13 April 2012

Tutorial Photoshop - Kepala Kita, Badan Doodle

Salam blogger dan salam sejahtera kat korang..
Okay tuto nie nak buat sebab ada orang request kat apit.. 
akak tue nak buat kat anak muridnya..comelnya!
gadget murah2 kat sini ---> http://blin.gd/4dME


1. Open Adobe Photoshop dulu cam biasa.
2. Open gambar doodle yang korang nak guna tue. Contoh apit guna doodle bwh nie.

3. Pastue korang open gambar korang lah. Sila padam background belakang tue. Korang just amik kepala korang cukup lah okay. Camna nak padam background belakang? ---> SINI

4. Kalau susah sangat, korang padam guna eraser cam biasa ja. kena teliti sikit lah.
5. Dah siap padam background? Bagus! korang Ctrl+A > Ctrl+C dan Ctrl+V (paste) kat gambar doodle tadi kita pilih tue. Then Ctrl+T dan ejas lah gambar tue bagi sesuai ngan doodle tue.

6. Korang ejas Now, kita padam kepala doodle yang belakang tue lak. Korang amik Eraser Tool, dan padam lah kepala doodle tue. Make sure korang klik pada layer doodle, baru padam.

7. Tadaaa..kan dah siap! SELAMAT MENCUBA.


17 orang comel komen:

Nurul Farhan said...

nice tuto! best jgk kn,, bole buat carta organisasi kelas utk student chahaya jgk kt sekolah! mesti comel.. weeeeee :D

Nour Adieb said...

Wahhh,maw try gak lah nnt.Peace :D

alonso.apoyar said...

belum ada photoshop laa. :D heeee! superbb!

Malyhah Eyna said...

heheh comel2

kak tie said...

cantik r..nak kena blaja gak ni..:))

Nurul Aisyah said...

wah!! pasni leh la sy try tp....xde gmbr muka satu mcm tu lak..doodle pun x sesuai..huhuh..

mcm apit tu cntiklah...


*Cutenye doodle tuh!!!*

cekelat daem said...

tq apit... akk suke sgt2... tk sabar nk buat utk murid akk... biar diorg ternganga tk pic diorg nnt.. apit, berapa akk kene bayar ni ??

FIZGRAPHIC said...

@cekelat daem bayar? bayar apa lak nie kak ooii.. no2..ilmu nie kan.. kita share satu dunia. xleh bayar2. peace.

aliza said...

nak cekup ilmu gak.tq

Unknown said...

gedik, mulut muncung itik.. hahaha..

Nur-nba said...

Salam. Lama tak jengah blog ni..

Nice sharing..

Nurul Aisyah said...

lalala..bila nak buat entry baru? :)

Nurul Aisyah said...

:)

Lyza Qayudonajew II said...

sangat comel XD

Unknown said...

DATANG BLOGWALKING DR SEGMEN ABG BEN... N FOLLOW BLOG U...

Jannah Idris said...

comelnya

chinta said...

cute nye..alahi..saya suka edit-gambr ni..nt nk try buat laa.tq..tutor yg berguna untuk saya..ahhaha