Baca Entry Latest Nie Jugak!

03 July 2011

Tutorial Photoshop - Cara Letak Topeng Anonymous pada Muka Anda

salam bloggers kepada semua blogger kat Malaysia dan dunia..
okay! kita teruskan dengan pembelajaran kita kali nie pulak..
macam kelas tuisyen la pulak...hahahaha..
tutorial ini apit buat sebab rasa tak lengkap tak buat tutorial..
okay! bagaimana nak letakkan topeng anonymous ke muka kita?
senang saja kan..copy dan paste ja kan..memang tapi ngam2 tak?
di sini kita akan belajar tentang fungsi WARP plak..jom3..
Tapi sebelum terlupa, boleh tak Vote apit dulu..
3kali saja vote untuk hari ini..thanks taw..
Tiada paksaan taw..ikhlas dari anda..
klik vote fizgraphic.com
1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Klik File > Open untuk membuka gambar yang mahu dieditkan.


3. Then pilih la gambar anda. Apit memilih gambar apit sebab nie tutorial apit. Hahaha. Contoh macam kat bawah nie taw. 


4. Ha selepas dah pilih gambar kita tadi kan. Kita klik File > Open sekali lagi untuk memilih gambar topeng anonymous tersebut. Kalau takda, save gambar topeng anonymous yang apit sediakan nie..

5. So anda dah amik gambar kat ats nie kan..pilih antara satu yang anda nak.so Open la gambar tersebut. Contoh macam kat bawah.


6. Selepas itu, di keyboard tekan Ctrl+A > Ctrl+C dan Ctrl+V (paste) pada tab yang gambar kita tadi taw..
7. Mungkin topeng tersebut menjadi besar atau kecil pada gambar anda. Jangan risau, anda boleh adjust saiznya. Caranya adalah Ctrl+T dan anda boleh menggerakkan bucu petak yang bewarna kuning yang apit tunjuk kat bawah nie okay!
8. Letak di muka anda topeng tersebut. kemudian kalau nak bagi ngam ngam berada di muka kita kan, kita guna function warp. Caranya adalah klik Edit > Transform > Warp.


9. Akan jadi petak petak kan di bahagian topeng tersebut. Main main ja kat petak petak tersebut untuk ejas. Kalau anda cuba anda akan tahu. Amat senang. Contoh kat bawah.
10. Kalau dah berpuas hati dengan design anda, boleh la save hasil kerja anda. Terpulang mahu file jpeg,png atau sebagainya. Kalau apit,apit dah biasa guna png..

11. Senang saja kan. Tak susah pown kan. Kat bawah nie hasil kerja apit. Anda bagaimana pula?


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

39 orang comel komen:

Elie Lily said...

elie tak pandai-tak tak pandai!
T__T hehehe...

Hafizzi Aziz said...

@Elie Lily : xpandai tue bagus,,boleh mendorong utk belajar..wah3..mcm professor dah nie bckp..kah3..

Bashtiah said...

Hi! I amik gambar mask tu ye. Thank you!

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

blh blaja ...mmg x reti neh ..

alif haris said...

usha tuto ..

dan tak lupe jugak vote for u bro =)

Shalina Samsudin said...

nice ! tapi tak reti gune transparent kat photoshop..tu yg header cmtu je..aja boleh ? heeeee

AZTIQAH said...

xleh jd nie
kna download photoshop gk r
sllu guna gimp ja
hehe

Aisyah Aina said...

hebat...lepas ni nak menyamar jadi anonymous :D

Amiirah-Cassan said...

yeay ! dah tau sikit2 , thanks ye apit ^__^ , hehehe

Hafizzi Aziz said...

@bashtiah : dipersilakan..hihi..welcome..

Hafizzi Aziz said...

@hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock : ha bagus2..belajar2..goodluck!

Hafizzi Aziz said...

@alif haris : thanks bro. ko bnyak support aku bro.

Hafizzi Aziz said...

@Shalina Samsudin : ha nie apit tgh ajar la nie..hihi..apit ada ajar buat header jugak..cer tengok tutorial lepas2..amat simple..basic..good luck!

Hafizzi Aziz said...

@AZTIQAH : ha download2..bes men photoshop taw..

Hafizzi Aziz said...

@Aisyah Aina : amboih! nak menyamar jugak ye. hihi.

Hafizzi Aziz said...

@Amiirah-Cassan : hihi. bagus2..

Lieyly ︱ Alia said...

wohh best2 ^^
ada tuto :)

herumi said...

Salam. tak pandai beri nasihat dalam entri ni, cuma nak ucap thanks sebab share tutorial ni.

Blog NETonX

Hafizzi Aziz said...

@alia : hihi..bes2..

Hafizzi Aziz said...

@herumi : salam bro. welcome bro. bereh2..

nasyitahahmadzaini said...

wah!letak topeng pulak ;)

Hafizzi Aziz said...

@nasyitah : kali nie letak topeng lak..nanti ajar letak gincu plak..hihi..

zarulfarhana said...

wat topeng la plak...

^baju kurung^ said...

wah.. mnarik. tp byk lg nk kna blajr dlm phtoshop nih

Hafizzi Aziz said...

@zarulfarhana : hihi..topeng plak kali nie..kih3..

Hafizzi Aziz said...

@bajukurung : haah..photoshop nie terlalu bnyak function..apit pown xkhatam lagi..kih3..

diana said...

malam ni akak nak cuba la..
dah lama donlod photoshop tapi tak reti2 lagi..
nak buat benda yang simple2 pun tak reti..huhu...

Hafizzi Aziz said...

@diana : hihi..bagus2..xphm apa2 akak tnya ja apit..kalo apit taw,apit leh jwb..good luck!

ツCik Ch0kiEツ said...

apit.. nak tanya, t lau simpan mata tu nanti akan tuka jadi mata kite ehh ?? bub yang macam topeng tu kan bhgn mata gelap :)

huhu nak tanya tu jek ^^'

Cik Hawa Eman said...

amik yg putih tu.. dh jadi2..

ازوا رشيد said...

weeeee.. speechless..

Najla Najihah said...

Whaa! Terima kasih ajar,, Kalau najla dh tahu ni,bolehlah letak kat muka abang Najla! hahahaha!! (gelak jahat)
Najla amek mask tu yerr..

muhammad asyraf said...

bro..thanks.. :)

best plak singgah blog bro ni.. :)

Bagz Seks said...

Salam Kenal, saya dari Indonesia.
Blog > Rizky Seo Blog

Nur Dzafirah said...

aku tak pasti aku punya internet ke slow atau page ini mmg xmuncul2 gambar2 tuto.. please... mana gamabr ini.. -.- dah lama tggu keluar xmuncul2 plak..

- Ma StOrY - said...

salam bro kenapa gambar tak keluar2 ye? ada solution ?

- Ma StOrY - said...

salam bro. kenapa ye gambar tak muncul2 ?

Haiqal Azim. said...

Bro. Gambar tak kuar-2 pon?

Anonymous said...

bro aq download xblh pon

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...