Baca Entry Latest Nie Jugak!

08 June 2011

Tutorial Photoshop - Lingkaran Cahaya Pada Sekeliling Badan

salam bloggers kepada kawan-kawan..
kepada semua kawan-kawan apit, harap sihat semuanya..
hari ini apit nak kongsikan satu tutorial lagi..
tutorial photoshop mendapat sambutan yang menggalakkan..
so apit terpanggil-panggil untuk create tutorial lagi..
niat untuk membantu kawan-kawan blogger yang ingin belajar..

tutorial ini mengenai bagaimana hendak membuat lingkaran yang bercahaya pada sekeliling badan kawan-kawan. Seperti gambar di atas tue.
Nak belajar ke tidak nie?
mari kita belajar sama-sama okay..
ikut step by step apa yang apit ajar dan tunjukkan..

1. Open Adobe Photoshop. Kalau nak download klik sini.
2. File > Open dan pilih gambar. Contoh di bawah.


2. Apit cadangkan kawan-kawan gunakan gambar yang full body supaya kita dapat membuat lingkaran mengelilingi keseluruhan badan. Contoh gambar apit di bawah. Klik Open.


3. Terpulang kepada selera kawan-kawan mahu delete background atau tidak. Ini tidak salah dan tidak langsung menjejaskan cara untuk membuat lingkaran tersebut. Gambar apit di bawah selepas apit memadam background gambar tersebut supaya transparent. Kalau tidak tahu nak delete background bagaimana, klik sini okay! Selepas itu buat satu layer baru. Caranya adalah click pada Create New Layer pada bahagian Layer Properties.


4. Kemudian click pada Brush Tool dan pilih size brush untuk membuat lingkaran yang kawan-kawan nak ciptakan. Kawan-kawan boleh memilih warna yang nak. Klik sahaja pada kotak warna itu dan pilih. Apit memilih biru. Contoh seperti di bawah.


5. Click pula pada Pen Tool selepas memilih size brush tadi. Contoh di bawah.


6. Boleh mula membuat lingkaran. Caranya mudah jika tahu teori. Begini, tetapkan titik pertama, klik sahaja di situ. Then titik kedua pula, klik dan jangan lepaskan tetapi perlu menggerakkan sedikit supaya mempunyai lengkok. Teruskan titik yang lain sehingga selesai. Jika tersalah titik, sila Undo (Ctrl+Z) atau (Ctrl+Alt+Z). Contoh di bawah.


7. Selepas dah siap, Right Click dan pilih Stroke Path seperti di bawah.


8. Dan akan keluar satu Pop Up dan pilih Brush dan tick pada Simulate Pressure dan click Ok. Contoh adalah seperti di bawah ini okay!


9. Kemudian line warna akan muncul kan? okay. Right Click pada layer tersebut dan pilih Blending Options. Klik. Contoh di bawah ini.


10. Akan keluar satu bahagian untuk Blending Options. Pilih Outer Glow, tick di situ okay! Kemudian kawan-kawan boleh adjust size dan spread dan warna cahaya yang kawan-kawan nak. Godek-godek ja sendiri apa yang anda nak. Contoh adalah seperti di bawah.


11. Kemudia click semula pada Pen Tool dan Right Click pada gambar and pilih Delete Path. Contoh seperti di bawah.


12. Kemudia tiba masanya untuk memadam sebahagian lingkaran tersebut supaya ia menjadi seperti lingkaran yang mengelilingi badan kita. Caranya adalah click pada Eraser Tool untuk memadam ( delete ). Boleh juga pilih size brush. Untuk lebih kesempurnaan, gunakan khidmat Zoom pada gambar okay! Contoh seperti di bawah.


13. Padam di tempat yang apit telah bulatkan dengan bulatan merah itu. Alah kawan-kawan fikir logiklah kan bagaimana nak buat lingkaran tersebut seperti mengelilingi kita. Contoh ada di bawah ini.


14. Kalau dah siap semuanya, Save lah. Kalau nak gambar menjadi transparent, jangan lupa save dalam format png. Okay gambar di bawah ini gambar yang telah apit edit sendiri. Huduh2! hihi. Kawan-kawan lagi kreatif kan. So cuba lah!


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

24 orang comel komen:

shida'R said...

uishh..canggih la tutor nih apit :thumbsup:

Cik Mimie said...

wow, bestnye..nnt nak cubala..tq sharing ^_^

Hafizzi Aziz said...

@shida : thanks shida sebab support!

Hafizzi Aziz said...

@cik mimie : welcome! cuba jgn x cuba!

Yana Houry said...

wow..bestnye!! thanks apit..nanti nak cube buat la..=)

Hafizzi Aziz said...

@Yana : welcome! nanti cuba lah buat..so simple..good luck!

Farah Fazen said...

huiyooo...!! @.@

pRotege oN tHe R0ad said...

kalau lah pc di rumahku ni ada software photoshop mmg syok wat..tapi apa kan daya bukan pc ku..orang lain punya pc..pinjam aje...huhuhu...

Hafizzi Aziz said...

@Farah Fazen : hihi..dasyat!

Hafizzi Aziz said...

@pRotege oN tHe R0ad : xpa,,kalo xdak software download kat belog apit kan..

wan_cikgumuzik said...

nampak gayanya aku x payah laa cari CD tuto potoshop yerr.. bagus laa hang nihh apit.. hahaha...

Hafizzi Aziz said...

@cikguwan : hahaha..aku sentiasa bagus..kih3..tapi aku leh ajaq yang basic ja la..yang advance cket banyak step nk kena buat..

Wanie said...

pandainye apit gune photoshop..
nak cube pn xleh kot..x pndai..keke

BBQ@Batu Feringhi

miss lady said...

wahh besnya apit pandai edit sana sini..
cantik lah,, tp tak sempat lagi nak try,,

Hafizzi Aziz said...

@miss lady : xdak la pandai mana sangat..
nanti sempat,,try lah buat..okay! good luck!

zAty =) said...

knp xjd ek? garis2 tu da berjaye buat but xleh nk padam pon dr badan uh. bile gune eraser tool, dye jd trasparent lak --' . balas d shoutbox sy k. thanks for the tuto :)

♥♥are-na ♥are-lip♥♥ said...

da try buad . tpy ta jdy . mybe sbb x rety kowt . hehe .

aien said...

thanks :D

hatiAMIRA said...

nak tanya . asal step yg ke 7 tuh taley ek ?? taley klik stroke path tuh .

★ aIsyaH ★ said...

saya budak baru belajar,n da try y ni..jdik la..hehe..terbaekk!!^^

Nurul Amira Nadia Bt Azamri said...

Thanks Hafizzi Aziz. Keep In Touch :)

Nurul Ain Atikah said...

boleh la lukisy2 lepas ni. Yeay!

KucingComel said...

apit,, asal sy xle tgok gamba kat blog ni.. acaner nih..?

Amer Chazown said...

Apit , asal tak boleh tengok gambar ? Habis macam mana saya nak belajar tutorial nie ???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...