Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

04 June 2011

Tutorial Photoshop - Hilangkan Background Pada Gambar Anda

salam bloggers kepada bloggers semua..
hari ini apit tak brapa nak sihat sangat la..
aduh..selsema baru datang melanda..letih tol..
tapi tak mengapa lah..perlu juga siapkan request kawan blogger kita..
siapa yang request ye kali ini?
mari lihat shout apit di bawah ini okay!

request kali ini datangnya dari saudari gemot..
bagaimana nak padam background dengan meggunakan photoshop?
okay apit akan ajarkan..kita lihat step by step okay!
ada banyak cara tetapi ini salah satunya..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. File > Open dan cari gambar yang anda hendak edit..


3. Apit memilih gambar shout box apit untuk dijadikan contoh kepada kawan-kawan. Lihat di bawah.. Klik Open selepas memilih gambar.


4. Sebelum memulakan editing, rename nama layer pada gambar tersebut terlebih dahulu. Caranya adalah double click pada layer dan rename. Contoh boleh dilihat di bawah ini okay!



5. Selepas itu Klik pada Add Vector Mask supaya kita dapat melakukan pengubahsuaian di gambar seperti membuang background yang tidak diperlukan. Contoh di bawah ini.


6. Then pilih Brush Tool untuk memadam background gambar tersebut supaya menjadi transparent. Jangan lupa pastikan di bahagian layer anda klik pada kotak putih iaitu Mask pada gambar tersebut. Kalau tiada Brush Tool, right click dan pilih Brush Tool. Contoh di bawah okay!


7. Kawan-kawan boleh memilih size brush yang diperlukan. Caranya adalah right click dan pilih size brush yang kawan-kawan nak. Adjust pada Master Diameter okay! Contoh di bawah.


8. Then boleh memadam background di belakang. Kawan-kawan dapat melihat apabila dipadam background, background akan menjadi petak-petak begitu, itu maksudnya transparent. Contoh seperti di bawah okay.


9. Kalau terdapat bahagian yang susah dilihat untuk memadam, kawan-kawan boleh Zoom In saja gambar tersebut. Kalau nak Zoom Out pula right click dan pilih Zoom Out.


10. Jika kawan-kawan tersilap delete, boleh undo (Ctrl+Z) atau undo banyak-banyak kali pula tekan (Ctrl + Alt + Z). Tengok gambar di bawah apabila sudah selesai apit memadam background gambar.


11. Apabila dah selesai, boleh la save gambar tersebut. Caranya ialah File > Save As. Kalau mahukan background putih save la dalam format jpg tetapi kalau mahu kan gambar transparent macam shoutbox apit, format mesti memilih png okay!


12. Kawan-kawan gunalah kreativiti masing-masing untuk bermain tone warna bagi menarik atau menambahkan text pada gambar. Contoh gambar apit edit seperti di bawah.

SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

41 orang comel komen:

terataiflowerz said...

apit guna photoshop cs bpe ek? sy guna cs3...

anieysayangkamoo said...

la .. request aniey apit tak buat pon .. sedihhhhhhhh ~

Azhafizah[フィザ] said...

go0d job!well done ^__^

Hafizzi Aziz said...

@terataiflowerz : apit guna cs4..Portable ja..yang full berat sangat..berat laptop ja..hihi..edit sama ja..

Hafizzi Aziz said...

@anieysayangkamoo : alaa..amau sedih2..nnti apit buatkan yang aniey request tue k..

Hafizzi Aziz said...

@Azhafizah : thanks taw..selamat mencuba!

FaTinFiRDaUs said...

mesti lama gila nk edit kan.. :)

alif haris said...

perghh star fotosop r bro ni .. hehe .. sy baru nk blaja :D

Aisyah Aina said...

selama ni cari akhirnya jumpa...thanks kat kamu! :)

Miss Shikio said...

nak buat bg ilang sekali ngan org cm na? hahahaha~

:p

Lieyda said...

wow ganas.syabbas inspektor shahab

shopping2u said...

skang ni masih blaja lgi.. ha, wat la contest.. pastu wat header sebagai hadiah, leh tmbah kawan kn..

FarhanahAdzlan said...

thankyou ajarkan psal bnda ni..baru tau..hahaha..:)

Hafizzi Aziz said...

@FaTinFiRDaUs : lama la jugak kalau mementingkan kesempurnaan..
kena teliti lebih..

Hafizzi Aziz said...

@alif haris : selamat belajar okay!

Hafizzi Aziz said...

@Aisyah Aina : welcome..selamat mencuba!

Hafizzi Aziz said...

@Miss Shikio : hahaha..jue nie..yang tue lagi senang..clear image terus..hilang..haha..

Hafizzi Aziz said...

@Lieyda : hihi..cam ceta hindustan..thanks..

Hafizzi Aziz said...

@shopping2u : xpandai la nak buat2 contest cmtue..hihi..

Hafizzi Aziz said...

@FarhanahAdzlan : hihi..lepas nie dah taw..

♥ Frau Reen ♥ said...

jalan2..singgh n folow!sng2 folow me

♥ Frau Reen ♥ said...

maseh..rin da delete da..boleh x apit tlg tgk,ade ag x?

soooooour said...

tq info.........smart!

Hafizzi Aziz said...

@soooour : welcome! peace..

CahayaPu3 said...

salam apit...,thnx dgn tuto yg apit ajr...bru jumpa ilmu yg berguna ni...dah lama sy cari...thnx a lot...=)

Hafizzi Aziz said...

@CahayPu3 : salam..welcome..apit share ilmu nie utk semua..selamat belajar..peace..

norzisan a.k.a gumiho chan said...

thanx tolong ajarkan..da lame nak tau sal bnda ni..^^*

afina rahmat said...

bila nak warnakan bg transparent tu , tak jadi la , macam mane ek ?

Hafizzi Aziz said...

@afina : la yeke..ikut jer step by step..

Anonymous said...

cara ni lambat ade cara yg lagi cepat dan kemas menggunakan pen tool

cik pip said...

terbaik..masih xsempat nak edit yg apit ajar aritu..nanti singgah blog pip...promote kamu~~

cik pip said...

terbaik..masih xsempat nak edit yg apit ajar aritu..nanti singgah blog pip...promote kamu~~

cik pip said...

apit xjadi lah..sebab apit ckp klik pada vector mask kan..bila klik xblh nak padam..

Kampung Balimbang said...

org kampung tekun belajar udah ni...

aten's worLd said...

TQ fiz :)

Fatin Nazifah said...

cane nak dapat kan photoshop ?

dokiStory said...

bagus la tips ni.. tenkiuu!! nak try la :)

are mie y0y said...

nice info.....tapi bg hafizi...sye gune cs3...bile start gune brush x jadi transparent pown...nothing happen....tolong ajarkan gune cs3 plak boley...please....teringin nk jadi master photoshop cam abg hafizi....

M@M@ SH@RIDZ said...

bila delete tak jadi transparents?

nurul nadya said...

ish..xjdi pon?bile sy nk padam kn backround xley pon jdi mcm wane hitam..! tlg ajar kn???

diebadhie said...

kenapa lepas save macam ta jadi ye??bukan macam memang ta jadi pung..hahaha...bule tolong btaw...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...