Muslimah+Coklat.png
http://2.bp.blogspot.com/-I5J_QtHmA6k/Tln7bCZquXI/AAAAAAAACHc/kXvxxDRChYk/s1600/Doodle+Muslimah+Hijau.png
http://1.bp.blogspot.com/-vcJXtiYIBsE/Tln7ZM1FmjI/AAAAAAAACHY/1Pk2vAW5AMc/s1600/Doodle+Muslimah+Dark+Red.png
http://2.bp.blogspot.com/-yTMPeAZRXng/Tln7vH15_9I/AAAAAAAACHg/OqNnQ2l_oaI/s1600/Doodle+Muslimah+Hijau+Biru.png
http://3.bp.blogspot.com/-zZXVrtNTmB0/Tln734Z7SgI/AAAAAAAACHk/GO0YgJHC6xI/s1600/Doodle+Muslimah+Hitam.png
http://2.bp.blogspot.com/-Q0GaaR4YiwA/Tln8D-GZa1I/AAAAAAAACHo/BpJtU2rbn0U/s1600/Doodle+Muslimah+Kuning.png
http://4.bp.blogspot.com/-xENZJ5ldqSk/Tln8MWp4C4I/AAAAAAAACHs/tjHzR3Q0a7A/s1600/Doodle+Muslimah+Putih.png
http://4.bp.blogspot.com/-hf6EEdJwXy8/Tln8UF9FEFI/AAAAAAAACHw/HjiquuizQ0A/s1600/Doodle+Muslimah+Merah.png
http://4.bp.blogspot.com/-XtZyIny6b5g/Tln8ajkDanI/AAAAAAAACH0/54EKLAN7aTM/s1600/Doodle+Muslimah+Silver.png
 http://1.bp.blogspot.com/-vudEQT6PpHw/TlpD1Qh1E4I/AAAAAAAACH4/MNIILTSl_IQ/s1600/Doodle+Muslimah+Pink.png
hope korang semua suka ye..kalau tak cantik minta maaf taw..
hihihi..so kepada blogger boy..sory..tak sempat buat untuk lelaki..
sempat buat yang muslimah dulu..
sempena Hari Raya yang bakal menjelma nie..
apit menyusun 10 jari memohon maaf kalau ada kesilapan
sepanjang apit berblogging dengan semua okay!
minta ampun minta maaf..selamat hari raya maaf zahir batin..


Tutorial Photoshop - Kaburkan Background Belakang (Bokeh)

salam blogger semua..haiiiii....
lamanya apit tak buat tutorial kan untuk korang semua..
hihi..asyik sibuk dengan doodle jer sebelum nie..
pastue ngan tempahan doodle la..tempahan header ngan banner lah..
ayoyo..tak menang tangan ooo..alhamdulillah rezeki..
okay..kali nie tutorial photoshop lak..
camna nak bokehkan background belakang?
bokeh tue istilah bebudak photographer..maksud kabur..
camna nak kaburkan background gambar korang?
meh apit ajar yang basic jer okay!

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Anda berminat untuk membeli DVD tutorial photoshop? >> KLIK  
3.Klik File > Open dan pilih gambar yang anda nak edit.


4. Okay, apit pilih gambar apit kat bawah nie. eh nie bukan time bulan ramadhan taw.


5. Sekarang korang click icon bulat kat bawah tue. icon Edit in Standard Mode. Pastue klik kat brush tool dan right click and pilih size brush yang sesuai.


6. Then koarng brush la gambar korang tue. Contoh macam kat bawah. Memang akan jadi warna merah taw. Jangan korang pelik lak nanti. hihi.


7. Dah habes highlight semua, korang click semula pada icon yang bulat tadi tue. Selepas klik ja, automatik gambar korang tue akan ada garisan putus-putus.


8. Now, klik Filter > Blur > Surface Blur.. Nak amik blur lain pown takpa..tapi ini apit tunjuk salah satu contoh saja taw. Contoh kat bawah k.


9. Then akan keluar satu pop up untuk surface blur tadi tue. Ha korang adjust2 la kat situ okay. Kalau dah asa kabur tue dah cun, Klik OK! Siap.


SELAMAT MENCUBA!


27 August 2011

Apit Dapat Kad Raya Dari Kak Nashanadz

salam blogger semua..salam ramadhan..
selamat hari raya taw semua..raya nak dekat dah nie..
tadi petang apit dapat kad raya taw..huhu..
petang tadi posmen mai antaq..malam baru berkesempatan nak baca..
taw tak sapa bagi? teka? teka? teka?
seorang akak bernama nashanadz..blogger jugak nie..
best akak nie..dah la comei..baik hati lak tue..hihi.
cer tengok gambar akak comel bawah nie..huhu..


Terima kasih kakak..kakak memang sempoi lah!
sory ye tak sempat apit nak balas kad raya tue..
takpa, nanti apit kasi la apa-apa yang special kat akak ye..
jom kita terjah beramai-ramai jom!
thanks sangat-sangat taw..
SELAMAT HARI RAYA!!


Tempahan Couple Doodle Untuk Mish Apple Sudah Siap

salam blogger semua..salam ramadhan..
nampak tak doodle couple kat atas tue? comel tak?
ha korang jangan memandai nak amik plak..itu untuk Mish Apple..
Mish Apple tempah kat apit doodle couple kat atas tue..
korang baca entri nie kalau nak tempah jugak >>  KLIK
Mish Apple nak baju pink corak kotak-kotak..
seluar kaler hitam n kasut pink..
pastue apit ada tambah cket bagi comel apa yang patut,,
naseb baik Mish Apple suka..hihi..
doodle nie berharga hanya RM5 sahaja..
okay lah..babai semua!


26 August 2011

Tutorial Komputer - Cara Untuk Tengok Full Source Code Blog Orang

salam blogger kepada semua blogger..
sekarang nie area utara hujan lebat la..ujan tak behenti-henti..
camna nak raya kalau camnie..adoyai..hujan rahmat kot..
tapi..kesian la rumah yang tanah rendah tue..nanti banjir lak..
kalau banjir..takdak makna la raya tahun nie kan..aduhhh..
hmm okay lah..kita teruskan belajar ye..
apit nak ajar camna nak tengok full source code blog orang..
kan ada yang disable right click..kita nak copy pown takleh kan..
ada jugak yang tak buat disable right click..tapi camna nak tengok code?
camna nak tengok code gadget-gadget beliau yang best-best tue?
meh cnie apit nak ajar meh..tapi jangan nak salah guna lak..
belajar ilmu nie untuk celik IT sikit..

1. Okay cara yang pertama korang boleh buat camnie..highligt apa-apa yang anda nak tengok code di blog tersebut dan right click kemudian pilih View Selection Source. Contoh kat bawah nie.


2. Kemudian akan muncul satu pop up yang akan muncul code yang korang highligt tadi.. Contoh pop up yang keluar tue macam kat bawah nie..

3. Cara yang kedua pula. Pergi kat Firefox kat ats tue, cari Web Developer dan pilih View Page Source.. Contoh macam kat bawah nie taw..


4. Kemudian akan muncul lah satu pop up yang akan tunjuk full source code untuk sesuatu web tue.. Korang nak cari code apa-apa just Ctrl+F dan taip la code apa yang nak dicari di blog tersebut.
5. Gunakan untuk kebaikan belajar godek code. Jangan copy sebijik-bijik code blog orang lain.
6. Jangan nak copy code blog apit lak. Aku jumpa, aku hack kau! hihi.

SELAMAT MENCUBA!