Last updated!

04 August 2011

Tutorial Blog - Tambah ruang Add a Gadget atas Header Blog

 
 salam blogger kepada semua..harap semua sihat-sihat..
ramai blogger tak sihat sekarang..mungkin musim demam agaknya..
kepada yang tengah sihat..jaga diri anda baik-baik okay..
kepada yang kurang sihat tue jangan lupa makan ubat selepas berbuka dan selepas bersahur okay..
kali nie apit nak buat tutorial blog untuk semua pelawat blog nie..
sebelum apit teruskan..tutorial ini apit credit kepada wanhazel..
nampak kan bunga apit meletop-meletop dalam header apit tue..
ada orang tanya tue flash header ke? bukan..meh nak ajar..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget..
2. kemudian di keyboard CTRL+F cari code kat bawah nie..
<b:section class=
3. mesti anda akan jumpa code macam kat bawah nie kan?
<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
4. gantikan code di atas tue dengan code di bawah nie..
<b:section class='header' id='header1' preferred='yes'>
5.Kalau ada ja code <b:section class= di hujung tue ada perkataan no, sila tukar kepada yes.
6. Then anda preview dulu..kalau takda error, SAVE TEMPLATE.
7. Sekarang anda boleh la add gadget dekat atas header anda tue kan.
8. bagaimana nak letak bunga apit letop-letop tue? okay camnie.. Add a gadget > HTML/JavaScript dan copy code kat bawah nie dan paste kat dalam HTML/JavaScript tadi.

<div style='; position:absolute; top: 265px; left:807px;'>

Code Gambar/Animation Anda

</div>

WARNA OREN - kedudukan animation anda. adjust angka dalam tue. try and preview.
WARNA PINK - code animation yang anda mahu letak dalam header anda tue..

9. Kalau dah puas hati, save la. camna? boleh tak? kalau nak tnya, sila tinggalkan komen k.

SELAMAT MENCUBA!


13 orang comel komen:

ILA HonEyBuNNy said...

hai blogger utaqa..

apa habaq..ehhe

salam ziarah n salam ramadhan...cantik la header..

smgt raya neh..ehhe

Farhan Hanif said...

code animation nak dapat kt mne? ade link x?

aiman said...

terima kasih..

cik tikah said...

nice! :)

NadiRah said...

ha!!!
tengkiu2...
jumpe pon tutorial ni.. ^^

eika said...

tima kseh2 byk apit..menjadi la..pning kpala xtaw nk cri kt na..tut..tut.jmpa kt cini..tma kseh skali lagi..

yana said...

nak dapat code macam mne ?

Niza Affandi said...

thanks

athirahsigadisungu said...

time kasih abg fiz,da jdk da..hehe..

Bunga Humairah said...

apit, nape header tetiba jd tak centre lepas buatt nih?

##reply ah! :(

snabsnis said...

inf0 yg sgt b'gna kpd sye =)

snabsnis said...

inf0 yg sgt b'gna kpd sye

muhd danial haiqal said...

thanks...