Baca Entry Latest Nie Jugak!

02 June 2011

Tutorial Photoshop - Membuat Text di Photoshop

salam bloggers kepada semua..
hari ini rasa terasa rajin lak nak buat tutorial..
tetapi bukan tutorial komputer atau blog..
haa tutorial photoshop..hahaha..
saja boring-boring..
ramai yang pandai photoshop dari apit..
apit baru saja nak berjinak-jinak dengan photoshop nie..
dalam nie apit nak ajar create text guna photoshop..
so simple and easy..
mari ikut tutorial photoshop step by step okay!

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Di menu bar klik File > New (Ctrl+N) seperti di bawah..


3. Then keluar paparan macam kat bawah ini. kawan-kawan boleh adjust width dan height yang kawan-kawan nak sendiri okay. Pada Name letak la apa-apa yang nak. Apit letak Hafizzi Aziz. Jangan lupa pilih transparent Background Contents kalau kawan-kawan nak transparent kan text tersebut. Contoh di bawah ini.


4. Kemudian keluar satu layout untuk kita create text di situ. kawan-kawan just pilih icon huruf T di sebelah kiri. Contoh kat bawah apit tunjuk okay!


5. Kawan-kawan boleh adjust jenis tulisan, warna tulisan, size tulisan dan sebagainya di atas layout tersebut. Contoh di bawah. Godek-godek saja sendiri okay!


6. Okay mulakan create text. Klik saja di layout then boleh mula menaip apa saja tulisan di layout tersebut. Okay contohnya apit tulis 'HAFIZZI AZIZ'. Kalau nak buat shadow pada tulisan pula, Right Click pada layer text tadi then pilih Blending Options.


7. Kemudian keluar satu box untuk Blending Options. Boleh godek-godek sendiri kat situ. senang sahaja. tick-tick saja. kalau tak elok, untick. Contoh di bawah.


8. Inilah hasilnya apabila dah selesai edit di Blending Options. Kalau nak adjust kedudukan kecil atau besar boleh tekan di keyboard Ctrl+T yang bermaksud Free Transform.


9. Senang kan. Selamat Mencuba.

Salam by Hafizzi Aziz

10 orang comel komen:

peachippo gediks said...

apit nah ! dah ciap !
apit , cantik header! , jeles takde photoshop:(

http://peachippo.blogspot.com/2011/06/2cik-apit-photogra-pe-mengamit-memori.html

aten's worLd said...

TQ fiz :)
drpd x taw guna jd taw..hehe..tengs :)

♬ lovesakura ♬ said...

xbleyh pun.. :-(

Nurul Aisyah said...

kenapa x jd? :(

Nurul Aisyah said...

jadi2...thanks Apit :)

joy iman said...

banyak info tentang photoshop ada kat sini,TQ

Linda Wahed said...

thanks tutonya ^_^

Nurul Ain Atikah said...

okeh2, tapi macam mana nak kecilkan saiz ek. sebab saya buat size 6pt tapi besarnya macam 100pt nampaknya.

aWatif azmi said...

thanx yaw!

Ieyza Afieyna said...

kenapa tutorial kt blog apit dah x da gmbr ?? susah nak tgk.. :((

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...