Last updated!

28 August 2011

Tutorial Photoshop - Kaburkan Background Belakang (Bokeh)

salam blogger semua..haiiiii....
lamanya apit tak buat tutorial kan untuk korang semua..
hihi..asyik sibuk dengan doodle jer sebelum nie..
pastue ngan tempahan doodle la..tempahan header ngan banner lah..
ayoyo..tak menang tangan ooo..alhamdulillah rezeki..
okay..kali nie tutorial photoshop lak..
camna nak bokehkan background belakang?
bokeh tue istilah bebudak photographer..maksud kabur..
camna nak kaburkan background gambar korang?
meh apit ajar yang basic jer okay!

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Anda berminat untuk membeli DVD tutorial photoshop? >> KLIK  
3.Klik File > Open dan pilih gambar yang anda nak edit.


4. Okay, apit pilih gambar apit kat bawah nie. eh nie bukan time bulan ramadhan taw.


5. Sekarang korang click icon bulat kat bawah tue. icon Edit in Standard Mode. Pastue klik kat brush tool dan right click and pilih size brush yang sesuai.


6. Then koarng brush la gambar korang tue. Contoh macam kat bawah. Memang akan jadi warna merah taw. Jangan korang pelik lak nanti. hihi.


7. Dah habes highlight semua, korang click semula pada icon yang bulat tadi tue. Selepas klik ja, automatik gambar korang tue akan ada garisan putus-putus.


8. Now, klik Filter > Blur > Surface Blur.. Nak amik blur lain pown takpa..tapi ini apit tunjuk salah satu contoh saja taw. Contoh kat bawah k.


9. Then akan keluar satu pop up untuk surface blur tadi tue. Ha korang adjust2 la kat situ okay. Kalau dah asa kabur tue dah cun, Klik OK! Siap.


SELAMAT MENCUBA!


12 orang comel komen:

Lyssa Faizureen said...

eheeee. kalau Lyssa.. Lyssa buat cara lain untukk kabur kann . hek3! :)

Mohd Izzar said...

ouh..thanx...byk membantu... =)

FyzaLovato said...

thanks bro :)

~Nana 귀여운~ said...

cool..tp saye xde photoshop..nak download malas..haha

Elie Lily said...

tak pandai! tak pandai! woooo! T_T

♥♥are-na ♥are-lip♥♥ said...

yey jadik . thanx ea . :)

saya eqa ikram said...

apit .. na tnye.. lepas 2 cmne na hilangkan balik garis titik 2... xtau na buat cmne.. huhu

Nazifa Mazni said...

tq...another technique highlight picture i learn today

Nurul Ain Atikah said...

tak jadik larr. cam mana nie? cara laen ada tak?

Nurul Ain Atikah said...

tak jadik larr. cam mana nie? cara laen ada tak?

Asma Sah said...

YEAH ! AKHIRNYA JADI JGK .THANKS ABG APIT .

AxaNixa said...

thanks! slalu saya buat cara lain..tp leceh cara tu..cara u lagi cpt dan senang..tq ye..happy sgt dpt blajar something new :)