Baca Entry Latest Nie Jugak!

09 August 2011

Tutorial Blog - Scroll Box Untuk Exchange Banner


 salam blogger kepada semua blogger kat Malaysia dan luar sana..
salam Ramadhan yang ke-9 dan harap semua berjalan lancar..
okay ada request dari seorang blogger..lama dah request nie..
baru berkesempatan nak buat..busy lah katakan..
cuba tengok apa yang direquest kat bawah nie..cer tengok cer tengok..


okay dah tengok..bagaimana nak buat scroll box tue ye?
jom kita belajar sama-sama..yang pro pergi jauh-jauh..hihi

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
2. di keyboard tekan CTRL+F dan cari nama yang anda rename untuk gadget anda tue.
3. Contoh nya apit rename Banner Blog Pilihan..
4. Bila dah jumpa, tengok kat bawah tue ada tak code nie..
<div class='widget-content'>
5. jumpa code atas tue kan? okay copy code kat bawah nie dan gantikan pada code atas tue.
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>
6. yang warna kuning tue anda boleh adjust ketinggian scroll anda tue okay!
7. Then preview dahulu..kalau menjadi dan takda error, SAVE TEMPLATE!

SELAMAT MENCUBA!


7 orang comel komen:

Misz Azney said...

boleyh x ajar cmne nak buat banner exchange dkt page laen. . tp nk buat dlm senarai mcm kt atas? xnk ade scrollbox tp nk banner 2 ade dlm senarai. . cntoh dr kiri ke knn n atas ke bwh 2. .

Princess Syazliyana said...

tenkiuuu very much ! dri smalam cri tuto nie,huhu~ alhamdulillah :)

Ryeha Rafael said...

Thank you so much! Sudah menjadi. Alhamdulillah :)

Aina Sofea said...

Thanks 4 the tuto .. Blog sy kini tak lagi serabut

intan yusnita said...

Terima kasih :)

Tia said...

emm . nk yg duduk kt tepi >>>>>>>>>>>>>>> buleh tak ? dri atas ke bawah dlm list . nk duduk kt tepi tu supaya senang orang nk nmpk >

Nurul Ain Atikah said...

scrollbox untuk benda lain. dalam entry ade dakk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...