Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

09 August 2011

Tutorial Photoshop - Gambar Romantik Anda bersama Pasangan

salam blogger kepada semua blogger dan salam ramadhan..
selesai sudah kita menunaikan ibdah puasa hari yang ke-9 kan..alhamdulillah..
oaky lamanya apit tak buat tutorial photoshop kan..sorry..busy..
okay kali nie kita belajar cara nak buat gambar romantik anda dengan pasangan..
wah wah wah..romantik gitu kan..chewah..camna nak buat tue..
okay okay okay..simple ja caranya..ikut step by step okay..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Klik File > New dan adjust width dan height yang anda mahukan..
3. Then File > Open dan pilih gambar untuk dijadikan background anda. Pastikan gambar tersebut tidak lah memenuhi layer anda. Anda adjust hanya 3/4 daripada layer tersebut supaya ruang di atas hendak letakkan gambar anda dan pasangan. Contoh seperti di bawah.


4.  Then klik File > Open dan pilih gambar anda dan pasangan anda. Then anda Ctrl+A > Ctrl+C dan open tab yang gambar background tadi dan Ctrl+V di situ okay!


5. Selepas itu anda adjust gambar itu di atas. Caranya Ctrl+T dan adjust kecik besar gambar tersebut di ruang yang kita tinggalkan tadi. Contoh seperti di bawah.


6. Kemudian,klik add layer mask dan pilih Gradient Tool dan klik petak di atas tue. Contoh seperti di bawah nie taw. Rujuk ja kalau tak paham.


7. Then pastikan anda pilih yang hitam putih tue taw. Contoh kat bawah nie okay! 


8. Then klik pada gambar background tue sedikit dan drag hingga atas. Contoh macam kat bawah nie okay. Paham kan kalau rujuk gambar? Pandaiiii


9. Selepas tu anda akan dapat hasilnya. Kalau tak puas hati, anda boleh Ctrl+Z dan buat semula okay. Contoh macam kat bawah nie taw.


10. Ha selepas tue anda edit lah tone anda sendiri mengikut kreativiti anda. Ini merupakan cara untuk orang edit Poster Filem Romantik. SELAMAT MENCUBA!


17 orang comel komen:

Lieyly ︱ Alia said...

wahh best3 !! :)
thanks shared apit !!

rindu kt apit ^^
lama xsembang ..

atien said...

tuto simple and comel..nice!
ilke 1 juta!

Lady Diana @ Lat'z said...

wahh..bagus tutorial ni..Lat'z pun mmg perlukan tutorial guna photoshop ni..tgh mendalami ilmu photoshop..kena blajar dgn sifu apit ni..(^.^)

Te-Yan said...

Apit, sy dah try download portable cs4 tu...tp awatnya tak leh nak Run execute file tu...huhuhu rasa nak nanges dah..bukan apa SANGAT RINDU sama PHOTOSHOP...Dah lama x asah skill nie....

Aida Omar said...

auww..mcm best je nie. tnkz apit :)

ain azmi said...

SUKA NI ! ceh tetiba excited. tengs

Cik tikah said...

wah, nice tpi adobe cik tikah dah expired.

khairul said...

mabeles la Apit !

Jimmy Azimin Ali said...

Pergh...siyes smart bro..thanks alot yawrr...ley r wat mlm nie...wat gmbar den ng lisa surihani....hahahaha

Ninie said...

Ala...try wat x jadi. sbb guna PS biasa ni. CS4 dah corrupt. Susah sikit pakai PS lama...kena godek sendiri. Kalo PS lama nk cari kt mana gradient tool? try dh, x jd. jd itam putih.

PocoBoy said...

nnti nk try lah :)
Maseh yaa bg tunjuk ajar :D

ayoi said...

tima kasih apit..bru sy jupe blog tuk belajar wat fotoshop..lama da cari..tenmgkiu for da info babe..:D

Nurul Ain Atikah said...

emm, cantik lha tuh. edit gune photoscape. hoho

Anonymous said...

I feel that is one of the so much important info for me.
And i'm happy studying your article. However want to observation on few general things, The web site taste is wonderful, the articles is truly excellent : D. Just right task, cheers
Feel free to visit my site declaring bankruptcy in florida

Nina Maslizza said...

thanks 4 sharing..free nanti nak try

Faqih Elmuqodam said...

Itu mah biasaaa....

Faqih Elmuqodam said...

Itu mah biasaaa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...