Baca Entry Latest Nie Jugak!

16 August 2011

Tutorial Photoshop - Tulisan Atas Lantai Berkaca

salam blogger kepada semua pelawat blog nie..
jom kita belajar satu lagi tricks photoshop..senang ja..
korang mesti pernah nampak tulisan macam kat atas tue kan?
tahu tak camna nak buat? ada yang taw dan ada yang tak taw..
okay..yang mana yang taw tue, bagus lah..
yang mana tak taw tue jom kita belajar jom camna nak buat..
ikut step by step..jangan lagsung nak memandai nak skip..
kang skip, tak jadi..korang lak yang nak tanya itu ini..memandai skip sangat..
hihi..nie yang nak berleter nie..okay okay..jom belajar okay!

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Anda berminat untuk membeli DVD tutorial photoshop? >> klik 
3. klik File > New >  korang tentukan size yang korang nak..then click OK..
 
 
4. Okay korang pilih Text Tools dan mulakan la create text yang korang nak tue. Warna dan Font tulisan godek-godek kat atas menu bar tue taw..Contoh di bawah..


5. Kemudian dah siap buat text korang kan? pergi ke layer text tue, Right Click dan pilih Duplicate Layer. Contoh macam kat bawah nie taw.


6. Then maybe akan muncul satu pop up box. Klik ja OK.


7. Okay sekarang nie kita nak buat bayang-bayang bawah tulisan tue lak.. di menu bar klik Edit > Transform > Flip Vertical. Contoh macam kat bawah nie..


6. Selepas kita flip vertical gambar copy tadi, now di keyboard korang tekan Ctrl+T dan turunkan gambar korang tue letak di bawah tapak gambar yang original tue..macam kat bawah nie ha..


7. Okay now kita adjust opacity lak tulisan tue bagi kabur-kabur. Di bahagian layer tue korang nampak kan atas tue ada untuk opacity. Contoh di bawah nie taw!


8. Sekarang nie pilih lak Eraser Tool. Kita nak padam 1/3 dari gambar opacity tadi..cket ja..


9. Korang boleh la adjust size eraser korang dulu. Caranya adalah right click di text tue. pastue pilih la size korang nak brapa. Ha make sure pilih yang brush bukan sharp okay!


10. Okay korang padam sedikit di bawah tue..tonyoh-tonyoh jer lah  kat bawah tue..bagi nampak satu line. Contoh macam kat bawah nie okay!


11. Then korang edit la warna ke..shadow ke..stroke ke..memandai korang lah..apit ajar basic jer nie..teori..kalau faham, boleh la gunakan kreativiti untuk memanipulate bagi jadi lagi cantik. Hasil apit macam kat bawah nie. Anda pula macamana? SELAMAT MENCUBA!


16 orang comel komen:

Azreen Shafila Abdullah said...

nice..nanti nak cube..

Zaien Zafy said...

Menarik lahh. must follow :)

Cute Design Watermark said...

^_^

~Nana 귀여운~ said...

nicee...suke :)

Lieyly ︱ Alia said...

cntik2..buat lg tuto apit..

Anonymous said...

thanks. teringin sangat nak buat. photoshop dah ada dah. tapi kan, lepas sy buat shadow/tulisan berkaca nie, bila nak save dy tak de dalam png pon. yg ade ntah kebende sy taktau. yg sy pasti, format GIF, PNG, JPEG takde. awak boleh tak bgtau kenapa jd cmni ?

Hafizzi Aziz said...

@Anonymous : eh yeke xdak? hmm saya pown x sure..mesti ada something wrong..kalau boleh,awak print screen dan bagi saya tgk apa problemnya..

Hafizzi Aziz said...

@Anonymous : eh yeke xdak? hmm saya pown x sure..mesti ada something wrong..kalau boleh,awak print screen dan bagi saya tgk apa problemnya..

FYA PELANG! said...

mekasih apit. fuhhh. mmg xsilap org fya mintak :) pakar bkn sbarabg pkar :D

si kecik said...

akan mencuba... :)

dieyb_noor said...

time kasih ats tutorial photoshop ni..~~sfware ni dh lme ad cume skrg bru pndai gune..hi3 biase la kan..bljr msti dr basic..xkn trus advnce kot..hi3..

FYA PELANG! said...

da try. ce apit tengok header fya :)tp kan, xfaham. ap gna eraser tu ehh ?

0nenanina Vanilla said...

na pon wat header gune cara ni.heee

Nurul Aisyah said...

hehe...nak try dulu :)

Nurul Aisyah said...

haha..boleh tahan lah saya buat,..tp x secantik apit punya!!

pyeja 'n'purple said...

haha tQ bro..time2 cm ni la tuto bro d perlukan..hhaha... siap jugak banner sok boleh prin bg csterme.. hhahah tQ again !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...