Baca Entry Latest Nie Jugak!

27 July 2011

Tutorial Photoshop - Tulisan ala ala Cahaya Lampu

salam blogger kepada semua blogger-blogger Malaysia..
salam sejahtera semua taw..harap semua sihat okay..
hmm tutorial kali nie apit nak ajar photoshop..
tulisan ala-ala cahaya lampu gitu..oo yeahh..hihi..
senang saja caranya..mungkin ramai yang dah taw..tapi tak pa..
nak ajar jugak..mungkin ada yang tak taw kan..dapat pahala kongsi ilmu..
jom kita belajar jom..ikut step by step taw..


1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Macam biasa klik File > New dan pilih height dan size anda..


3. Okay sekarang anda boleh start buat text di layer. Pilih Text Tools dan anda pilih sendiri lah nak tulisan apa okay! kalau advanced sikit,download fonts kat internet dan install dalam photoshop okay.


 4. Ha pastikan dulu tulisan anda pilih bewarna putih kalau anda mempunyai background blog yang gelap. Contoh macam kat bawah nie okay setelah selesai apit buat tulisan.


5. Then anda refer di Layer text kita buat tadi..Right Click pada layer tersebut dan pilih Blending Options dan klik. Contoh di bawah nie okay!


6. Then keluar satu pop up untuk Blending Options dan tick pada Outer Glow dan pilih Outer Glow tersebut. Pilih warna dengan klik pada kotak warna tue.. Anda adjust lah pada Spread dan Size untuk mendapatkan keluasan dan kecerahan di luar tulisan tersebut. Contoh seperti di bawah nie.


7. Ha kemudian anda dapat lah lihat hasilnya..memang kurang nampak..tetapi bila diletakkan di blog atau background yang gelap,ia akan menonjol dan cantik..Kalau hendak transparent, save dalam format .png okay. Peace.


8. Ha senang kan. Lihat hasil apit buat contoh di bawah nie. Okay tak? Anda pula?
SELAMAT MENCUBA!



10 orang comel komen:

ishiko said...

fuyohh..
sy terkial-kial lg nk guna photoshop ni... =="

shida'R said...

nice apit shida nak belajar lah hehe ^_^

sarah mohamad said...

boleh try ni. nampak mcm senang jek nak buat hehe

Anak Wak Mail said...

best2!bolehlah buat lepas ni..=)

A'Aini said...

wahh . . boleh try nih :D

ïêmå å¢klê§ said...

klau senang ape lagi..
buat kan la dekat orang yang kemalasan ni,,
huahua

officialfyfy c: said...

dah penah buat,senang jer. effect dea lebih kurang sma mcm yg lampu keliling badan tu kan ahahahah. x tau apa nama benda tu :P

Nurul Aisyah said...

teheee...thanks Apit :) dah jadi :P

Anonymous said...

Glitter kowt

Nurul Ain Atikah said...

eik, dye glow2 gitu ekk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...