Last updated!

28 June 2011

TUTORIAL BLOG - Favicon Comel

salam blogger kepada semua blogger kat luar sana..
apit ada request dari kawan blogger kita hari ini..
kawan blogger kita nie adalah cik puttery..
apa yang direquest oleh puteri?
tengok shout apit kat bawah nie okay!


puttery request favicon yer..
sapa yang taw favicon angkat tangan? saya...
favicon tue gambar kecil kat tepi URL address browser tue..
tak faham? ha tengok contoh kat bawah nie taw..


ha dah taw apa tue favicon? bagus..cepat belajar..
camna nak buat? ha nie yang nak ajar nie..
ikot step by step okay..simple..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates..
2. Kat keyboard tekan Ctrl+F dan cari code kat bawah nie taw..
</head>
 3. Kalau dah jumpa, copy code di bawah ini pula..
<link href='URL GAMBAR' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='URL GAMBAR' rel='icon' type='image/x-icon'/>
4. Ctrl+V atau paste pada atas code yang kita cari tadi tue..
5. Lepas tue Save kalau dah menjadi..
SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

20 orang comel komen:

kjaharun said...

baik cekgu..
angguk2 cekonon faham~~

puttery said...

wahhhhhh tq bangat ....suke la blog apit! bnyak ilmu yg bole kongsi ...;P

Hafizzi Aziz said...

@kjaharun : kalau xpaham cikgu rotan!

Hafizzi Aziz said...

@puttery : yeke..thanks..kalo suka,dtg la hari2 k..

nasyitahahmadzaini said...

; yeay nk try jgk!;)

alif haris said...

hehe .. nice tuto bro :)

Hafizzi Aziz said...

@nasyitahahmadzaini : good luck taw.

Hafizzi Aziz said...

@aliff : thanks bro.

zarulfarhana said...

yap poli kulim gak...konvo bln dpn la...xpnah tgk pon kt poli...

Hafizzi Aziz said...

@zarulfarhana : xpernah nmpak pown.hahaha.

miezah said...

tkaseh !! ^_^

NurUl nAjiHah AhmaD sUkrI said...

kat mane nk cari link url tu eak cik abg?

yaya said...

pakcik2,mcm mna nk cri gali itu url gambar??

yaya said...

mksdnya utk favic0n ni kte blh ltak paper gmbr la..ohh ingtkn dh d sediakn, n kte plih jew

arenis said...

mne nk dptkn url gambar 2???

~Monolog Masturoh~ said...

Assalamualaikum...URL GAMBAR tu nak amik kat mana....... =(

kaerun~ said...

asal x boleh pon? mcm mn nk bt icon api2 tu?
sy nk ltk gmbo icon cute tp x leh ppon

eFFa aZiZ said...

thanks...kena guna kod ke>? saya rasa bukan boleh buat melalui favicon at page elements..

saya ada buat tutor juga..come visit..

http://effaazizinthesky.blogspot.com

shasya azman said...

thanks ! menjadi dgn sekali buat .. ikut tuto org lain punya sblm nih tak jadi lak .. hehe

Hidayah Johari. said...

Yes, so good :)