Baca Entry Latest Nie Jugak!

25 June 2011

Tutorial Photoshop - Cara Buat Header Comel Transparent

salam bloggers kepada semua blogger kat Malaysia..
harap semuanya sihat okay!
wah..wah..wah lamanya tak update blog apit nie..
tersangat-sangat la busy..adoyai..
nie pown cepat-cepat update blog..curi-curi masa..
orang ramai perasan dah entri yang sama jer bila bukak blog apit..
sory sory..bukan disengajakan..hihi..

kali nie apit nak ajar buat Header transparent yang comel..
eh comel ker..tak pown..lantaklah..hihi..
okay okay meh kita belajar sama sama okay!
yang mana dah pro, tak payah belajar lah..
kami tak pro, kami nak belajar..syuh syuh..


1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Klik File > New. Contoh di bawah.


3. Namakan File tersebut sebagai Header. Width (Lebar) dengan Height (Tinggi) mengikut kehendak anda dan blog anda. Pada bahagian Background Contents perlu memilih Transparent okay. Contoh seperti di bawah.


4. Kemudian akan keluar paparan seperti di bawah. Nampak kan petak petak kelabu puit itu. itu lah maksudnya transparent.


5. Kemudian klik File > Open dan pilih gambar comel comel untuk dijadikan sebagai header anda. Anda boleh google gambar comel comel. Taip jer cartoon comel ke apa ke tetapi di belakang ayat mesti taip png. Ingat! png taw! Contoh di bawah adalah gambar cartoon comel yang apit google tadi. Comelnyaaaaa...hihi..


6. Selepas klik Open tadi, akan keluar gambar tadi kan. Okay,anda tekan Ctrl+A dan Ctrl+C kemudian pergi ke tab Header tadi dan Ctrl+V di situ. paham ke tidak nie..simple kan..Contoh adalah seperti di bawah ini.


7. Selepas Ctrl+V di tab Header tadi, anda boleh la letak gambar tersbut di mana yang anda mahukan. Tekan Ctrl+T untuk tentukan size dan kedudukan yang anda mahukan. Selepas berpuas hati dengan kedudukan yang dimahukan,tekan ENTER di keyboard. Contoh adalah seperti di bawah okay!


8. Kemudian kita buat tulisan pulak. Pilih icon bentuk T di sidebar kiri photoshop. Icon T tersebut adalah Text Tools. Selepas klik itu, klik pada paparan atas itu dan tulis lah apa yang anda mahukan seperti URL blog ke. Untuk edit lebih menarik pada tulisan,anda boleh lihat tutorial di sini. Contoh adalah di bawah okay!


9. Selepas selesai edit mengedit, boleh la save hasil anda itu. Jangan lupa save dalam file .png okay. apit dah ajar dulu cara nak save kan. Senang kan. Gambar di bawah adalah Header yang apit buat sebagai contoh. Ada sesiapa nak tempah ke tidak? mesti la takda kan. hahaha.


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

54 orang comel komen:

aqmalazmi said...

huhu sedih nye tade photoshop.klau tak boleh try..
kih kih kih

Hafizzi Aziz said...

@aqmalazmi : haha..bro..xkan xdak photoshop..tipu..lu punya blog sempoi kot..guna apa edit? paint? hihi..

ika said...

nak try buat tapi amatla malas meneliti satu persatu perkara di atas...=.=" bgus bg tutorial nie...sng nk rujuk t...:D

shida'R said...

nice sharing apit =)

zarulfarhana said...

t nk try...mtk2 la jdi...

ツCik Ch0kiEツ said...

nice tuto :) heee ^^'

TeAqArH said...

apiiiit...ptot la lame menyepi..sibuk erk..hehehe...
da mula refer tuto apit...berguna2..thn ye apit...now nk try wat header sndri pulak..^_^

Hafizzi Aziz said...

@ika : malas? hendak seribu daya..xmau seribu dalih..hihi..

Hafizzi Aziz said...

@shida : thanks shida..

Hafizzi Aziz said...

@zarulfarhana : confirm jadi punya kalo ikut tuto nie..

Hafizzi Aziz said...

@ツCik Ch0kiEツ : thanks taw..

Hafizzi Aziz said...

@TeAqArH : haah..sibuk sikit..xsempat..
nie bawu sempat buat tuto utk korang semua..
goodluck taw..

anieysayangkamoo said...

thanks abg ku syg ! neh yg makin syg neh . hahaha .. anie tau buat header guna ps tapi tak pandai nak gabungkan gambar dengan texts .. tu je .. tu la yang buat anie putus asa nak buat header .. last2 anie guna Gimp .. hihihi

PUTERI NATASSIA said...

alaa , takde photoshop la . cane nak try nihh . . hoho

alif haris said...

apit .. asal photoshop yg aku download ritu x boleh pakai ek ?? huhuh

atien said...

best!!nnti nk test la..

Hafizzi Aziz said...

@aniey : gabungkan text dengan gambar? laaa..just amik text tool ja la..aniey nieh..

Hafizzi Aziz said...

@PUTERI NATASSIA : kat blog apit kan boleh ja download..

Hafizzi Aziz said...

@alif haris : xboleh pakai? jadi cmna? error?

Hafizzi Aziz said...

@atien : test jgn x test taw.

Farah Tuhar said...

apit . nape farah wat x jadi ek transparent tuh ? cbe apit nngok blog fara . len mcam je ? farahtuhar.blogspot.com

Farah Tuhar said...

tq apit ! menjadi sudah .
lupe nak save as png type . hhee :)

Hafizzi Aziz said...

@Farah Tuhar : ha tue la..kan dah boleh tue. pandai..transparent wajib .png taw. Ingat tue. nanti boleh ajar anak cucu plak. hihi.

+++uchi+++ said...

dh buleh buat....cuma nak letak kan kat blog mcm mna erk!! haha

Hafizzi Aziz said...

@uchi : just upload saja kat blog macam biasa.

miszatie said...

yeayy dh berjaya..tq yaaaaa

Hafizzi Aziz said...

@zatie : bijak anda..bagus2..

afina rahmat said...

abg apit ! macam mana abg apit wat awan2 tu ..? ajar an sket ..

Nurul Ayna Nabiela said...

best nye ade photoshop!!!!!! huhu

Hanis said...

tutorial yang diberikan memang senang untuk difahami.. :)

Meow Aizawa said...

apit, mmg da wat tp mase nak save PNG tade..yg ade JPEG je...huhuhu

aten's worLd said...

tengs hafiz :)
paham la dgn tuto fiz ni...

saadah said...

salam bro ... leyh bwat kenn x ?
blas di shoutbox sye ye

qaseh adyla said...

dila pon tada photoshop :(

nur farahin binti sulaiman said...

apit.. tolong farah jap.. yg nak cntrol a n c tue nape farah wat x jdi..bukan2.. maksud farah nak tukar balik size header.. nak tekan mna?? yg laen jadi.. nak kembalikan size header x jdi..=(

maya said...

photoshop cs bape awk pakai nh ? yarabi biolnye sy >< tksamela mcm sy punye.

Ebie Boring said...

macam gampang..haha m0 cuba la.. hik..hik...

QasehSuci said...

thanks...tutorial yg berguna wat saya...

Run Away said...

sy dah buat dan jadi...thanks...;d

Yuyu AtiQa said...

Thanks a lot for this tutorial !!! :D

choc_fuza said...

thanks sebb ajrkan buat tutorial pd sy..

Adeq Siti Nadia said...

Thankz apit.. Adeq punye da jadi da..

Hazirah Hazley said...

ehh..knape sy try upload kat blog,takboleh?die ckp tak cukup syarat utk upload..knape ye?try bkk kat image tu td,dia kate image not available..harap boleh bantu!

~Aina Falihah~ said...

terima kasih ye..

cik siput said...

salam apit..nk tye..nape bile saye dh tekan new untuk header transparent tu..then bile tekan OK..then it said.. "could not complete the command because the scratch disks are full.."mknanya my adobe photoshop ada problem ke??harap dpt membntu..

p/s : sory kalau menyusahkan =)

Hafizzi Aziz said...

@cik siput : maybe PS awak problem kot.

cik siput said...

yeke?
owh..so sad..xpela..thanks apit =D

dakoris said...

nak ucap time kasih bnyk2 kat tuan tanah best giler banyak2 tutorial yg saya try yg ni plg sng nk follow dah berjayaaaa yehaaa...jemput2 la ke blog saya yg amatur...

Iema Abdullah said...

Thanx apit :) Banyak mmbantu.. But ada prob lah.. Tak boleh upload dekat blog.. knape ehh?

Iema Abdullah said...

wott jap-2.. upload dah boleh tapi tak transparent pun

Isabel Diaz said...

Salam, saya suka baca blog Abg Apit nie. Tapi kenapa saya kena highlight dulu suma baru nampak tulisan dye owe? memang macam tu ka?

khairunnisa bt Md Ghali said...

salam kenape lps google gambar but x bole jadi transparent pun after control+v :'(

noliey said...

b4 nih sy xpndai edit gambar pkai photoshop tpi slps trjmpa fizgrahpic.com ni..akhirnya sy da pndai da..hehe..excited sgt..tengkiu sifu it :)

me is equal to pink said...

makseh oh ;)
dh dapat mek polah
dolok pnah polah
bok igt gk lekak tga tuto ktk
pg blog mek..
makseh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...