Last updated!

21 July 2011

Tutorial Photoshop - Cara Buat Lens Flare Pada Gambar

 salam blogger kepada semua..harap semua sihat..
maaf sebab lama apit tak update tutorial photoshop kat blog nie..
amat amat tak sempat dan bz..dengan konvokesyen 2hari lepas...
alhamdulillah semua berjalan lancar..syukur..

kali nie apit nak ajar bagaimana nak lens flare pada gambar anda..
contoh lens flare macam cahaya merah pada gambar apit tue..
berambut pendek? haha.konvo punya pasal lah tue terpaksa potong..
gambar tue kat Persiaran Gurney, Penang masa overnite kemarin dulu..
okay..camna nak buat cahaya ala-ala lens tue..meh kita belajar..
sebelum itu meh kita tengok dulu kat bawah nie..


1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. File > Open dan pilih gambar anda then click OK. Contoh kat bawah nie gambar yang apit pilih untuk dijadikan contoh tutorial kali nie.

3. Kemudian pilih Filter > Render > Lens Flare. Contoh kat bawah nie.


4. Akan keluar satu pop up untuk Lens Flare. Contoh seperti kat bawah nie. Anda boleh pilih di bahagian Lens Type untuk emmilih jenis lens yang anda mahukan. Brightness pown boleh adjust.


5. Selepas dah adjust semua dan berpuas hati, boleh klik OK. Anda dapat lihat hasilnya selepas itu. So kalau nak buat lens flare banyak-banyak buat lah kaedah yang sama okay!


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

15 orang comel komen:

adamainaa.com said...

hehe. nice..

*tak tau nak komen apa ni apit*

kemboja said...

gud tuto..tp kiter x berapasukabuat ni.. hehe kiter pn ada jgabuat skit2 tuto photoshop..hehe boleh share2

Wani said...

haaaa....cam tu ka...
dulu dah pernah buat, pastu lama giler lah tak buat dah lense flare nih, sampai ritu nk buat dah cari tak jumpa, rupa2nya mcm ni...oke2, makasih! ^_^

DanieL AdiE said...

X pernah cube...

kene cube nie...

alif haris said...

fuiyo ..bersinar2 .. hehe ..
nice apit ^^

ZouL said...

Ooh..lens flare namanye eh.baru aku tau..

miss dynda said...

hyep, singgah sini jp.

**eh?lari topik ea?hohoho :D

Lyssa Faizureen said...

hahahah / . gmabar tuh , kat mana ??
Plaza Gurneyy ehh ? HAHA!

nurdani said...

lens flare pun boleh letak kat gigi untuk iklan gigi.heheheh

blog-tips-kurus said...

good job! :-)

IMANSHAH said...

tahniah convo

**::CIKNUURUL::** said...

jgn brmain dgn api,.nnti trbakar dri sndri,.hehe,.


btw,nice,.pndai die buat tuto,.kalo CN,xreti,.plus malas,.huhu

♥ adlin roshaida ♥ said...

pening bro :) haha tp nice.

afina rahmat said...

senang je rupenye ;3

k.h.a.l.i.l.a said...

ohh... time kasih time kasih
^_^