Baca Entry Latest Nie Jugak!

20 June 2011

Nuffnang - Cara Memasang Iklan Nuffnang Pada Blog

salam bloggers kepada semua blogger kat Malaysia..
tengah buat apa tue? makan? joging? berkelah?
hari ini apit nak kongsikan satu lagi tips Nuffnang kepada blogger..
especially new blogger kat Malaysia nie..
tips kali ini apit nak tunjukkan cara memasang iklan Nuffnang..
ramai yang salah memasang iklan Nuffnang dengan cara yang betul..
dulu apit pown salah jugak letak iklan Nuffnang..
tetapi berkat teguran dan ajaran dari Shida..
Shida telah membantu apit dalam proses memasang iklan Nuffnang..
apit telah berjaya meletak iklan Nuffnang dengan betul di blog..
dan sekarang alhamdulillah pulangannya agak memberansangkan..
tips ini apit creditkan untuk Shida..
so tunggu apa lagi..mari kita belajar okay..

1. Log In Akaun Nuffnang > Dashboard Nuffnang..
2. Klik pada Add Ads seperti contoh di bawah..


3. Then akan keluar paparan code iklan kan..terdapat 3bahagian yang perlu kita letak pada blog..mari kita belajar satu persatu.
A. Atas Header blog (LeaderBoard)
B. Sidebar Blog (Skyscrapper)
C. Antara Entri di Blog (Large Rectangle)

Atas Header Blog (LeaderBoard)

1. Log In Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tick pada Expand Widget Templates.
3. Ctrl+F dan taip <body..
4. dah jumpa kan? copy code LeaderBoard di Nuffnang dan paste bawah <body tersebut. Contoh seperti di bawah okay!


Entri di Blog (Large Rectangle)

1. Log In Blogger > Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tick pada Expand Widget Templates.
3. Ctrl+F dan taip < data:post.body/> dan pastekan code Large Rectangle di atas < data:post.body/>. Contoh seperti di bawah taw..



Sidebar Blog (Skyscrapper)
1. Log In > Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JavaScript
2. Copy code Skyscrapper di Nuffnang dan paste di HTML/JavaScript. Contoh adalah seperti di bawah ini okay.



SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

25 orang comel komen:

cucu umie said...

hehehe..ayie salah pasang dekat leader board lol..huhu thnkx bg info..

Hafizzi Aziz said...

@cucu umie : ha cepat betulkan..hihi..

shida'R said...

tq dear apit^^

Hafizzi Aziz said...

@shida : welcome shida..

khairul said...

TQ tuan !

SweetLikeWhat said...

terima kasih ye...baru tau camne nak letak dekat antara entri tu..hehe

Hafizzi Aziz said...

@khairul : welcome boss!

Hafizzi Aziz said...

@SweetLikeWhat : sama2..ha lepas nie boleh la betulkan..good luck!

Cik Domo said...

alamak, asfz lom hupdate iklan nuff nang la...aiyoo..camne leh lupa..seb baek nampak entry ni ;)

Latest Entry: Doodle buat mereka part 2

AZTIQAH said...

yg dkt entry tue xdk la coding dia..adoi

Hafizzi Aziz said...

@AZTIQAH : eh yeke? kenapa xdak ye..tick expand widget x?

тαк кenαl мαкα тαк cнεηтα ™ said...

dah siap ;)

thanks apit

deeyamorten said...

siap. tq ye apit :)

deeya ingatkan pilih salah satu iklan je. hahaha.. rupanya kena letak tiga3 sekali. thanks again :)

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Apit...kalau tak jumpa code nie camne?
< data:post.body/>...
Thanks

camy c budakChubbiey said...

npa sya tk dpt wat antara entry ?

ika said...

thanks fiz..really work!!, dah bookmark and follow blog u jgk

Sa'odah Wagimin said...

kenapa sy dah buat tp die kuar ayat ni?
Error matching blog to blogger entry. If you are the owner of this blog, please check that there is no typo in your blog address and that you have pasted the code from the Add Ads page correctly (http://greenapplecorner.blogspot.com/)

si cuya said...

assalamualaikum.... fiz... nk tnya ni..nape cuya tak leh pasang iklan nuffnang ni kat entri blog..
< data:post.body/> tade dlm code tu...

sharil said...

Assalam....sy nk share artikel nie bleh x? nk share kt http://pompersz.blogspot.com

meyya :) said...

haii ,. apit . nak log in nuffnang , x boley lahh .

Secrets of A Teenage Girl said...

salam.. Thanks so much for this tutorial. It really helps me a lot ;)

Fara Ahin Alias Ali said...

Terima kasih bnyk2 . Sebagai tanda terima kasih , saya klik iklan awak byak kali . hehe :)

Young Areza said...

arrghhh stezzz....nape tak kuo camtu..npe takde pun 'ads' punye ikon kat nufnang nyer homer...erkkhh tak reti..tulun..helpzz... =,(

Ieta Mat Saad said...

pasai pa takdak gambag entri ni encik Apit..?

SentiasaPanas said...

Gambar untuk panduan masih lagi 'hilang'. Mana tuan rumah ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...