Last updated!

28 June 2011

TUTORIAL BLOG - Letak Button Share Facebook pada Blog

salam blogger kepada seluruh bloggers kat luar sana..
harap semua sihat di samping orang tersayang okay..
hari nie apit nak buat tutorial lagi..
nampak tak button share facebook kat setiap entri apit?
okay mari kita belajar meh..taw taw taw..
ikut step by step okay..jangan memandai nak skip plak..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget
2. Di keyboard tekan Ctrl+F dan cari code kat bawah nie..
<div class='post-body entry-content' 
kalau tak jumpa try cari code nie plak..
data:post.body
 3. Then copy code kat bawah nie plak..
<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>  
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div> 
 4. pastue pastekan code di antara code yang kita cari tadi tue. Contoh kat bawah.


5. pandai pandai la godek. senang ja. pastue preview tengok jadi atau tak.
6. Kalau jadi boleh Save terus. Done!
SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

16 orang comel komen:

Freaky said...

thanx share tips yang berguna ni

Hafizzi Aziz said...

@Freaky : sama2..peace..

Lieyly ︱ Alia said...

bagus2,rjin apit wat tuto..
kalau alia malas gila..jgn tiru kemalasan alia..
nak bw pon malas la neyh..adeih..

Hafizzi Aziz said...

@alia : hidup kena rajin..baru la berjaya..hihi..

zarulfarhana said...

t nk try wat tutorial nie la...
nk bls kt shoutbox xleh...pkai notebook nie...xleh lak..sai pa taw...

dh antar dh srat tue...smangat nk p konvo nie...saya nk tgur xtaw la..pemalu kit...t mlm dinner join x...
sesi bapa..jan 2010 ka...

+++uchi+++ said...

dh berjaya..terima kasih..

Hafizzi Aziz said...

@uchi : welcome. syabas!

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Nape saya takleh letak share button nie?

LinLinaZainal said...

Hi,,nape sy tak boleh nak letak share button ni jugek ek..?pls help.. :(

Fendy said...

thanx kongsi....da jd

Atikah Nazirah said...

maceh2..dah dpt...

eamy milea said...

dik..akak nak tnye..kalau nak buang facebook share tu cmne ye...tlg ajar leh tak...

saye budak gemOk said...

xbole pon..

Amanda Musa said...

awak, saya dah berjaya masukkan share button dalam blog. Tapi kan, yang pelik tu saya tak boleh tengok button tu. Dekat PC/laptop my sister boleh pulak.kenapa yer?lagi satu, awak ada tak tutorial untuk masukkan butang LIKE kat blog? tq :)
http://theefunnjoy.blogspot.com

Girl's Online ! said...

Saye tkde link tuh :'<

SZ Beauty Shoppe said...

dah guna 2 kod tu tp tak dapt pun