Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

12 June 2011

TUTORIAL BLOG - Masukkan Alexa Dalam Blog

salam bloggers kepada semua kawan-kawan apit..
sekarang apit sibuk berkempen pasal Vote Blog Kreatif..
siapa yang rasa belog apit nie kreatif sila klik gambar di bawah ini taw dan vote.
Tolong vote tiap-tiap hari taw..terima kasih..

okay! hari ini apit nak siapkan request dari saudari cha dan saudari aida..
requestnya adalah bagaimana nak letak Alexa dalam blog..
Apa itu Alexa? Alexa nie macam bagitahu kita blog kita berada tangga ke barapa dalam Malaysia dan seluruh dunia..traffic alexa penting utk Encik Nuffnang lihat..
nak tahu lebih lanjut boleh google okay!

1. Masuk website www.alexa.com..buat akaun dulu..
2. Di menu bar, pilih Site Tools > Claim Your Site di bawah.



3. Masukkan URL blog anda.



4. Dan akan muncul paparan seperti di bawah. Kita gunakan cara kedua okay! Copy URL tang nombor dua tersebut. Contoh di bawah.



5. Log In Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML..
6. Tick Expand Widget Templates..
7. Tekan di keyboard Ctrl+F dan cari code di bawah ini ..


8. Copy URL tadi dan pastekan di tepi head . Contoh di bawah..


9. Save Template jika tiada error. Pada Alexa tadi pula click Verify my meta tag. Contoh adalah seperti di bawah.


10. Then kalau nak nak letak widget pula di blog..Klik Alexa Site Widget di Site Tools. Contoh seperti di bawah.

11. Pilih size yang anda mahukan dan copy code then paste pada Add a Gadget dan boleh letak di tempat mana yang anda suka. Good Luck.

SELAMAT MENCUBA!

:: Sumber dari Puan Bee ::
Salam by Hafizzi Aziz

13 orang comel komen:

dhilla nazli said...

alexa tu ape?

Hafizzi Aziz said...

@dhilla : alexa nie tunjukkan ranking belog kita dlm malaysia dan dunia. bagus utk nuffnang tengok.

Lieyly ︱ Alia said...

ohh , best2 ! blog alia ntah dok ranking bapa puluh ribu apa..
ahaha !

puanbee said...

thanks bg backlink kat akk .. :) alexa tu carta yang dibuat untuk tengok kedudukan blog dalam dunia dan negeri kita ..

tiefazatie said...

full dah nie smix awk..hihi

anieysayangkamoo said...

aniey dok dalam rank yg ke bebelas ribu .. haha .. lucu nyeee .. ape maksud sites linking tu apit ? tak faham lorrr ...

Aida Omar said...

eh apit..baru tengok. btw tnkz sgt2 tau apit ajar aida..syg apit :)

KUZ Marketing said...

tapi kite kena bayar tuk plans and pricing alexa tu kan?

NiLZa said...

kenapa saya punya alexa rank...no data. bleh tak tolong saya. http://e-perhiasandiri.blogspot.com

Rniz Emran said...

Apit, alexa tu kena bayar tak? confuselah. tq

Hafizzi Aziz said...

eh xpyh bayar lah. xtaw lah skang nie. tp asanya xpyh la. ikut step2 tue.

BUATBEST said...

info nie bagus..harap2 alexa bagi free la sume kan sng..haha

izwan said...

terima kasih...menjadi.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...