Last updated!

10 June 2011

TUTORIAL BLOG - Tag Nama Kawan Pada Entri

salam bloggers kepada semua blogger..
harap semua kawan-kawan sihat pada hari ini..
hari ini apit nak siapkan request lagi..
apa la apit nie kan..hari-hari request sahaja..
harap maaf..belog ini bukan 100% cerita peribadi apit..
okay! request datang dari kwan blogger kita..
iaitu lanun muda..lanun pulak..hihi..


apa yang direquestkan? tag nama?
ooohh..simple sahaja request ini..
kepada yang tidak tahu mari apit ajar okay..
mungkin blogger baru tidak tahu..kita belajar..
tutorial ini berguna jika mahu tag kawan pada contest atau sebagainya..

1. Log In > Dashboard > New Post
2. Tulis entri seperti biasa. Taip nama kawan yang nak ditagkan. Contoh di bawah.


3. Highlightkan tulisan yang mahu ditagkan. Contohnya apit nak highlightkan Hafizzi Aziz untuk ditagkan. Contoh adalah di bawah.


4. Then click pada icon bentuk bumi di atas itu. Itu adalah LINK ataupun Hyperlink. Contoh adalah seperti di bawah.


5. Kemudian akan muncul satu pop up selepas klik icon Link tadi. Kawan-kawan masukkan URL blog atau website untuk nama yang ditagkan. Click OK selepas selesai masukkan URL.


6. Kalau pada tulisan yang dihighlight tadi mempunyai garisan biru di bawah maknanya tulisan tersebut telah ditagkan. Selesai. Mudah kan.


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

18 orang comel komen:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

tutorial yg bagus utk blogger yang baru..

p/s: lau tajuk cmtu baru nak komen ea!! =p

Hafizzi Aziz said...

@nuyui : hahaha..tajuk cmtue la syiok..kih3..

Aida Omar said...

good job apit :)
apit nak tanya la mcm ne nk buat traffic rank by Alexa tu? boleh apit ajarkan tak?

farah da butterfly said...

farah baru nak tnya.. hehehe.. tgk2 apit dah wat tutorial nih.. hehehe.. nak try wat la..=)

Hafizzi Aziz said...

@Aida Omar : thanks! alexa? okay nanti apit buat tuto okay!

Hafizzi Aziz said...

@farah : hihi..dpt rasa yang farah nak tnya,,terus buat tuto nie..hihi..

dhilla nazli said...

ahaaha nice tips tuk blogger baru.. ta penah tepikir un na bwt tuto niy.. =)

Miss Ayu said...

tq!baru kutahu..T_T

amirah azman shah said...

ok baru tau cmne nk buat :)

Hafizzi Aziz said...

@amirah azman shah : Selamat Mencuba!

Inariena said...

xde pon kat post tu gamba bumi cm apit ckp,nk cr kt mn

zaty said...

thank you 4 da tutorial..
amat brguna untk sya..:)

My Reality said...

thax ye 4 the tuto

Rozssa Lea said...

thanx a lot :)

muhammad asyraf said...

haha..oh macam tu je.. :)

Nurul Farhana said...

thanks untuk tutorial ni :)

cik buku said...

oh baru cik buku tau, tq ;)

chinta said...

xde pun gambr bumi...so sad..heheehhe