Baca Entry Latest Nie Jugak!

14 July 2011

Tutorial Photoshop - Warnakan Rambut Anda dengan Adobe Photoshop

salam blogger kepada semua blogger kat Malaysia dan luar negara..
lamanya apit tak buat tutorial photoshop kan..
bukan tak mau buat tapi tak sempat nak menghadap blog sangat..
nie pown sempat buat tutorial ringkas ini..
hope korang semua suka lah ye..senang jer nie..
cara untuk warnakan rambut hitam anda dengan warna lain..
teringin or tak? tapi jangan la pergi salon warna betol betol plak..haram!
air semayang tak lekat nanti kang..hoho..nak mandi wajib pown tak leh..hihi..
mari kita belajar okay..ikut step by step..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2.  Klik File > Open untuk memilih gambar anda.


3. Then pilih lah gambar anda yang anda mahukan warnakan rambut. Apit memilih gambar apit ja. Conoth seperti kat bawah nie okay!


4.  Then setelah memilih gambar anda, klik pada Brush Tool dan adjust size brush anda. Then klik pula pada Quick Mask Mode. Conoth anda boleh lihat kat bawah nie..


5. Dan anda teruslah highlightkan rambut anda setelah anda memilih simbol Quick Mask Mode tadi okay. Lihat contoh kat bawah ini taw.Jangan risau. Memang mask bewarna merah.


6. Then click balik pada icon Quick Mask Mode tersebut dan automatik akan muncul garisan putus putus pada sekeliling rambut yang anda highlight tue..





7. Kemudian, pergi di menu tab, pilih Select > Inverse. Contoh di bawah.


8. Then di menu tab sekali lagi, pilih Layer > New Fill Layer > Solid Colour. 


9. Akan muncul satu pop up. Pada bahagian Mode pilih Soft Light dan click OK. 


9. Then selepas tekan OK tad,akan muncul bahagian di mana anda boleh memilih warna yang anda mahukan. Contoh bagi tutorial ini apit memilih warna hijau untuk rambut apit. Anda pula?


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

21 orang comel komen:

wan_cikgumuzik said...

adehhh.,. ada lagi tuto baru.... haha... nk kena try nihh.. lalalallaa...

tq otai..!!

aneng hitchies said...

giler la pkcik kaler ijau . I LIKE

Anis izyan Abd Rahman said...

warnekan tudung boleh tak , hehe

adamainaa said...

keep working dude. haha.. tuto machines :D

Hafizzi Aziz said...

@anis : tudung? hahaha..yang tue guna kaler water dah la anis wey..hihi..

Nisa Si Gadis said...

haha . warh best2 .

izfanora said...

pergh.. nak kata ben10 cam hulk.. :P

deebob aka yana said...

menarik ni.. haha.. nseb baik pakai tudung.. kalo tak.. boh kaler pink la.. hehe

alif haris said...

hahahaha .. nmpak real r apit .. lawa dow .. haha :D

shida'R said...

bgus apit..xyah dah susah2 nk pi kedai buat hahaa ^_^

khairul said...

NK KENA BELAJQ BYK NGAN HAFIZI BAB2 PHOTOSHOP NI...X RETI LA SAYA

ZouL said...

wah.bnyk betol tuto ang na..aku try dah tadi..terbaik..cuma gambar je tak kena..haha..gambar kucing berbulu merah..hahaha

Enti panas ZoUL: Sam dan Lisa sudah berkahwin?

Lieyly ︱ Alia said...

hijau3 !

letak putih best jgk apit..
mcm uban nti ;)

op anaz said...

nanti boleh try...:-)

lynda salim said...

dastnya tutorial kali ni .. lahaiiiii . haha
lelong kerusi murah2 je .

kemboja said...

a ha yg nila sy cari.. sy selalu buat guna polly tools pastu edit guna selective color jer..hehe jom tengok n komen jap.. hehe

http://akukembojaputih85.blogspot.com/2011/04/photoshop-cara-tukar-warna-rambut.html

dewqra chacqk said...

hee , comey oh . tengs !! :)

cApitAl B 0wnly said...

x mnjdik punns ! ajarkn plishh :D

SuparMan SuaRez said...

Pergghhh..Terbaik...
Nanti nak Try...Tunggu Rambut Panjang dulu...Hahaha

Nurul Ain Atikah said...

emm nape x clear.

Nympha idola said...

camne nk hilangkan lebihan tepi2 rambut tu ea? padam gak ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...