Baca Entry Latest Nie Jugak!

04 August 2011

Tutorial Photoshop - Buat Gambar Anda seperti di atas Lantai Kaca

salam blogger kepada semua blogger kat luar sana..
salam ramadhan dari apit dan fizgraphic dot com..
apa khabar semua..semoga sihat-sihat okay bulan-bulan puasa ini..
banyak-banyakkan berbuat amal ibadat pada bulan yang mulia nie..
okay dah lama kan apit tak buat tutorial photoshop..
ini merupakan tutorial photoshop pertama bulan ramadhan..
so apit nak ajar cara nak buat gambar kita seperti berada di atas cermin kaca..
nampak kan gambar masjid kat atas tue..kan ada macam 
bayang-bayang di bawah tapak masjid tue kan..meh kita belajar meh..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Anda berminat untuk membeli DVD tutorial photoshop? >> klik
3. File > Open dan cari gambar yang anda hendak edit..apit pilih gambar masjid.


4. Ctrl+T dan drag gambar tersebut supaya berada di atas dan bahagian bawah mempunyai ruang sedikit. Contoh seperti di bawah okay. Kemudian drag layer gambar tersebut ke icon Create New Layer supaya kita dapat duplicate gambar masjid tersebut.


5. Sudah jadi dua layer kan. Okay sekarang cari Edit > Transform > Flip Vertical supaya gambar tersebut jadi terbalik dari atas ke bawah. Contoh seperti di bawah.


6. Selepas kita vertical tadi, ia akan jadi terbalik kan. Sekarang kita CTRL+T dan drag gambar tersebut betul-betul di bawah tapak gambar yang original tadi okay! 


7. Abaikan gambar terlebih dari ruang. Kita hanya mahukan tapak di bawah sahaja. Selepas itu kita adjust opacity gambar tersebut. Caranya adalah kurangkan opacity ke 50% ke bawah. Contoh seperti di bawah okay!


8. Okay sekarang kita nak padamkan gambar yang vertical tadi. Caranya adalah pilih Eraser Tool > Pilih size brush. Contoh seperti di bawah.


9. Dan sekarang anda boleh la padam di bahagian bawah tue. hanya padam separuh dan bagi ia nampak seakan-akan lutsinar. Senang kan. Lihat contoh di bawah.


10. Guna kan kreativiti anda untuk edit supaya gambar itu lebih menarik. Lihat hasil di bawah setelah apit edit. Okay ke KO? anda pula cmna? SELAMAT MENCUBA!


11 orang comel komen:

Cik Teddy said...

wah..blh cuba mcm ni..hhihi

♥ Cik Nur Elyana ♥ said...

Wah.best ja.. nice.. yana sggh sini

Amoi Farah said...

thanks akhirnya boleh jugak cuma tak boleh nak create icon supaya next time just use...kalau yg nie full version or trial..?? lepas tu kalau nak download brush boleh guna x?

Zie said...

Salam singgah... nice blog... orang utara yekkk pandai org utara buat masjid ni... nak trylah

Zie said...

Salam singgah... nice blog... orang utara yekkk pandai org utara buat masjid ni... nak trylah

dayangkueffazulaikha said...

Wah, pandainya. hehehe

AYuNG said...

mcm mana nak drag?
dh try buat tp xboleh pun....

Ainie Apple said...

nak slalu dtg sni..nak blajar:)

Nurul Ain Atikah said...

suke tuto ni. best la blog apit ni

Johar Mukminin said...

mantop .. berhasillah apit .. arigato .

FADHLI ZUL said...

mntak copy ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...