Baca Entry Latest Nie Jugak!

29 June 2011

Tutorial Photoshop - Buat Banner Animasi Untuk Blog

salam blogger kepada semua blogger semua..
hujan hujan sekarang nie bes kalau share tuto kat semua..
kali nie apit nak buat tutorial photoshop..
tuto nie untuk buat banner bagi gerak gerak..
contoh adalah seperti kat atas taw..
contoh di atas adalah yang paling simple sekali..
ada yang buat banner cantum gambar banyak banyak kan..
so banner tersebut hanya kelip kelip..
dalam tuto nie apit nak ajar untuk gerakkan object tersebut..
mari kita belajar k..yang mana dah terer tak payah la..
apit akan ajar simple dan ini hanya basic animation..
dah tahu basic, boleh explore sendiri lepas nie..
ikut step by step okay..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. File > New seperti contoh di bawah..


3. Kemudian akan keluar window baru. Beri nama Banner dan tentukan width dan height yang diinginkan. Pada background contents pula terpulang mahu transparent atau tidak. Kalau mahukan seperti di atas, pilih white di situ. Contoh di bawah.


4. Kemudian akan keluar paparan saiz yang diinginkan. Kita boleh mula membuat tulisan. Pilih Text Tool yang icon berbentuk T. dan klik di paparan putih tadi dan taip.



5. So sekarang kita bagi cantik sikit tulisan itu. Right Click pada layer tulisan tadi dan pilih Blending Options. Contoh seperti di bawah okay!


6. Kemudian edit tulisan. Hanya perlu tick sahaja pada kotak kecik kecik tue. Tutorial buat text apit pernah buat. Klik sini. Contoh di bawah okay!


7. Kemudian setelah siap ejas tulisan, click OK. Tadaa..contoh di bawah. 


8. Sekarang untuk buat animation pulak. Klik Window pada menu bar dan pilih Animation. Contoh seperti di bawah ini okay!


9. Then akan keluar paparan di bawah untuk bahagian animation. Ha contoh macam kat bawah nie taw. 


10. tekan create new layer di icon bawah tue. Contoh di bawah.


11. Akan keluar dua paparan kan. okay, click pada layer pertama, di layer properties sebelah kanan pula click pada layer Text tadi then pilih icon Move Tool. Contoh di bawah. 


12. Selepas pilih Move Tool tadi, gerakkan text ke atas. terpulang kepada anda hendak gerakkan ke atas, bawah, kiri atau kanan. Jangan lupa pastikan anda click pada layer pertama. Ini permulaan animation Contoh seperti di bawah.


13. Click pada layer kedua pula dan gerakkan pula text turun ke bawah supaya ia seakan akan text menurun dari atas ke bawah. Contoh seperti di bawah.


14.  Kemudian click pula pada layer pertama tadi dan click icon tween animation frames. Ia bertujuan untuk menggerakkan taxt tersebut. Contoh seperti di bawah.


15. Kemudian keluar pop up untuk tween. boleh berapa frames yang anda mahukan. Seperti contoh ini apit pilih 15. Lagi banyak bilangan,lagi perlahan penggerakkan text tersebut. Faham kan?


16. Selepas klik OK, anda dapat melihat terdapat banyak frames di bahagian animation tersebut kan. Untuk lihat hasilnya, tekan icon PLAY di situ. Contoh seperti di bawah ini.


17.  Kalau nak lebih perlahan penggerakkannya, banyakkan lagi frame tadi taw. So selepas selesai, boleh la SAVE. Klik File > Save For Web and Devices > dan SAVE. Siap!
18. Di bawah ini lah hasilnya. Senang kan.

 

SELAMAT MENCUBA!
Salam by Hafizzi Aziz

36 orang comel komen:

Cik Kay Jue said...

mau cuba la kalau ada free.. nak bookmark leh x?

Hafizzi Aziz said...

@Cik Kay Jue : ha bookmark ja..mana taw kot2 ada mood nak buat. benda nie memerlukan mood,baru la cantik.hihi.

My Name is Mar said...

Wa nak try lah..
Macam best jek..
TQ derrr!

A'Aini said...

hafiz , napa Aini buat > dh jadi , tp bila save , gmbar tu tak gerak la . .

A'Aini said...

hafiz . dah menjadi saya buat banner ni . . tp bila save gmbar tu tak bergerak la . . aduhh

Cik Kay Jue said...

tgh tggu mud lorh ni..huhu
mood mood cpt kemari kau.. haha..

Hafizzi Aziz said...

@My Name is Mar : welcome..try jgn x try k..

Hafizzi Aziz said...

@A'Aini : kena ada cara save. kena save web & devices. pastue save. pastikan format jadi .gif.

Hafizzi Aziz said...

@Cik Kay Jue : kepada mood,tolong lah kau pergi kepada Cik Kay Jue . hihi

A'Aini said...

thnks for ur tutorial apiz . . dah boleh dah :)

uchi said...

hoho dh jd dah!! tQ..nanti nk letak dlm blog mcm mna erk...mesti ada code2 nk letak kan

Hafizzi Aziz said...

@A'Aini : orait ani..good2.. cepat belajar.

Hafizzi Aziz said...

@uchi : upload kat post,amik link..nanti directkan ke blog kamu. paham x?

+++uchi+++ said...

kiranya kita ambik code kat post tu copy n letak lah kat memana blog erkk..kat html erk

puteri.dyne94 said...

hoho..
pu3 like entry apit nie 2000% ..hehehe
nti nak torai lahh..~

Hafizzi Aziz said...

@puteri.dyne94 : thanks pu3..
try jangan x try taw..

afina rahmat said...

abg apit , kalau nk letak gamba cemana pulak?

afina rahmat said...

cm mane nk buat background nye berwarna?

Azahragamal said...

nak tnye..kan save gif. kan tp kat c2 byk jnis gif nye..sye try x maw pun..cane??

Hafizzi Aziz said...

@Azahragamal : mula2 kena Klik File > Save For Web and Devices > dan SAVE terus.

Puteri Berangan said...

yea! jadi2! hehe thanks ye !

Puteri Berangan said...

weeeeeeeeeeeeee~

♥CIK IERA♥ said...

yeay..baru berjaye buat dengan jayenye...hehe thnx.. :)

♥CIK IERA♥ said...

letak link bro apit kat sini...thnx..

http://ieralifejourney.blogspot.com/2011/08/lelaki-memang-simple.html

by Zent said...

waa...header blog bro nyh buat mcm mne lak?hhii...ade satu bro pnye tutorial aq copy...tq

ikhwan said...

MESTI CUBE NI!
best tuto dkt sini [:

huda raihana said...

apit, menjadi! TERIMA KASIH :]

a.w.i.e.n said...

apit..klu xde PS cmne?? hehe..sy xpnh gune PS salu sy gune photoscape je ;(

Azreen Shafila Abdullah said...

camne nak save? lps save cari2 xjmpe

ShalleyaNna said...

wah,,thanks ye,,lame mencarik,,tapi kalau nak buat animation lain macam mana pulak ye,,??

Linda Wahed said...

thanks tutonya ^_^

dalonelygirl said...

farha here.. apit, thanks ya. tutorial ni senang nak paham. and dah buat da pun. thanks a lot menjadi. :D

SuparMan SuaRez said...

Dah Jadi Bro..Thanx ^_^

muhammad asyraf said...

nak cuba sebentar sahaja lagi.. :)

maizatul shahira said...

@Hafizzi Aziz dah buat lepastu macam mana nak masukkan dalm blog?tak reti lah

Kim Kimily said...

Thank you for sharing this easy tutorial.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...