Baca Entry Latest Nie Jugak!

02 June 2011

Tutorial Photoshop - Membuat Gambar Menjadi Transparent

salam bloggers kepada kawan-kawan bloggers..
malam nie rasa macam nak ajar kawan-kawan something..
apa yang apit nak ajar kali ini?
okay..tengok tajuk entri ye semua..hahaha..
apit nak ajar bagaimana nak membuat Gambar Menjadi Transparent..
bagaimana rasa-rasanya ye?
amat mudah..simple..dan senang..
ikot step by step dalam tutorial ini okay..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Klik File then pilih Open. Contoh di bawah.


3. Cari gambar yang kawan-kawan nak membuat transparent pada background gambar tersebut. Apit memilih gambar Saheizy Sam untuk dibuat contoh kepada kawan-kawan.


4. Selepas dah pilih gambar, click icon Magic Eraser untuk delete background yang warna putih kelabu tue. Contoh di bawah ini taw.


5. Just click pada background belakang tue untuk padam. Automatic magic eraser akan buang. Tapi ingat, fungsi Magic Eraser hanya padam pada warna yang sama atau warna seakan-akan dengan tempat yang kita klik. Faham kan. Tengok hasil di bawah apabila apit guna Magic Eraser tue. Kan dah jadi transparent gambar di bawah.


6. Lepas tue ikut kawan-kawan lah kalau nk buat shadow atau inner glow atau lain-lain pada gambar tersebut. terpulang kepada kawan-kawan okay. Kalau tak tahu nak buat shadow, klik sini.
7. Selepas dah habis godek-godek edit semua, boleh la save picture tersebut. Bagaimana nak save? Okay, klik File then pilih Save As. Contoh di bawah.


8. Pilih la nak save kat mana. Dekat format pilih PNG okay. Then Save. Contoh di bawah.


7. Siap. Lihat hasilnya selepas apit edit dengan tambahan URL belog apit. Ikutlah kreativiti kawan-kawan untuk melakukan pengubahsuaian pada gambar yang dipilih. Good Luck!

GAMBAR ORIGINAL

GAMBAR SELEPAS DI TRANSPARENT

SELAMAT MENCUBA!
Salam by Hafizzi Aziz

33 orang comel komen:

Lieyly ︱ Alia said...

tuto yg bg0s , tpi mlas alia nk d0wnld photosh0p , xrety2 ag ~

Hafizzi Aziz said...

@alia : asyik malas jer eyh..amboih..kalau x reti kan buleh belajar..

sarah mohamad said...

yey! ada banyak cara nya kan. tapi yg ni paling seeeeenang :)

IdaDoraemon said...

nice TUTO, Thnk. XD

IdaDoraemon said...

kalau background colour lain selain dari warna putih atau seakan-akan nya, bole ker?

anieysayangkamoo said...

senang je rupa nye .. aniey je fikir susah .. hik2 .. thnx coz merajin kan diri anda buat tuto .. buat banyak lagi .. :D

Aida Omar said...

yeayyy!!! tuto yang best. mahu try..tq apit..

Hafizzi Aziz said...

@sarah mohamad : hihi..senang guna magic eraser kalau background satu colour..

Hafizzi Aziz said...

@IdaDoraemon : semua gambar boleh..tapi kalau background banyak sangat object n kaler, susah la nak guna magc eraser..boleh guna brush..tapi itu memerlukan ketelitian yang tinggi..

Hafizzi Aziz said...

@anieysayangkamoo : senang ja aniey..belom cuba belom taw..hihi..nnti apit senang memang nak share banyak lagi..

Hafizzi Aziz said...

@aida : welcome aida..ce try..hihi..

AYIEnufamoyu said...

cun :)

Hafizzi Aziz said...

@AYIEnufamoyu : hihi..

Farah Fazen said...

ooo... cenggitu rupa nya.. :)

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

salam..Miera dah lama ada cs3 dkat setahun juga tp tak pndai nak edit..hehe..nak buat ikut cs3 help tu memang tak pham lar..tgk kat sini baru boleh buat..thank buat tutor photoshop..^_^

Hafizzi Aziz said...

Farah Fazen : hihi.paham kan?

Hafizzi Aziz said...

@♥ LuRveLyAmiera ♥ : sama2..xdak hal.

Ridhwan Zayadi said...

terbaik bro ha3 ^^

Hafizzi Aziz said...

@Ridhwan Zayadi : biasa ja bro. hihi.

LuRVe_aTieY said...

tq...senang nak blaja.... ^^

ieka"bunny" said...

assalamualaikum.. apit.. hehe ieka bru na belajar nieyh.. pas da save dlm format png tu kan.. gmbar yg dsave tu na lihat dmana?? ieka cari suma folder ta de unn.. pleaze.. hellpp.. shout ieka kay at bunnyieka.blogspot.com

Zaireen Zapple said...

kenapa bila saya buat kan saya dah save tapi bila saya tgk balik dia tak keluar image tapi bila saya click kat image dia open photoshop dgn gmbr tuh sekali,bila nak upload picture tuh dia tak ade kat album yg sy save mcm mana ya?

dhian_cooper said...

kat cs3 kat mana magic erase?? :( xjmpe punn

Anonymous said...

nak tnya, bila kita nk save as kan ada kuar none or interlace kan? apa beza 2-2 2?

shasya said...

ini guna cs berapa ? saya tak jumpa pun magic eraser :( saya guna cs5 bule kea ?

Niny said...

br taw...thanx apit...;)

aMiRuL jAy said...

abg apit nak tnye nie...xde pown magic brush...nak carik kat ne ark...saye pkai cs 4....papew nnti pm kat shout amiruljay.blogspot.com ye tq....

Mrs. I said...

same like others , I cant find my Magic Eraser . mine is CS4 . so , mcm mana ea ? huwell , budak baru belajar kann ;)

Nurul Aisyah said...

waaahhh!!! terima kasih byk.. ^ _ ^

|shuhadaothman|TM said...

Tak paham tang gne magic erase tu? explain sket boleh ?

Eyqa Rawr said...

Semua Photoshop tak buleh download

Nurul Ain Atikah said...

hmm, okeh tapi dia takleh padam background berlainan colour kan?

Nialler said...

Err, kenapa bila nak save as takde pilihan format nya? harap boleh jawab :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...