Baca Entry Latest Nie Jugak!

18 January 2013

Aku Cuti-Cuti Malaysia Part 2 : Terengganu

Assalamualaikum w.b.t

Entry nie sambungan dari entry SINI taw. Kat entry Part 1 tue aku dah cerita permulaan perjalanan aku dari rumah aku kat Kedah ngan membe aku si Fahmi bertolak ke Kelantan untuk amik dolah. So yang part 2 nie lak nak story pasal kami dah sampai di terengganu. Kat terengganu nie sangat lah best. Banyak tempat-tempat yang cntik la terengganu nie. Hihihi. Memang sesuai sangatlah kami singgah kat Terengganu nie sebab tahun nie kan tahun melawat Terengganu. So meh sini aku nak ceta tempat apa yang kami lawat di terengganu nie.

Kami sampai di Kuala Terengganu dalam pukul 9 malam rasanya. Agak kelewatan sikit sebab tersilap jalan dan banyak kami berhenti untuk regangkan badan. Tapi sepanjang perjalanan tue, aku tidoq ja. Si fahmi lah drive. Dia ada peneman si dolah, so aku tidoq ja la. Ngantok dan bosan wey. Hahahaha. Kami pon cari lah tempat untuk bermalam. Then hotel pilihan kami adalah hotel City Point. Betul-betul kat bandar. KFC dekat, stesen bus dekat, bank tepi ja. kiri kanan. Kedai makan lak depan hotel ja kena lintas jalan. Dataran shah bandar pon belakang tue ja. Memang strategik lah. Murah dan selesa dan agak luas bilik hotel.

Jam 11 pagi. Kami checkout hotel sebab nak melawat tempat-tempat kat terengganu nie. Before tue, kami ke Losong dulu sebab ada kawan-kawan dari kedah order keropok lekor. Terengganu kan femes ngan keropok lekor kan. So beli lah buah tangan apa yang patot. Then kami pon bergerak lah ke Taman Tamadun Islam. Tadaaaaa.....


Penat bergambar apa semua, kami pon start kereta, go to Masjid Kristal. Subhanaallah. Sangat cantik masjid nie. Alhamdulillah. Kawasan pon bersih. Tapi satu ja aku cukup tak syok tengok di air laut di bawah masjid tue. Sangat kotor. Banyak kayu kayan terbuang dan sampah sarap. Tak syok lah tengok. Masjid tue. Tak da ka pekerja mana-mana untuk bersihkan tempat tue. Bukannya banyak pon. Hope nanti p lagi sekali, hope semua tue dah dibersihkan. :-) Amin. 

Lepas solat dalam masjid kristal nie. Puas bergambar kat sini. Kami pon plan nak masuk ke taman monumen kat depan tadi. Masa sampai tue, tempat tue still tutup lagi. So kami pon tunggu lah sampai dia bukak jam 2.30 petang. Harga masuk RM20 dan dapat pakej naik bot pusing pulau selama 45 minit. Bes gak. Tapi before naik bot tue, kami bergambar dulu dalam monumen masjid dalam tue. So nice model-model masjid dalam tue. Best. 


Sebenarnya ada banyak lagi gambar. Tapi cukup lah aku nak upload banyak nie ja. Terlalu banyak gambar monumen masjid dalam tue. Unik dan sangat detail pembinaan monumen nie. Diorang create sebijik-sebijik taw. Memang hampa wajib p melawat tempat-tempat nie. Best ooo. Lepas kami duk bergambar dalam nie sampai pukul 4 petang. Pastue kami naik bot plak selama 45minit. ada sekali dalam pakej beli tiket. Tue yang ikut tue. Kalau kena bayar, memang malas dah. Hahaha. Sebab rushing nak ke KL plak petang tue.

To be continue..................


26 orang comel komen:

Emas Putih said...

org comel komen. kim salam fahmii haha ^^

n a j i h a h z a k a r i a said...

apis dah sampai terengganu . best kan kan ? Hahaha , mai laa lagi ganu \^^/ *promote negeri sendiri*

n a j i h a h z a k a r i a said...
This comment has been removed by the author.
SCG Owner AnirahAzuri said...

Yeahhhhh apit datang kampung hamba.. :) suke2...

mailey jayley said...

best ny terengganu . . keropok lekor terengganu mmg terbaik lah :)

Azfa said...

azfa xpenah dtg terengganu lg..msjid kristal mmg cntik . :)

Amirah Raduan said...

waaaa! bestnyaa! teringin nak p ganu :) Cantik Masjid tu apit.. ^^,

BlueiceButterfly said...

tak pernah sampai lagi kat situ..nak kena singgah nie..:)

Remy hazza said...

memang best taman tamandun islam tu....akan remy jejak satu hari nanti.....

Mira Adzlia said...

cntiknya monumen tu

Cheida_Mymee said...

besar juga eak replika masjid tu

misz aisya said...

ganu mmg best. plus, negeri trbersih penah aku jumpa.

huarghh mse aku pi ganu 2taun lps, tmn tu tutup, sbb renovate. sedih2 :(

AinNadhirah said...

Terenggau memg best!!

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

wah!rindunya sni..lama xg msjid kristal ni:)

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

wah! g tranung kita. mehh la hana nk ajok g sekayu nie . jom. g tasik kenyir ! mmg best sgt.. try la pergi

wadud@duad said...

pergh bro.. teringin pulak aku nak gi sane, series..

Cik Eyra said...

Taman tamadun Islam memang best.berada d sana terasa seolah-olah betul-betul ada d tempat sbnr..

siti fatima Arifin said...

g cari kepok kat lsong yer. kat bukit tok beng nie pun sedap jugak kropoknyer....

Siti Sabariah Hashim said...

kalau apit berenang kejap kat tepi pulau tu n muzium, mesyi apit dah sampai kat umah saya.. saya orang kampung pulau rusa :)

Fatihah said...

I'm from Terengganu ! hihi

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

Terengganu best !! Keropoko lekor losong dya superb !! :)

Nurul Ain Atikah said...

singgah sini baca entry keh2

Nadia Johari said...

memg bnyk monumen kat situ..=)

MaYa MustWany said...

bestnya..planning nak g la next year..sebab terpikat sangat dengan masjid kristal..

Dianaa said...

eh FD tak nampak pun yg kecik2 tu kat Kuala Terengganu ni? :/

MaiSarah Mustafa said...

wah apit dh smpai trganu..yg lain kalu nk mai, sila2..kalu nk mandi sungai,air trjun sekayu ada kat besut pun best, ade La Hot Spring, Lata belatan n Lata tembakah..promote negeri hamba jap..acecece

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...