Last updated!

09 July 2011

TUTORIAL BLOG - Cara Nak Hilangkan Navigation Bar

salam blogger kepada semua..
hari nie entri tutorial ringkas dari apit..
cara nak hilangkan navigation bar..eh navigation bar?
apa itu navigation bar? benda apa tue? menatang apa tue?
ha tengok gambar kat bawah nie..


kat mana benda alah nie berada? cuba tengok atas blog anda..
yang mana dah buang tue duduk diam diam..
ha benda alah tue la..macam menganggu ja kan kita nak letak gadget kat situ..
especially gadget follow dan dashboard kita kan..
okay mari kita hilangkan navigation bar tersebut okay!

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML..
2. Cari code nie dengan cara Ctrl+F di keyboard..
/* Variable definitions
 3. Dah jumpa kan? copy code kat bawah nie dan paste di atas code kita cari tadi..
#navbar-iframe { display: none !important; }
 4. So akan jadi macam kat bawah nie contohnya..tengok warna kuning tue..

 -----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name:     Simple
Designer: Josh Peterson
URL:      www.noaesthetic.com
----------------------------------------------- */

#navbar-iframe { display: none !important; }

/* Variable definitions
   ====================
 5. Preview dulu. Kalau jadi, terus SAVE cepat cepat. Siap.

SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz
 

23 orang comel komen:

GaRy™ said...

wah... thanks apit.. hehe~.. gary rasa x nak buang lagi kot navbar gary... hehehe~..

Hafizzi Aziz said...

@gary : welcome gary. hihi.

alif haris said...

thanx bro ..
tp rasanya taknk buang kot sbb senang nk p dashboard n design .. hehe ^^

Hafizzi Aziz said...

@aliff haris : kan boleh cretae design lain letak bagi lawa..
cer tgk follow n dashboard aku tue.. tp tue terpualng..hihi..nav tue ok gak..

Cik Ungu Kamila said...

dah cuba tutorial ni. MENJADI ! YEAY ! thanks apit :)

Hafizzi Aziz said...

@Kamila : yeayyy..welcome..

Miss Kira said...

tq very muchhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
:D

mimiey rahman said...

apit..klu dh buang nnti nk cri dashboard kt mne erk...hehehe..:D

Ana Syahida Teridi said...

tak jadi pun ):

Meteoragurlz said...

knp x jadi ek..huhuh

AzzaLifeStory said...

Dah jadi, . .
Thnks. .

Yaya Simpson said...

thanks sesangat

ardiana said...

thanks .. da jadi .. :D

Annasemutmerah said...

alamak dah buang tapi nak ambil balik lah sebabnya nak sign out tak boleh dan nak edit pun tak boleh...ada sapa2 boleh ajar tak?

sayekott :) said...

xmenjadi pun :(

Issabelle said...

siap....
thanks bang

mimi fwc said...

woot ! menjadi..trimas abd fiz..

Eyka said...

asl x bley..??

beloGIsam said...

hah, menjadila,,gempak3,,ten,, vist la

coretan hati izra said...

Menjadi pun. Dah lama search tutorial ni. Thanks Apit :)

De Qurratu Ain said...

Mcm mana nk tukar url blogspot 2 kepada . com???? mcm blog org lain kan dia ada . bogspot tp u xde pulak??? tolong ajarkan

Zana Hassan said...

tq apit :)

Raihana Ramlan said...

Jumpa pun. Thanks a lot :D