Last updated!

04 January 2013

Kolam Renang Terbesar di Dunia

Assalamualaikum w.b.t

Kolam renang ini tercatat dalam Guinness Book of World Records sebagai yang terbesar di dunia. Kolam renang di pinggir pantai ini memiliki panjang mencecah 1013 meter (1 kilometer lebih) dan luasnya mencecah 8 hektar. Kolam renang yang terletak di pinggir pantai Chili ini menampung air hingga sebanyak 66 juta galon (250.000 meter kubik air).


Kolam renang ini memerlukan 5 tahun untuk menyiapkannya dan ketika dibuka ia menarik ramai pelancong ke San Alfonso del Mar resort di Algarrobo, pantai selatan Chili dimana kolam renang ini berada.


Kolam renang ini menggunakan pam dan sistem penyaringan yang dikendalikan komputer untuk sentiasa menjaga air laut di dalamnya agar tetap fresh dengan sistem kitaran tetap. Pam nya menyedut dan menyaring air dari laut pada satu sisi, dan mengepamnya keluar lagi pada sisi lainnya. Suhu nya di tetapkan pada suhu 26 darjah celcius, lebih tinggi sekitar 9 darjah dari suhu air laut di sekitarnya.


Kolam renang ini di reka oleh Biochemist asal Chili, Fernando Fischmann dengan memanfaatkan sumber air laut yang tidak pernah habis dan tentunya tidak merosakkan lingkungan laut di sekitarnya.


GAMBAR DARI SATELIT

Gambar Di Google Earth

Gambar-Gambar Yang Menarik

P/S : Gila bapak besar kolam renang nie. Nie mau tercabut tangan berenang. Hahaha.


27 orang comel komen:

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

tudia, besaqnya!:)

Emas Putih said...

wowwww. haha

Bahrain Ramlan said...

menarik...tp kompom orang kaya je boleh mandi..yg takde kelas kompom mana boleh...dunia skrang...

Faqihah Husni said...

gila baq hang.... rumah (atau kondo atau hotel atau apa apa jela) depa punya style hebat! macam tangga! tak pernah tengok design tu! (lari tajuk)

Nurmujahidah Ismail said...

memang tak terlawat la,,

Miss Risu said...

wow! bestnye.. besar sgt sgt sgt...

Pwincess sarah said...

besarnya .. tapi best...cantik...menarik.. boleh buat kuak renang at dalam tu.. hehe.. :D

cik RQS said...

mau semput kalau berenang tu..p sampai ujung..balek xlarat daa..hihihi :)

Iqa Syafiqa said...

kosong jer.. msti mhal nk mndi cny haha

poohrist said...

besar gila...
haishh semput tengok..(baru tengok belum berenang lagi)

baby comel said...

Perggh, giler hebat

3no gr33ny said...

seronoknya

Mira Adzlia said...

hoho..sdgkn kolam renang kcik pun sy xberenang..apatah lg yg besar gabak cenggini...pakat dok tepi je la...eh..eh..mcm la bley g sne..huhu

Aliff Haikal said...

ini baru namanya kepuasan!!! hahaha

Wani Omar said...

wow besaq

Bui Junaidi said...

MAK AII,MMG BESAR TAHAP GABAN DH NI..BUKAN SETAKAT TANGAN TERCABUT,KAKI PUN TERCABUT SEKALI.L.HAHA

Nadia Johari said...

gilala..24 jam pun x puas mndi..ahhaa

Azza Afdzal said...

mak aiii besaq gila..bru pertama kali aku tengok kolam renang besaq tara ney...

Remy hazza said...

satu kilometer nak berenang....... pergh!!!! jauh giler....

Anis Nurnabila said...

agak2 klo menabung dari skrng bleh sampai tak 3 4 tahun.? kehkeh..
beso gile kot..

cintakhadijah said...

besor gile..!

Solehah Shamsuddin said...

wah bestnya. ok solehah tanamkan dlm hati nk gi sne :)

Azhafizah Md Nor said...

dah macam laut pulak dah..laut pun sebelah je..cam rugi pulak bua kolam besar ni kan..

fatin amalina husna said...

uishh..skali tgk x nmpak mcm kolam..luas sungguh..

sara pedrosa said...

besar gila..
macam pantai


saya jual jam tangan,
http://jeycollections.blogspot.com/
design smart2

MaYa MustWany said...

besarnya..grrrrrr takut~

Nurul Ain Atikah said...

ha, tudiaa..