Last updated!

10 June 2011

TUTORIAL BLOG - Cara Dapatkan Code Gambar Dari Photobucket

salam bloggers kepada semua..
semoga kawan-kawan sihat bersama keluarga tercinta..
tutorial kali ini amat ringkas daripada apit..
tutorial untuk dapatkan URL gambar dari Photobucket..
sepatutnya apit tidak perlu create tutorial ini..
tetapi kerana masih ramai tidak tahu bagaimana..
terutamanya kepada blogger yang baru..
so apit kena membantu juga kawan-kawan blogger lain..
so mari kita belajar sama-sama okay!
kawan-kawan kena ikut step by step okay!

1. masuk laman web photobucket dahulu..kepada yang tiada akaun photobucket ini, boleh la create dahulu akaun photobucket ini supaya dapat upload gambar.
2. Selepas dah abes daftar akaun baru, Log In dan pada paparan depan website tersebut ada di atas sekali UPLOAD NOW. Klik di situ. Contoh di bawah.


3. Tunngu seketika dan keluar satu paparan. Klik pada Select Photos and Videos untuk memuatnaik gambar yang anda mahukan. Contoh adalah di bawah.


4. Dan anda boleh memilih gambar yang mahu di upload. Pilih gambar dan click Open. Apit memilih gambar ShoutMix apit. Contoh adalah di bawah.


5. Selepas itu proses memuatnaik akan dijalankan. Tunggu sehingga proses itu selesai.


6. Bila dah selesai, scroll mouse ke bawah sedikit dan anda dapat melihat gambar anda selesai dimuatnaik di dalam akaun photobucket anda. Klik pada gambar tersebut.


7. Dan anda dapat melihat 4bahagian Code di gambar tersebut. Selalunya apit akan mengambil Direct Link untuk dgunakan di dalam blog. Contoh adalah seperti di bawah.


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

12 orang comel komen:

Haru Biru said...

apit.. space kat photobucket tak byk... upload kat blogger je.. hehe... upload pic masa nak posting tu.. pastu amik code dia... senang... kekekeke

Haffiz MohdNoor said...

oh mcm tu.. igtkan susah sangatla td.. dulu ade jugak nk dptkan code kt photobucket ke main susah sekali hehe :D

Yana Houry said...

thanks apit..rajin berkongsi ilmu...:)

Hafizzi Aziz said...

@Haru Biru : ha cmtue pown boleh..tapi xsuka code di situ..juz upload at bloger then click HTML kan. xbiasa amik di situ..xbrapa memuaskan..

Hafizzi Aziz said...

@Haffiz MohdNoor : x susah mana pown..tp yang mana gambar besar2, automatik jadi kecik..sesuai la utk blog gadget..xpyh besar2..

Hafizzi Aziz said...

@Yana Houry : sama..sharing is caring kan..

diana said...

terima kasih..
tambah sikit pengetahuan akak ni..:)

AZTIQAH said...

tutorial nie sangat membantu

Hafizzi Aziz said...

@diana : sama-sama akak..hihi..

Hafizzi Aziz said...

@AZTIQAH : ha bagus la kalau macam tue..hihi..

BuLaN said...

-.-' ain wat awat x kua pic . die t'selit jea kat tepi 2 . CEtgk :)

Areda said...

apit camne nk setting gmbar jd kecik erk..akak punye gmbr saiz i1220...