Last updated!

25 April 2012

Tutorial Photoshop - Buat Awan Sebenar Di Langit

salam blogger dan salam sejahtera kat semua. Hari tue kat entry 1st karikatur, apit ada cakap nak buat tutorial buat awan kan? Ramai jugak nak tahu buat camna awan tue sebab nampak cam sebenar. Okay meh nak ajar korang, camna nak buat awan tue. Korang kena ikut step by step tutorial nie.

1. Korang download dulu ---> SINI
2. Open Adobe Photoshop korang tue.
3. File > New > Tetapkan size yang korang nak.
4. Amik Paint Bucket Tool dan pilih warna untuk langit. Warna langit mestilah biru kan? So amik warna biru then klik atas layer korang untuk jadikan biru.

5. Kat layer warna biru tadi, korang Right Click > Blending Option (Nak skip langkah ke-6 nie pown takper)

6. Pilih Inner Shadow, dan ikut macam kat bawah nie. Untuk warna shadow, korang pilih biru gelap2 sikit okay. 

7. Dah siap buat inner shadow tadi? Jadik cam kat bawah nie kan? Nampak kan ada gelap2 sikit kat tepi2 tue.

8. Then korang buat layer baru. Nak buat layer baru, tengok bawah nie.

9. Amik Brush Tool > Anak panah > Load Brushes > Cari brushes yang korang download tadi tue (make sure dah extract yang korang download tadi)

10. Korang pilih la awan mana yang korang nak. Pastikan warna awan korang putih. Kalau korang duk Planet Marikh, awan warna merah. Korang boleh resizekan awan tue ikut suka hati.

11. Then klik atas layer yang kita baru buat tadi. Tadaaa. Jadi kan? Hihihi.

11 orang comel komen:

Eyla's Story ♥ said...

macam senang jep. hee.

Solehah Shamsuddin said...

terer la apit ni.solehah da je adobe photoshop,tp xreti guna.

iena said...

saya suka la blog ni.skrg tgh belajar photoshop utk edit2 gambar sendiri.terima kasih atas perkongsian ilmu ni

NAL said...

thanks sebab share..APIT, NAL dh download corak untuk tulisan tapi tak tahu mcm mana nak install sebab tak der pun tulis install mcm kita install font..HELP ME..

Nurain Nadhirah said...

nak try buat lar..cntik..

cik.blogger. sengal said...

menariklah entri kali nih....heheheh tq sifu...credit tuk anda (^-')

zafira othman. said...

mesti try. hehe

Nurul Aisyah said...

oh,...senang jer..haahahah

Aien Nia said...

Nice tuto..
TAPI DAH TRY DOWNLOAD PHOTOSHOP 15 KALI ,15 KALI ERROR..
Dah gaye putus asa

Iswilma said...

salam , abg Apit , kat mne nak download brush tuh ??

Anonymous said...

I don’t get it