Iklan Terbaik Bulan Ini!

Baca Entry Latest Nie Jugak!

10 July 2011

Tutorial Photoshop - Letak Corak / Gambar dalam Tulisan

salam blogger kepada semua kawan-kawan apit..
harap semua sihat sihat saja..
okay hari ini kita akan belajar photoshop lagi..
tutorial photoshop kali ini amat simple dan mudah..
semua orang dapat buat..jangan risau okay..
ringankan jari jemari anda untuk bermain dengan adobe photoshop..
mari kita belajar cara untuk letak corak atau gambar pada tulisan..
ikut step by step taw..jangan meandai nak skip plak..hihi..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2. Klik File > New seperti contoh di bawah..
2. Kemudian pilih size yang anda mahukan. Pada bahagian Background Contents pula terpulang pada anda untuk membuat transparent atau tidak. Contoh seperti di bawah.

3. Then pilih Text Tool di bahagian tepi tersebut yang berbentuk T dan taip apa yang anda mahukan. Contoh adalah seperti di bawah okay.

4. Dah selesai create tulisan, pilih File > Open untuk memilih corak/gambar yang kita mahu letak di dalam text tersebut. Contoh seperti di bawah.


5. Kemudian keluar gambar tersebut pada new tab kan. Di keyboard tekan Ctrl+A > Ctrl+C dan sila Ctrl+V pada tab tulisan yang kita buat tadi. Paham tak? Copy and paste la.


6. Selepas dah paste gambar tadi di atas tulisan, pergi ke bahagian layer dan pada layer gambar tadi, Right Click pada layer tersebut dan pilih Create Clipping Mask. Contoh seperti di bawah.
7. Then siap lah. Pastu Save. Pastikan anda save dalam format png atau jpg. Senang.

SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

40 orang comel komen:

adamainaa said...

nice sharing bro. rajin nya buat tuto. harap2 berguna pada yang memerlukan :)

Nisa Si Gadis said...

warh tuto yg sgt bergune . tengs ^_^

Hafizzi Aziz said...

@adamainaa : thanks bro. insyallah..

Hafizzi Aziz said...

nisa : welcome nisa..

Rafidah Farhana said...

Thankss :D
Dah lama mencari tutorial macam ni..

Hafizzi Aziz said...

Rafidah : welcome..good luck!

Azhafizah[フィザ] said...

here we go tuto again..keep it up apit!haiyaa..dah malam baru muncul..gile bizz la ni >.<

Hafizzi Aziz said...

@azhafizah : kebizian dan kerungsian yang melanda diri..hihi..

NiNaBaNaNa said...

wahh . thanks yaw buat tutorial ni . da lama ni nak aww nak tuto ni . apit terbaekk lah :)

missxidi said...

thnx. nmpak simple tapi sy xtau bwt pon.wawawa.

Hafizzi Aziz said...

@Ninabanana : hihi..good luck Nina. peace.

Hafizzi Aziz said...

@missxidi : hihi..try la cuba. teramat2 la simple taw.

~bUih-bUih ciNta~ said...

yesh..nak cuba..hee~ tQ

shida'R said...

bgusnya..shida baru taw hehe...tq pkar photoshop hihi :)

farah wahida said...

hafizzi aziz: nak photoshop jgak...

Hafizzi Aziz said...

@farah wahida : nak software ke?

Hafizzi Aziz said...

@shida : amboi dia..pakar plak dah..hihi..

Maicher said...

whoaaa. bestnya tutorial ni.
tq2!

nanti nak try lah.
pastuh pasal GA tu nanti maicher bwat ye.
thanks^^

bui-bui.

Caythrine Amanda said...

smart bro! nak guk try... :))

muhamad hanif said...

yezza..

saya suka photoshop..


HAHAHAHHAAHAHHAAHHAHAH

Lieyly ︱ Alia said...

cantik3 :)

NiNaBaNaNa said...

huh dah buat lah apit . tapi yang menyampah tu kan . my PS ni kalau dah ade tab baru tu . kire tab tu nampak satu jeh . then bila close dia close dua2 . aduh . macam mana tu yea ? -,-

ZouL said...

apit.aku dah buat dah weh.tapi tulisan/font aku tak masuk la dengan design..ko gne fonts ape ek?

Entry best ZouL: Aku Punyer Lah!-Cara Mudah Buat Backlink

Bui Junaidi said...

nak try jugaklah nnt..mesti pening2 lalat bila buat photoshop..huhu

kemboja said...

tuto sy yg ni lain skit..hihi

cacha said...

thx!! dulu i penah buat. but da lme x godek2 ps, jadi lupe.. btw, thx.

Mish Apple said...

wah . dah try . senang gile tengak tutor ni . sekali je tengak . dah reti .

Kiroro Shinako said...

Bro ,, tulisan ape yg ko guna tu ??

nanieteukie said...

yahoo.jadi..Thanks :)

ayoi said...

salam apit...yg ni pon xjadi gak...gambar xnak paste kt text tu..kenapa ek? huhuhu...tolong...sy budak bru belajar...

manjer :) said...

tuto yg berguna :) btw thanz ^^

♥ Leyza RamLi ♥ said...

nk tnye knp sy tkn simbol t nk taip tulisan yg kite nak x menjadi eh..?

Nurul Aisyah said...

Thanks Apit!!!

fatin kookie said...

dah buat teks tapi bila tekan file boleh, nak tekan open pulak x boleh. macam mana eh?

Yana Aina said...

TQ .. baru tahu nie rahsianya.. heheh

Eyqa Rawr said...

adobe photoshop keygen 7.0 memang xde xeate clipping mask tu lah

Nurul Ain Atikah said...

tengss for sharing.

♔ Hasnie Adda ♔ said...

waaa . dh lame cari tuto ni . thanks .

mr MSN said...

Terima kasih untuk informasi yang berguna. Ingin jadi penulis?-Senarai penerbit buku popular di malaysia

mr MSN said...

Terima kasih untuk informasi yang berguna. Ingin jadi penulis?-Senarai penerbit buku popular di malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...