Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

06 June 2011

Tutorial Photoshop - Cara Download dan Install Portable Adobe Photoshop

salam bloggers kepada kawan-kawan..
apit still lagi tidak berapa sihat..
masih lagi selsema dan batok..
sungguh letih apabila terkena sakit demam nie..
sabar saja lah..ujian dari-Nya..
hari ini apit nak siapkan request simple dari kawan bloggers kita..
iaitu saudari Pure Lily..
apa yang kawan kita nie request ye..


okay..mungkin yang dimaksudkan photoshop original..
apit nak buat tutorial ini untuk portable adobe photoshop..
apit gunakan sekarang pon hanya portable adobe photoshop..
dah boleh edit bermacam-macam dah..
kalau ada yang Adobe Photoshop original sekalipun..
tetapi tidak arif menggunakannya, tiada guna..
betol bukan? hanya memberatkan PC dan lappy saja..
portable pown boleh create macam-macam..
seperti apa yang apit dah lakukan tutorial yang lepas-lepas..
so, mari apit tunjukkan cara download dan install Portable Adobe Photoshop..

1. Klik pada gambar TUTORIAL PHOTOSHOP di bahagian atas kiri blog apit okay. Gambar tersebut seperti di bawah. Ha cari saja di blog apit, ada ke tidak? hihi.
2. Selepas sahaja klik gambar tersebut akan keluar satu slide di blog apit. Di situ terdapat bermacam-macam yang apit kongsikan. Kawan-kawan bloggers boleh ambil dan manfaatkan apa yang apit sediakan okay. Contoh slide adalah di bawah ini. Cari bahagian software dan cari Portable Adobe Photoshop dan klik di situ okay!


3. Dan kawan-kawan akan di bawa pada entri apit yang lepas iaitu mengenai Photoshop Manipulation Ala Osama seperti di bawah. Cari Portable Adobe Photoshop yang blink-blink tue. Ha jumpa kan. Right Click dan New Tab okay! Nak klik terus pown tidak mengapa. Kalau malas sangat, nah ambil nie Portable Adobe Photoshop


4. Selepas itu anda akan dibawa di website www.ziddu.com. Klik download button yang terdapa di situ. Contoh adalah di bawah.


5. Dan selepas klik pada download button itu, kawan-kawan perlu memasukkan verification code untuk meneruskan sesi memuaturun. Selepas memasukkan verification code dengan betul, click download okay! Dan tunggu seketika.


6. Kemudian akan keluar pop up box untuk download. Save File dan click OK.


7. Selepas dan selesai download, kawan-kawan perlu extract fail terlebih dahulu. Kalau tak tahu cara nak extract klik sini.
8. Selepas extract, buka folder tersebut dan double click pada icon Adobe Photoshop yang warna biru itu. Contoh di bawah okay!


9. Selepas itu akan mucul satu paparan agreement. Kawan-kawan hanya perlu accept sahaja. Contoh papran tersebut seperti di bawah ini.


10. Then selepas itu, tunggu beberapa saat kerana program tersebut akan loading terlebih dahulu okay. Akan muncul paparan biru Adobe Photoshop seperti di bawah.


11. Selepas selesai loading, kawan-kawan terus dapat menggunakan Adobe Photoshop seperti apit guna. Senang sahaja. Kan. So simple.


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

79 orang comel komen:

Pure Lily said...

ha ade pun..thx so much apit.. nie yang syg kamoo lebeyh..;p

tak sempat nk buat tapi mlm nnt kiter sggh lg okie?

nak kuar jap blikan buku tok adik.. kiter kan akak y baek..
*muke sengih2 kembang kempis hidung*

Lyssa Dollixious said...

huytt.. apit!! lyssa datang sini.. klau lyssa nak ambikk tuto nih letak dekat blog lyssaa, apit bg takk? nnty , lyssa kredit kan.. boleh takk.? ;))

Khairil said...

thanks bro for the precious info ni!...

Hafizzi Aziz said...

@Pure Lily : hihi..welcome..share ilmu bagus..apit pown x cepat lupa nnti..hihi..

Hafizzi Aziz said...

lyssa : amik la lyssa..amai yang xtaw pasal nie..okay..

Hafizzi Aziz said...

khairil : welcome..peace..

Amiirah-Cassan said...

apit, ni CS berape eh ??

miss ayu said...

woHoo ..
finally !!
tq apit !!

Nur Afiqah said...

thank you budak besar :D dah jadi dah..thaks ya abg apit ;)

zarulfarhana said...

law adobe photoshop cs 5 sama x cara nk guna dia

Hafizzi Aziz said...

@zarulfarhana : sama ja. setiap photoshop diorang juz upgrade function. function yang sedia ada x hilang. cara guna still sama.

zarulfarhana said...

ok tq...tp kn dok try tutorial tue kn, cm x brjaya ja buat...xpa2 nk try lg dan lg...hheheh
bru nk belajar edit pic gna nie...

cheq sue dieyha said...

x blh la...dy kuar file cannot read,lbey kurg la.lpas 2 kuar pop up windows n tmpt open with 2 kuar winzip fortable(default).cmne eh?

zarulfarhana said...

apit, saya dh wat tp bila save kn jd cm na taw.gram toi la xleh nk wat.
asa cm nk swuh apit mai cnie tgk sat bnda nie

mizz_pua said...

hai..apit..saye da try da..tp lpas download step lpas tue xblh nk buat..cmne ea..??

Hafizzi Aziz said...

@cheq sue dieyha : leh extract x? kena extract dulu.. n lagi satu,pakai laptop ke netbook?

Hafizzi Aziz said...

@zarulfarhana : farhana pakai lappy ke netbook? kalo netbook xleh la install photoshop..

Hafizzi Aziz said...

@mizz_pua : eh kenapa ye..hmm mushkil2 nie..

mizz_pua said...

da byk kali try..tp x mnjadi la...kte pkai laptop..huhu

Lyza Qayudonajew said...

xmnjdy .. knpe ?? T___T .. nk nges niey ..

Lyza Qayudonajew said...

Lyza pkay lappy .. npe x mnjdy ?? T__T

Lyza Qayudonajew said...

13 or 14 gtu .. huh :(

Lyza Qayudonajew said...

hurm ,,xpe la apit..bukan rezeki Lyza lgy kowt. .xpe .Lyza usaha lgy ..usaha kn tangga kejayaan ..huh .. :')

gadizstrawberry said...

apitt! nape x kluar pon pop up box ?pelik ! pelik ! virus yang keluar ade lar ! tolong ! ajarkan !

A Little Girl said...

Kalau netbook tak leh install eh ? napee ?

arethirah said...

abg lau pakai netbook mmg x ley install kea ?

Hafizzi Aziz said...

gadizstrawberry : la yeke..caner eyh..

Hafizzi Aziz said...

A Little Girl & arethirah : haah..netbook rasanya x leh sebab resolution screen netbook x sesuai dgn netbook..screen kecik..rasa apit la..try bt reseacrh kat google..peace..

BuDaK ToMBoY said...

apit .. kalo kite off computer kan .. n on balik .. nape program nih x de ? boley explain x ?

Laurie Gina said...

TQVM Apit !! Huhuhu.. terharu~~~~

Eyhan said...

Asslammualaikum~~~~tumpang tye,,,sye da download dah extract,,tpi bile nak double click kat ico photoshop tu die x kuar agreement,,tpi kluar tulisan 'PORTABLEAPP2.B;OGSPOT.COM'...tulisan tu muncul tpi hilang cm tu je trus,,jadi mcm mne nak accept??

cyma said...

situasi cyma sama dgn EYHAN lha. .
mcm mne erk??

Nurul Afiqah said...

kenape ta boleh huh? saye dh extract and ikut step by step tpi dia tak kluar agrement pun , dia cume tulis PORTABLEAPPZ.BLOGSPOT.COM , ajar please , saye nak sngad gune photoshop tuh . tq

cik p-naz said...

patut ar dok bt tak boleh2 rupanya memang tak boleh . hehe .

Qadriah Mohamad said...

bro. apsal lpas dload photoshop tu n lpas install smua yg step ke-10 tak klua pn

zairien azriena said...

apit ,, notebook ngan netbook sama kew ? sya download pkai notebook tpy bila tekan kat icon wana biru 2 dya keluar cmniy
Photoshop.exe was not found
tolongggggg pleaaseee

Anonymous said...

Tk bleh nk extract laa .. huhuhu T___T dia jd mcm ni https://fbcdn-photos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/382675_204013576343947_100002059179940_438601_1395334069_a.jpg

Tolongg !!

aziha ismail said...

salam...abg apit thnz untuk tutor niy...akhirnya dapat jugak ziha nak pS cS4 niy..hehehehhe thanz again..terbaekkkkk

zila said...

apit, nak tanya..saya dah baca komen2 apit kat ats tu tdi, kalau pkai netbook memang tak boleh nak install ke? :(

patut la tiap kali nak install tak dapat. slalu je keluar agreement tu..

syikin halim said...

terima kasih abg apit .
akhirnya dapat gak download photoshop.
tenkiu sangat-2 .
sebelum nie da banyak kali download tapi failed . geram jek ..
hehe skrg da leh guna .
:)

mykrk said...

alhamdulullah........... dah downloan. Sudah buka dan nak mula melukis......... terima kasih banyak-banyak tuan.

heartless gAL said...

download in progress..thanks

Muslimah InsyaAllah.. said...

salam, apit nak tanya lah. sy dah dua kali download, tp masih tak boleh2 nak install , dia asyik interrupted je . sy betul rasa cam nak nngis. huhu :'( kenape tak boleh ye? utk pengetahuan apit, sy menggunakan notebook. notebook tak boleh install ke apit? harap bleh tlg sy.. :(

Hafizzi Aziz said...

Muslimah InsyaAllah.. : notebook xleh asanya..

ZILA said...

Apit, nak tanya.. Tutorial ni boleh untuk download photoshop action tak? Selalunya, kalau tak install tak boleh,. So? Yang ni boleh ke untuk download photoshop action?
Boleh minta tolong tak :))

Citra NaniZam said...

Apit... tlg kak bole.. akak cuba download tp x boleh la.. pas kuar yg verification code tu akak klik download tp x kuarpon pop up window cam gitu dia trus mcm download turun.. tp bila dah selesai akak klik dia kata x bole invalid.. mcmna nak buat.. akak try extract all pon x boleh invalid gak.. sorry x faham lg ni

aynur said...

knpa x jdi??nk download kene gna winRAR atau winZIP??

♥ Fatin Atiqah ♥ said...

Yeay berjaya poun . Thanks apit

♥ Fatin Atiqah ♥ said...

Yeay berjaya poun, thanks apit .

\\ Izzah // said...

Salam , nk tnye Apit , free ke download ni ? Dari dulu lagi ragu2 nak download tkut kene bayar , free ke ? :) (tolong jawab ea) heeee :)) thnx !

Fatin said...

Kenapa saya nak download dia tak keluar pop-up box?Saya guna netbook..Memang takleh ye?

Anonymous said...

mcm mne nak turn off pop up blocker sebelum nak donlod ? ye kate kene turn off dulu bru boleh donlod . umm , mcm mne ek ?

shah & yaya said...

wahhhh...teringin buat jgk..

dilakhir said...

hehe jdi..
tq2 :)

Athirah said...

askum... sy ni bdak bru dlm dunia blog. jadi sy nak minta bantuan dri abg apit... sy dh download tpi x mnjdi(x de keluar pop up box untk download. yg hnye keluar folder yg ada gmbr kecil penguin). skrg ni, nk kne wat apa??? hrp abg apit bleh tolong sy...

290426 said...

npe x bule? dh extract..sama cm EYHAN..apit apit help

Nour Shazana Shahiful Hizam said...

tak bole bkak pun.. :( aceno nii..? HELP me ! :/

yaya said...

tak bole bkak pun.. aceno nii..? HELP me !! :/

Eiyra Shaheira said...

Terima Kasih dah jadi :) dan boleh guna now nak guna tuto photoshop abg pit pulak :) whooaaaa hahaha terujaa

Nurul Hayati said...

Jazakallah Apit, tapi Yati guna notebook, tapi Yati download oke jaa..

Nurul Ain Atikah said...

saye guna portable CS5. hehe, dulu dengan photoshop 7.0 (lama)

Anonymous said...

@zarulfarhana cammana awak leh jadik ea saya tak jadik pown?

Anonymous said...

@zarulfarhana cammana awak leh jadik ea saya tak jadik pown?

farhan irfan said...

apit,, paan tanya mmg netbook semua tak boleh ke/ sbb kawan paan dia download boleh je .. hmm

farhan irfan said...

hey,, apit netbook pun boleh downloadlaa thanks okay

farhan irfan said...

apit,, paan mintak letak tutor ni kat blog paan eih,, nanti paan kredit ,, sbb paan dapat solvekan problem yg guna netbook nie ,, heheh peace yo

Lyana said...

sygnye netbook sy tak larat nak bawak version macam tu.. install version paling kuno pun semput semput nak load..:)

Kim Kimily said...

Thank you for this portable sharing!
Do you have the portable version CS5 or CS6?

Cheek Eyka said...

Salam..
Apit, xjumpe pon.. :)

Nurul Anisah said...

Thank you :)

asnida said...

Abang Apit, verification code utk download tu apa ye? tak dapat view gambar tu

fadzillah jiel said...

salam abang sya da edit gambar guna aplikasi yg abng bgi tu... tpi msalahnya nape gambar x leh save? ble tunjuk cara?....

fadzillah jiel said...

salam bang sya da edit gmbar sya gna aplikasi yg bang bgi tu... tpi msalahnya gmbar yg dah d edit tu x le save... napa tu ya... ble tunjuk cara?....

Farah Evans said...

Salam. Abang ni ada tak download link cs5 portable? :)

amira halim said...

Sama la..kita pn xleh save..dah edit mcm2..xkuaq pn lambang save..mybe pakai netbook kot..screen kecik kot..tolongggg

amira halim said...

Sama la..kita pn xleh save..dah edit mcm2..xkuaq pn lambang save..mybe pakai netbook kot..screen kecik kot..tolongggg

amira halim said...

Sama la..kita pn xleh save..dah edit mcm2..xkuaq pn lambang save..mybe pakai netbook kot..screen kecik kot..tolongggg

amira halim said...

Salam..sya dh download CS6..guna netbook..sya nak save pic xleh..napa ye..mybe pki netbook ka..screen kecik..aduh cmna ye..

amira halim said...

Sama la..kita pn xleh save..dah edit mcm2..xkuaq pn lambang save..mybe pakai netbook kot..screen kecik kot..tolongggg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...