Baca Entry Latest Nie Jugak!

14 July 2011

Tutorial Komputer - Tukar Icon Comel Di Folder Laptop

salam blogger kepada semua blogger kat Malaysia nie taw..
semua sihat tak? hope semua pandai menjaga kesihatan diri okay..
hmm kali ini apit nak buat tutorial yang mungkin ramai orang dah tahu kot..
saja la buat tutorial ini sebab ada sebilangan orang tak tahu nak buat..
korang bosan ke tidak bila folder laptop korang camtue jer..bosan kan?
ada cara nak tukar icon tersebut supaya best bila kita nak bukak folder kita..
terpulang la korang nak letak icon apa pown..
domo ke..dragon ball ke..naruto ke macam-macam ada kat internet..
korang boleh jer download icon kat internet..kalau malas nak cari..
klik saja di sini untuk download beribu-ribu icon comel..
okay mari kita belajar okay! ikut step by step taw!

1. Mula-mula buka la tempat folder yang anda mahu tukar icon  tue.


2. Kemudian,pada folder tersebut, tekan Right Click pada folder tersebut dan pilih properties. Contoh seperti di bawah.


3. Then akan muncul pop up window untuk properties kan. Pilih Customize dan cari Change Icon di bawah Customize tersebut. Contoh seperti kat bawah nie.


4. Kemudian keluar pula pop up window untuk Change Icon. Dan pilih Browse untuk memilih icon yang anda mahukan untuk folder tersebut. Kalau nak icon yang comel-comel dan beribu-ribu icon untuk download, sila klik sini okay!


5. Dan pilih la icon yang anda mahukan. Conoth macam kat bawah ini. Apit memilih gambar dslr untuk icon folder apit tue. Then tekan Open.


6.  Kemudian sila click OK.


7. Then anda boleh la cuba apply tengok menjadi atau tidak. Kalau menjadi, terus la klik OK taw. Contoh macam kat bawah nie.


8. Ha kan dah menjadi tue. Senang kan. 



SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

18 orang comel komen:

peachippo said...

dah buat ! timekaseh ajar !!!!!!!

Hafizzi Aziz said...

@peachippo : sama2..hihi..

i'm ezza haniza said...

bestnyaaaaa apit !

tq

Hafizzi Aziz said...

@i'm ezza haniza : hihi..suke3..
welcome..

Aida Omar said...

aida selalu buat bnde nie...asal bosan je tukar. tapi kan ade x simbol laen selain dlm tu je..kot2 boleh downloads kt tmpt lain. hehe..

Hafizzi Aziz said...

@aida : kan bnyak boleh download..apit ada ja tinggal link utk download tue kan.. file mesti dlm .ico..

shida'R said...

nice apit ..shida nk cuba lah ^_^ tq

Amiirah-Cassan said...

tutor simple , tp bukan semua orang tahu kan ? gud job apit :)

Aida Omar said...

a'ah la..hahaha!! xnampak pulak. rabun tol..hik3

Shalina Samsudin said...

terbaikkk..nak try :D

CahayaPu3 said...

thnx apit...tuto yg best... x la bersawang jer adobe kat Laptop... :D

Shalina Samsudin said...

hmm..tak de perkataan customize tu...

liyana shamsuddin said...

tak boleh buat la..dekat customize tu tak ada pasal foleder icon..=(

sOpy-ea said...

x jumpa la perkataan customize tuh....
dye kuar perkataan general,sharing security N previous versions jea....
prkataan customize x de pon......

ZonKadKahwin said...

dah try.. menjadi..:)
terima kasih..

Nur Athirah said...

abg apit,, x leh buat pun.. sy dh tkn kat folder tu,, tpi x de perkataan "customize".. apa sbbnye??

chinta said...

salam, saya boleh tukar icon yg apit ckpkan tu, tp kan.. lau nk tukr dengan icon yg downlod tu mcmne? xkuar pun..

♥ Lia Abdillah ♥ said...

i'll use this ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...