Baca Entry Latest Nie Jugak!

13 August 2011

TUTORIAL BLOG - Scroll Box For Blog Archive

salam blogger kepada semua..
okay..tutorial kali nie nak belajar buat scroll box lagi..
tapi kali nie scroll box untuk Blog Archieve..
cer tengok gambar kat atas tue..ha ada anak panah tue kan..
camna nak buat ye? jom kita belajar jom..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
2. Di keyboard tekan CTRL+F dan cari code kat bawah nie..
<div id='ArchiveList'>
3.  okay dah jumpa kan? cer usha tengok code macam kat bawah nie before korang jumpa code kat atas tue..ha ada ke tak? 
<div class='widget-content'>
4. Okay..sekarang copy code kat bawah nie dan gantikan ke code tadi tue taw!
<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>
5. nampak tak yang height tue? boleh tukar mengikut panjang yang anda nak okay.

SELAMAT MENCUBA!


9 orang comel komen:

lurveChoc said...

apit wt p la tutorial apa2 pun.. kalo hawa wt tetap x jd.. hahah... mmg tngn hawa ni x mnjadi..hahah..hmpeh tol...

AiDa SyaFiQa said...

thank yer apit!!!
menjadi!!
..tutorial nak cantikkan scrool tu ader x??..hehe

'yAnA' Cute said...

maceh,apit...
dah jadi dah..now,yana nak cri tuto utk wt scroll sume widget yg ade kt blog..hehe..
cam fanpage blog tu pn ley gabung semua an..

yana xtau nak ringankn blog cmne... :D

Adam Malaysian Idol said...

wak, great!!! berhasil r!!!

My Story ! said...

x bole lah nk wt , dye error :[ huhu :[

nozi said...

pandai pandai org yg bt tutorial nih..dah jadi..thanks ^_^

fazy fyza said...

salam. . just nak tanya. . cane nak adakan balik blog achieve kat tepi uh ? fyza TERremove la. . :( sedih lak takde senarai entry lama2. .
if thu, leyh tolong btau fyza leyh? hehe

♥ Misz Owner ♥ said...

TQ. Menjadi.. (:

Faeytynn Zayn said...

1. Log in your Blogger Account > Design >Add Gadget > Blog Archive > Save
If you already add this widget, just skip "Add Gadget" step!
2. Click on Edit HTML > Check On Expand Widget
3. Click on CTRL+F and find this ]]> tag!
4. Add this code below before the ]]> tag!


#BlogArchive1 .widget-content{
height:300px;
width:auto;
overflow:auto;
}

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...