Baca Entry Latest Nie Jugak!

10 April 2012

Susah Oooo Nak Lukis Karakter Cartoon

Salam blogger dan salam sejahtera kat korang.
Apit tak update entry lak semalam. Gila letih kot. Hahaha.
So hari nie nak update entry baru lah. Nak ceta kat korang pasal cartoon.
Cartoon ke doodle eyh? Whatever lah kan. Apit lukis guna apa?
Apit lukis guna Adobe Photoshop semata2 SAHAJA! 
Terus draw di Adobe Photoshop dan terus warnakan.
Tapi ada jugak yang sketch dulu di kertas kemudian scan masuk dlm comp.
Apit lukis guna TouchPad ja kat laptop nie. Bukan guna Mouse. Haa.
Kat bawah nie nak tunjuk kat korang salah satu cara nak lukis.
Hmm susah jugak nak sketch camnie asanya. Mesti guna tablet khas.
Kalau korang nak melancong di mana ---> http://bit.ly/MalaysiaAirline
Jom kita usha2 dulu jom mamat nie draw cartoon.



Haa susah jugak kan. Mula2 sketch, pastue baru betulkan dengan line hitam.
Rasanya dia melukis kat Adobe Illustrator kot nie. Kan3.
Sebenarnya Adobe Illustrator lagi mudah nak create cartoon or vector.
Photoshop sesuai untuk editing gambar2 jer sebenarnya.
Tapi dah reti guna Photoshop jer kan, so go on jer lah. Hihi.
Kat bawah nie lak cara nak mewarna lak. Jom kita tengok jom.






p/s : Prosedur camnie lah nak buat kartoon animasi taw. --> http://blin.gd/4dN9

12 orang comel komen:

si comel SHA said...

nice :D
susah jugak eh.. besnye kalau ade bakat melukis..haha

Cik Lyeen said...

kalaulah aku pandai melukis...pasti aku akan kaya macam Apit..hahahahaha

NAL said...

susah juga tapi serius NAL nak sgt belajar wat doodle..APIT belaja sendiri ka wat doodle?

Nurul Aisyah said...

hehehe...bila lah saya nak ada masa melukis yer....haaa...rindu nak melukis...asyik xde masa je..Apit best lah..siap boleh buat segmen lagi :) hehe..

huuhu..saya lagi suka anime..

3no gr33ny said...

tgk kan lukisan sahaja hamba tahu memang susah nak hasilkannya.huhuk

tyka said...

cantiklah.. berbakat sungguh..

http://sitiatikah.com

shida'R said...

menarik giler..andai aku pndai mcm nih..perghh...

MaYa MustWany said...

hanya yang pro ...hihih

niedaida said...

ouh.susah gak.lagi2 nieda memang bukan pandai melukis or krtif snggat.:)

hairie said...

salam apit. kalau hire part time buat kartun bleh? mcm ala2 gangnam. x byk sgt. apa2 no sy 0174399800. org kedah gak

Iman Lee said...

saya buat pakai Paint Tool SAI. pernah cube gak pakai AI, tapi terus givap hahaha

Ahmad Fakhruddin Afiq said...

Salam ukhwah ,tq 4 islamic doodle yang agak menarik yang saya save as ari tu hehhe harap apit buat yang terbaik lagi,dan menruskan kreativiti dan kebolehan apit yang agak sekarang pun dah terbaik dah,(ayat bodek)hehe. sy ingin tahu mengenai graphic n cara nak order n belajar 1 demi 1 kerana psl grapic ni sy agak kosong laa, tapi kekadang sy keja so kdg2 xda msa nak belajar insyaallah lepas ni boleh sy luangkn ms ckit jadi saya harap apit boleh tunjuk ajar untuk sy beljar ttg graphic pic yang merangkumi spt freebies,tutorial, design n yg laen2 yang agak mendapat sambutan hangat sekarang harap boleh tunjuk ajar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...