14 June 2011

Tutorial Photoshop - Pengunaan Skew Dalam Photoshop

salam bloggers kepada kawan-kawan apit..
harap semuanya sihat sejahtera..
hari ini apit nak buat satu tutorial lagi lah..
boring..boring..boring..
jangan la boring dengan blog apit..
tutorial photoshop kali ini amat simple dan senang untuk diikut..
kawan-kawan tahu apa fungsi skew dalam photoshop?
i mean adobe photoshop..
tengok gambar apit edit di atas..
paparan belog dalam latop itu..
apit akan ajar bagaimana nak lakukan sedemikian..
mari kita belajar..
kepada yang lebih pro, sila beri komen jika salah..

1. Open Adobe Photoshop anda..download sini!
2. Then click File > Open..



3. Cari gambar laptop pandangan sisi seperti di bawah.



4. Print Screen keseluruhan paparan belog anda dan Save. Klik File > Open dan pilih gambar yang telah diprint screen tadi. Contoh di bawah okay!



5. Pada gambar paparan print screen tadi, pada keyboard tekan Ctrl+A dan Ctrl C dan pergi ke tab gambar laptop tadi dan Ctrl+V..


6. So setelah dipastekan akan jadi seperti di bawah okay!



7. Then click Edit > Transform > Skew..



8. So sekarang mari kita lihat bagaimana caranya. Lihat bulatan kuning 4 penjuru. setiap titik anda perlu drag (tarik) ke penjuru skrin laptop tersebut. Keempat-empat penjuru perlu dilakukan. Contoh di bawah.



9. Lihat gambar di bawah yang telah di cantumkan pada laptop tersebut. Senang sahaja. Selepas siap, anda boleh la Save. Senang.



SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

31 orang comel komen:

Shida Radzuan said...

nice tutor apit! :)

FIZGRAPHIC said...

@shida : terima kasih.

Dzasc Skachers said...

pergh ko memeng rajin nak PS2 neh.. haha xpenin ker? masa aku wat tutor pasal intense debate dulu, banyak gile gambo sampai membe pon aku marah sebab letih punya pasal.. :D

NUR AIN AZMAN said...

nice tuto apit! nnti sonang2 boleh aen try neh :)

FIZGRAPHIC said...

@wadud@duad : aku bebai jugak la nak print scren nie tapi tue la..nak ngajar org kan..ikhlas beb. hahaha.

FIZGRAPHIC said...

@Nur Ain : Thanks Ain..nanti free belajar lah..

shafmechy said...

oh..skew..sebelum ni guna button shift ja..ilmu baru..thanks

Syahirah Suhaili said...

wah..suke lah..hehe..bleh try nanti..ilmu baru nie :D

FIZGRAPHIC said...

@shafmechy : ha betol2..shift boleh gak kan..lagi senang.

FIZGRAPHIC said...

@Shahirah : Cuba jangan x cuba..

aqmalazmi said...

apait..nak tanya..mane nak download photoshop nie..lame dah cari.. susah laa ><"

joe mini ariffien said...

pegh.......cam best je.....aq nk try la....uhuhuhuhuhu

puanbee said...

free ke adobe photoshop tu apit ? akk nk yg free je hehe

HAFIZAL said...

nak kena pakai software apa nak wat photoshop nie

iryani said...

wahh ! hehe kasih pon nk cuba la..! cantik !!

FIZGRAPHIC said...

@aqmalazmi : kan ada ja kat belog apit. kat entri nie pown apit ada tinggal link. baca2..

FIZGRAPHIC said...

@joe mini : nanti try bro..hihi.

FIZGRAPHIC said...

@puanbee : free ja akak. apit ad atinggal link kat entri ni kan. download la.

FIZGRAPHIC said...

@HAFIZAL : photoshop itu adalah suatu software. sah2 kena cr software photoshop. hihi. apit ada tinggal link utk download software nie.

FIZGRAPHIC said...

@Perindu Arjuna : nnti cuba lah. simple.

Pacifista - X said...

cantik tutorial ko buat tu.teruskan... :)

AkuTracy said...

kreatif..:)i loike....!

FIZGRAPHIC said...

@pacifista : terima kasih!

FIZGRAPHIC said...

@pacifista : terima kasih!

FIZGRAPHIC said...

@Tracy : thanks..

nurfatiha blacky said...

nice tuto nie :)

FIZGRAPHIC said...

@nurfatiha blacky : selamat mencuba..

Anonymous said...

untuk lebih laju tekan alt n image serentak n ejas posisi gmbo

Unknown said...

dekat mana nak cari gambar laptop pandang sisi tu?

Unknown said...

y nie pun dah cuba..jdik lagi..smart la..^^

Khaulah Alazwar said...

alaa gambar tutorial kat sini pun dh x kluar. susah sikit nk ikut.huhuk