Last updated!

28 July 2011

Tutorial Photoshop - Buat Gambar Kembar Anda

salam blogger kepada semua blogger-blogger semua..
hope semua sihat-sihat dan bersedia untuk Ramadhan yang akan datang..
yang mana tertinggal puasa tahun lepas cepat-cepat la ganti okay!
oh sebelum terlupa..apit nak beli kereta baru la untuk raya nie..
rasa-rasanya kereta ini sesuai atau tak ye?
apit nak buat simple tutorial kali nie..ramai yang dah tahu step nie..
untuk newbie photoshop..anda boleh belajar fungsi dalam photoshop..
mari kita belajar bagaiamana nak buat gambar berkembar..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2.Klik File > Open dan pilih gambar anda mahu edit itu. Kemudian pilih Rectangular Marquee Tools dan crop gambar anda itu okay. Selepas crop gambar tue, di keyboard tekan CTRL+C dan CTRL+V. Contoh seperti di bawah.


2. Selepas Ctrl+V atau paste, anda akan dapati terdapat dua layer di bahagian layer. Okay seterusnya pilih Edit > Transform > Flip Horizontal. Contoh seperti di bawah.


3. Anda akan dapati gambar anda akan horizontal automatik kan. Okay, tekan Ctrl+T dan drag gambar tersebut ke tepi supaya nampak kembar dengan gambar asal okay.


4. Alamak, nampak macam tak sharp kan sebab nampak petak crop tue. Pilih Add Layer Mask dan akan keluar kotak putih di layer itu. Contoh di bawah ok.


5. Okay sekarang kita pilih Brush Tools dan pilih size brush pula okay.

 
6. Guna brush tadi dan highlightkan di kawasan yang kita nak kaburkan kawasan crop tadi tu. Then siaplah! Senang saja. Guna kreativiti anda untuk mencantikkan gambar anda okay!


SELAMAT MENCUBA!


11 orang comel komen:

bumbleB said...

suke3.. dh berkurun photoshop ni dlm laptop tp xtau gune pn.. hihih

fiq. said...

nampak mcm easy, bolehlah try lepas ni, thanks

zuhanismohamed said...

woah..so cool ! hehe

FarhanahAdzlan said...

suka blaja photoshop kat sini..haha..=)

~NajiLaA~ said...

wow!i gune photoshop stakat 2 3 button je taw.haha!

Diya Lolipop said...

ala....xder photoshop uhhuhuh

Panggil aku Han said...

guna system paint dkt pc ni pn boleh jgk :)

0nenanina Vanilla said...

tanx.hihi...bole la cube t

ayoi said...

hye apit..tenkiu ye..akhirnye berjaya gak saya wat ni...hehe...tenkiu sooo much ye..:)

izny said...

xjadi pon.. uwaaa.. ikut dah betul dah.. tp xjadi yg kat brush tu.. T___T

Nurul Ain Atikah said...

ala, tak jadik lerh