Last updated!

30 March 2012

Churp-Churp Nie Haram La Wey!



Assalamualaikum w.b.t kat semua blogger dan pengunjung blog nie.
Gempak dan panas la plak entry kali nie. Yeke Churp-Churp Nnie haram hasilnya? Ramai yang berlainan pendapat. Tanya orang tue, kata camlen, tanya orang len, kata cam len lak kan. So semuanya bermula dengan anda sendiri lah. Kalau korang SHARE campaign yang macam kat bawah nie, memang sah dan sahih lah haram kan! KENAPA?


Kalau camnie lah gamaknya iklan, memang hasilnya macam haram kan. Ya ada blogger bagi kat apit iklan camnie, pastue apit cakap lah " Eh nie bukan iklan arak ke?" Pastue dia cakap, "Alaa takper, bukan kita minum pown kan?". Memang tak minum, tapi kita share benda yang sah2 haram, so? Hmm takpayah lah kita share iklan2 camtue. Kalau nak ikutkan, memang la sedap share iklan camnie. Tengok lah contoh iklan atas tue, 40 sen per klik ooiii. Memang best kot. Kalau 10 orang klik, Dah RM1,000,000.00.. Perghhhh! Lagipown kalau korang tekan SHARE iklan tue, Churp-Churp yang comel nie dah pown alert kat kita kan. 


So memang sah2 Churp-Churp dah bagitaw kat kita kan. Nampak tue, Non-Muslim. Ish! Dulu pown apit dah pernah buat entry pasal nie. Tapi ada jugak yang terlepas kot. Apakat kita setting apabila iklan yang bukan untuk kita, Churp-Churp tak payah suruh kita share. Camna caranya? Meh nak ajar. 

1. Bukak akaun Churp-Churp korang dulu. 
2. Pilih Manage Account cam kat bawah nie.

3. Pilih Preferences dan Untick kedua2 kotak tue okay.

4. So maknaya lepas nie, korang takkan dapat lagi iklan alkohol ke apa ke kat account Churp-Churp korang. So itu saja nak share. Daa.

28 orang comel komen:

Mohd Ridwan said...

Saya pon memang tak nak share iklan tu coz memang tau ianya haram untuk umat islam . :)

MaYa MustWany said...

yups2..kene skodeng tul2 ..takut terlepas pandang.

oo leh setting ek?hihihi ..nak wat gak.thanks ye.

SyUhAdA said...

dah untick kotak tu..tp still ada jgk iklan camtu..cmne nk wat ea?

Nur Syafinas said...

dulu ade jugak iklan .,
but now dah delete .!
ahaha .~
income tak banyak ..
:)
lagipun my sista cakap .,
nih yahudi semue nih ..
am i right .?

CikPuan Azizah said...

trbaik la apit.. hehe harap2 ramai yg sedar.. jijah malas nak guna churp2 sebab earning tak pernah naik. huhuhu

Hafizzi Aziz said...

@Nur Syafinas maybe kot finas :-) tapi iklan Petronas, Shell, Celcom, Maxis, Digi, maknanya negara tercinta kita komplot ngan Yahudi lah kan. Entah lah. Hihi.

NOOR FATIN said...

saya dah lama tick kotak tu, tapi dapat jugak iklan mcm ni.. haha xtau kenapa. errr..

baca dlu sblum share, tu je saya selalu buat. hehhe

NAL said...

NAL memang dah untick dari mula2 join churp2

nur_za said...

nur dh untick dh syg

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

terus bukak baca sini pg2 (^___^)

Haruno Hana 하나 said...

dah setting baik2 masa mula2 daftar Churp Churp :D

wan_cikgumuzik said...

dok paksa org klik lagi laa haram.. haha... pastu bubuh ayat.. NAK TGK CERITA LANJUT, KLIK SINI.. padahal iklan says.. menipu namanya tuhh.. haram kan dapat hasil dari menipu kan?? hahaa

kutoOobambOo / ericoanaci said...

mmg haram kalu iklan kan minuman tu.. tp kutooo tak pernah nk share iklan haram tu... sama dengan kita minum dosanya...

DUIT CHURP-CHURP KUTOOO MENINGKAT TP PENGUNJUNG KURANG HU3

Cik Sana'a said...

saya x reti nak chrup2 ni. cukup la nuffnang je :) heheheh

Nur Aien Syahierah said...

Fuh.nasib baik tk buat..bru nk buat..

nurmujahidah said...

dah lama untick pun keluar jugak,, :(

nurdani said...

walaupun kita tak minum, memang tak boleh share. sama macam hidang arak kat orang bukan Islam or keje dekat kilang arak. haram tuu. thanks apit share semua ni.

sHaR!Na eLyaNa said...

a'ah la..ari tu ada share 1 iklan pasal K****M xpena tau pun itu dia..main share ja..bila tau trus padam, adui..malu aku mo share sama llaki..:P

Are~q!Lah said...

naseb baik dah mmg untick
sharing is caring~

Jaa said...

dh untick jugak tp still ada..tp pa2 pun yg penting kita kena pandai pilih iklan ,bukan main tibai jer....

saya kl iklan tu sensored cam iklan durex tu, saya x share pun... x sesuai la walaupun bagus utk perlindungan...

Nyamuk Terbang said...

mmg xpnh share iklan cmney

sydi said...

yup betul-betul-betul..sydi pon prnah skali dapt iklan cm nie..pas tu dy bagi tau yang iklan 2 pasal arak..kalau arak 2 harm maknanya duit tu pon haram gak kan..ye x..?.hehe..tapi sorang friend sydi nie siap iklankan lagi gmbr btl arak 2..soh orang tekan..papap0n sydi da ingtkan dy ..dy da buang,siap bagi 40sen per clik..cerdik btl orang kafir nie..:D

Ahmad Haziq Azlan said...

amboi banyak duit kau...... aku tak guna pun churp2 ni

noraauliyya said...

problemnya mmg da untick sejak buat churp2 lagi. tp still dapat iklan mcm tu. dah la baru niw terlike durex. tbe2 kawan tegur n ckp apa sbnrnya durex tu. hampeh. malu gila.

Eera Shera said...

skrg iklan konsert pn sy x share dah..sbb cm x bes je ajak org ke arah menda x baik tu

ary_lee said...

Tu arrr...
Tau xpe..
Hari tuh, ternampak ada pak ustad ni share kat blog dia..
Terkezut den..
Kes tak tapis dulu lettew..

Solehah Shamsuddin said...

ok apit.done tick it...

Azza Afdzal said...

nasib baik terbaca entry ney...kalau tak duk share iklan yg haram lagi la...
thx tau...