Baca Entry Latest Nie Jugak!

01 April 2012

Tutorial Photoshop - Tukarkan Garisan Yang Dilukis Dengan Colour Overlay

Salam blogger dan salam sejahtera. Tak sempat langsung nak update entry blog untuk hari nie. Sebab blur tak taw nak update pasal apa. Hri nie banyak menghadap Adobe Photoshop ja. So nak ajar sikit cara nak Overlay Colour dengan Adobe Photoshop. Contoh lah kan, kalau lah korang melukis atau mewarna sesuatu benda tue mcm lukis doodle dengan lukisan warna hitam kan, korang nak tukar dengan warna lain still boleh jugak. Tapi camna caranya? Ha tue yang nak ajar nie. 

1. Open Adobe Photoshop korang tue.
2. Korang lukis lah doodle korang dulu. Tutorial lukis doodle di SINI
3. Dah siap kan? OMG, tetiba rasa nak tukar warna garisan tue kan.

4. Right Click kat layer lukisan tadi then pilih Blending Options.

5. Sekarang korang TICK Color Overlay tue. Ha auomatik korang punya garisan doodle tue jadi warna merah kan? Tekan lah bahagian Colour Overlay tue then korang pilih lah nak tukar warna apa lak.

6. Ha kan dah berubah warna kan. Ia boleh digunakan berbagai kegunaan. Nie contoh penggunaan Colour Overlay saja. So gunakan kreativiti lah untuk kaedah lain k. So SELAMAT MENCUBA! 

11 orang comel komen:

Haruno Hana 하나 said...

comel XDDDD hehe... tp x reti guna Photoshop..

Yayah Nasake said...

sweet and good information :)

ijam ismail said...

bw here...

Amirah Zulhijjah said...

nice2! nak try la nanti..thnks..=)

sanaa said...

Apit TQVM tentng sume tutorial untuk photoshop ni. saya suke :D

Miss Chocolate said...

nice tutorial..bleh guna tutorial ni :)

niedaida said...

kalau ade photoshop dh lme nk try.cntik2222222..:)

NAL said...

nice sharing Apit..

MaYa MustWany said...

hihihi terima kasih tukar line..

♥ Anis said...

tenkiu2 ! :D

Mizz Hatver said...

ok cntek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...