Last updated!

24 July 2011

Tutorial Photoshop - Buat Kotak/Frame Untuk Iklan Untuk Disewa

salam blogger kepada semua pelawat dan blogger kat luar sana..
harap semuanya sihat-sihat sahaja..jangan demam tau!
okay kali nie apit nak ajar untuk buat frame atau kotak iklan..
senang saja..just ikut step by step ttorial ini okay!
sebelum tue, tutorial ini diriquest oleh Zoul yang kacak bergaya..
mari kita belajar okay..simple n senang..

1. Open Adobe Photoshop..kalau tiada klik sini untuk download..
2.  Klik File > New seperti di bawah.


3. Namakan file anda di ruangan Name. Pada width dan Height kebiasaanya saiz 125x125 kan. ikut anda la nak adjust size brapa pown okay! Contoh macam kat bawah nie.


4. Kemudian keluar paparan kan. Pilih tools yang bentuk tue. Warna merah yang apit kotakkan tue. Right Click di situ dan pilih la Custom Shape Tool. Contoh seperti di bawah.


5. Di atas menu bar tue anda boleh pilih jenis frame yang anda mahukan. 


6. Okay anda boleh memilih warna yang anda mahukan pada frame anda. Caranya adalah klik pada kotak warna contoh seperti di bawah dan pilih la warna yang anda mahukan. Then klik OK.


7. Kemudian anda boleh la buat frame. Klik pada penghujung atas dan drag mouse anda hingga ke penghujung bawah. Then anda akan dapat frame anda. Conoth di bawah.


8. Anda edit lah frame anda supaya menarik di Blending Options. Cara nak Blending Option pula klik di sini okay! Then anda boleh la pilih Text Tool dan buat lah tulisan dalam tue. Senang kan.


9. Lepas dah habis create dan berpuas hati, boleh la save. Terpulang samaada nak save dalam transparent atau tidak. Kalau transparent pastikan save dalam format .png okay! Kat bawah nie adalah hasil yang apit siap edit. Sehari sewa iklan RMSejuta. Ada beran tak? hihi. Anda pula?


SELAMAT MENCUBA!

Salam by Hafizzi Aziz

11 orang comel komen:

yasmine danny said...

hehehe... mak aih~~ sejuta tuh...
mahal beno... ^^
btw, tutorial b'guna and thanks. ^^

ZouL said...

apit..tenkiu weh...aku nak buat jap lg..:D

Hafizzi Aziz said...

@yasmine danny : hihi..kalo mahal cmtue confirm2 kena banned..haha

Hafizzi Aziz said...

@zoul : bereh bro..xdak hal..

abglan said...

Nice... senang je aku faham

cart kartika said...

wah, bgus tol. t leh aja byk ag enh sal edit photoshop neyh! =D

Mr Rileks said...

nice tutor.. :)

saphire's fairytales said...

salam nk request cmne nk wat header untuk blog

RayQuaz said...

camne nak letak iklan nih dlam blogg ?
xde ke tuto ?

wadud@duad said...

thanks bro.. :)

Nurul Ain Atikah said...

okay gak tuh. sejuta satu hari. nak letak boleh. Haha