Last updated!

13 August 2011

TUTORIAL BLOG - Hilangkan Shadow/Background Header

Salam blogger kepada semua blogger okay..
okay kali nie kita belajar cara nak buang background yang bertindan di belakang 
header kita tue..nampak hodoh kan..
nampak kan gambar kat atas tue? nampak anak panah tue tak?
kita nak buang benda alah tue la..camna nak buang?
jom kita belajar jom..apit pown pernah terjadi benda nie
selepas tukar banckground gambar yang apit pakai sekarang..
kalau nak tengok tutorial tukar background meh sini >> KLIK
dah abes tukar background, mungkin terjadi perkara di atas, so meh kita selesaikan..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expend Widget
2. Korang cari code macam kat bawah nie ada tak..
position: absolute;
3. Kalau takda tue tak dapat la apit nak tolong..hihi..
4. Korang tengok kat bawah code korang cari tue ada kan height dengan width..
5. Sekarang korang tukarkan width tue kepada 0. Tengok contoh kat bawah nie..
.body-fauxcolumn-outer .cap-top {
  position: absolute;
  z-index: 1;
  height: 100px;
  width: 0%;
  background: $(body.background);
  $(body.background.override)
}
6. Korang preview dulu tengok jadi or tak..kalau jadi terus jer SAVE TEMPLATE..
7. Kalau tak jadi tue, korang tukar lak height kepada 0 ke..godek-godek ja..
8. Kalau still tak boleh gak, tinggal komen kat bawah dan apit akan tolong..Insyaallah..

SELAMAT MENCUBA!


20 orang comel komen:

||aLeaSaRa|| said...

owh nk buat header sdri pun tak nampak bayang,apatah lagi nak remove shadow hehehe....

suka sggh blog ni best!!!owh tutorial ni mmg bgs,kite tgh dlm proses belajar nak buat header guna photoshop,dah bookmark pun n3 ni.tqvm ye!

najlaa lala said...

mne nk crik post absolute uw??x jmpe un...lgi stu,mcm mne nk wat gmbar bsar di bhagian ats skali???

Meow Aizawa said...

ta jadi ar apit..adeiii

alif haris said...

nice apit ^^

! ✿nellyQyuhyun✿ ! said...

nelly da try tukar mcm kt bwh ni,tp x jd la,,,


.main-cap-top .cap-right {
position: absolute;

height: 0px
width: 0%;

bottom: 0;

background: transparent $(main.cap.image) repeat-x scroll bottom center;
}

.main-cap-top .cap-left {
position: absolute;

height: 0px;
width: 0px;
right: 0;
bottom: 0;

background: transparent $(main.cap.overlay) no-repeat scroll bottom left;
}

shida'R said...

ini yg mana eh apit..

jom terjah > http://duniakushida.blogspot.com/2011/08/blogger-pilihan-lee-chong-wei-mara-ke.html

ara dilla said...

takk jadi lahh apitt..:(

AmiraZ =] said...

tak jadi la :(

Vio Rara said...

terima kasih ! sehari suntuk cari . thanks abg apit :)

Unknown said...

apit tq..wat tutor ni..kalo x penin akak...ahaks.. ^_^

nabila johary said...

tk jd laa.. :(

~h@nToRi~ (^_~) said...

x jmpa pun.....

AkuPunyeCerite said...

apit , still x mnjdi lAa .. da bnyak tuto yg sha cari , tp still x mnjdi , try apit tgk blogg sha mcm mner .. cam bruk jerr :(

shakila said...

thanks :)

Ngulikku said...

Kayanya ko yah susah yah,banyak kode yang semakna jadi bingung.....

Memamang pemula serba susah nih....

Linda An Nur said...

thanks for the tuto

aiN-NuR MYRTiLLe said...

thanks bebanyak

AsmaAqilah said...

xjadik pon!

Nur Aina Syafiqah said...

thanks apit ^_^

ieyda ramzan said...

kenapa xjd...
dalam html sy xada coding mcm apix g tau