Last updated!

30 July 2011

Tutorial Blog - Tukar Background Anda Sendiri di Blog

salam blogger kepada semua folllower blog ini..
harap semua sihat-sihat sahaja..jangan sakit-sakit taw..
kita dah nak puasa nie..lusa kan kita puasa? insyaallah..harap semua bersedia..
mari kita belajar satu benda baru hari nie..tutorial blog..
apit nak ajar camna nak tukar background blog..
al maklum lah..apit pown tukar background blog apit..kalau ada yang perasan la..
hahahah..mungkin ramai tak perasan sebab still kaler biru cam dulu jugak..
ookay macam mana nak tukar ye..mari kita belajar jom..

1. Log In > Dashboard > Design > Edit Html
2. Cari code kat bawah nie dalam ruangan Html tadi..
/* Content
----------------------------------------------- */
3. Then kat bawah tue ada code nie kan?
body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background: $(body.background);
4. okay sekarang kita tukar code kat bawah nie..
background: $(body.background);
kepada
background-image: url(URL Gambar Anda);
5. Ha paham ke tidak? so ia akan jadi macam kat bawah nie..
body {
font: $(body.font);
color: $(body.text.color);
background-image: url(URL Gambar Anda);
6. Pastikan anda resizekan gambar background anda besar. Preview dahulu. Kalau anda berpuas hati, boleh la Save Template. Senang kan.

SELAMAT MENCUBA!


13 orang comel komen:

CIK FERRA AWW said...

nice tuto. leh guna wat sesapa rasa muka dia sgt sesuai jadik background ;p

Freaky said...

x berat ke kalao pakai background sendiri ?

Hafizzi Aziz said...

@freaky : kalau blog apit nie berat,so kemungkinan andaian kamu betol..kalau sedang2 ja xpa kot..sebab apit pown guna gambar lain untuk blog nie..

abbey~ said...

tuto bergune ni... huhuhu

arini pon abi da start pose dah. selamat berpuase... *awal wish ni :)

Mimi Marilyn said...

xjd pun

fidah adie said...

tuan blog..sy baru je follow tuto nih..then menjadik!thnx a lot..but actually sy cari yang jenis add gadjet punya..tapi xjumpa lah pulak..and tadi ada lah jugak try godeng-2 kod tu..tapi errow je..btw..sy nak share tuto ni bolehkan?nanti kredit kat awk :)

http://fidahadie.blogspot.com

fidah adie said...

error**

Rina Comell said...

Jadik...tq

Syamil said...

salam..
dh ikut then menjadik..cume gambo separuh jer dan kaler header yg asal still ade lg..caner nk wat ilang mende alah tu...

http://online-perfume.blogspot.com/

Wan@admin said...

salam fiz.. sya mintak izin guna bacground mcm fiz ya..

JazzTJ said...

Thank thank thank and thank you . hihi :D

sha_noor said...

Salam...macamana nak dptkan url gambar tu...ni la kalau x berapa tau IT...

Nerd_Surfer said...

thanks for the tutorial :)

http://siriusjugamukakau.blogspot.com/