Last updated!

26 August 2011

Tutorial Komputer - Cara Untuk Tengok Full Source Code Blog Orang

salam blogger kepada semua blogger..
sekarang nie area utara hujan lebat la..ujan tak behenti-henti..
camna nak raya kalau camnie..adoyai..hujan rahmat kot..
tapi..kesian la rumah yang tanah rendah tue..nanti banjir lak..
kalau banjir..takdak makna la raya tahun nie kan..aduhhh..
hmm okay lah..kita teruskan belajar ye..
apit nak ajar camna nak tengok full source code blog orang..
kan ada yang disable right click..kita nak copy pown takleh kan..
ada jugak yang tak buat disable right click..tapi camna nak tengok code?
camna nak tengok code gadget-gadget beliau yang best-best tue?
meh cnie apit nak ajar meh..tapi jangan nak salah guna lak..
belajar ilmu nie untuk celik IT sikit..

1. Okay cara yang pertama korang boleh buat camnie..highligt apa-apa yang anda nak tengok code di blog tersebut dan right click kemudian pilih View Selection Source. Contoh kat bawah nie.


2. Kemudian akan muncul satu pop up yang akan muncul code yang korang highligt tadi.. Contoh pop up yang keluar tue macam kat bawah nie..

3. Cara yang kedua pula. Pergi kat Firefox kat ats tue, cari Web Developer dan pilih View Page Source.. Contoh macam kat bawah nie taw..


4. Kemudian akan muncul lah satu pop up yang akan tunjuk full source code untuk sesuatu web tue.. Korang nak cari code apa-apa just Ctrl+F dan taip la code apa yang nak dicari di blog tersebut.
5. Gunakan untuk kebaikan belajar godek code. Jangan copy sebijik-bijik code blog orang lain.
6. Jangan nak copy code blog apit lak. Aku jumpa, aku hack kau! hihi.

SELAMAT MENCUBA!


5 orang comel komen:

Cute Design Watermark said...

oo...camtu rupanyer..leh la curi kod apit...wahahahaha... ^_^ x patut wat tutor neh.. ^_^ ehehe

shida'R said...

kau ajar kau marah kih3..apit apit..;p

alif haris said...

coding2 ni best kalau minat dan fhm .. mcm2 boleh buat hehe

chinta said...

terbaik la awk punyer tutor ni...sy suka edit2 bnde2 yg ade dlm lapt
tq apit

Nurul Ain Atikah said...

hem, kalau gune google chrome, kite buat inspect element. Ctrl+Shift+I