Last updated!

01 January 2013

Tutorial Photoshop - Buih/Bubble Comel Berteraburan

Hai semua. Lama tak ajaq hampa pasal photoshop kan. Sory wey. Aku bukan xmau buat, tapi tak sempat nak print screen bagai nie. Nak buat tutorial video, aku xpandai. Kalau buat laju satgi, hampa tak sempat tangkap step-step aku buat sebab aku banyak design guna shortcut keyboard. So kalau buat manual camnie, adik-adik sekolah boleh belajar. Nak meramaikan designer-designer hebat kat malaysia nie. Biaq aku tak terer, tapi adik-adik semua pandai masa depan. Insyaallah. 

So kali nie aku nak ajaq pasal buat buih kat photoshop. Kalau nak buat buih nie, wallpaper kat laut boleh la kan. Aku nak create wallpaper laut bagi real, takut banyak step, so aku guna biru ja mewakili warna laut lah kan. Bagi hampa study camna nak buat buih berteraburan camtue dengan mudah dengan beberapa klik saja. Meh kita belajar meh.

1. Kalau hampa nak belajaq Adobe Photoshop nie bagi cepat pandai, hampa tengok SINI. Aku dulu belajar di situ jugak. Belajar dan usaha.
2. Open Photoshop hampa dulu, Then File > New > Size ikut suka lah nak testing. Pastue kan, pilih kaler putih then amik yang simbol paint bucket tue, klik atas layer tue.  

3. Haa lepas klik, jadi kaler putih kan. Bagus2. Pastue kat bahagian layer, hampa Right Click, Pilih Blending Options okay.

4. Tick kat Gradient Overlay, pastue klik kat kaler hitam putih tue. Nie kita nak buat warna biru laut taw. 

5. Klik kat petak kaler hitam tue, then pilih la kaler tua ke. Muda ke.

6. Tadi kalau pilih biru tua, kat warna kanan, pilih la warna biru muda lak. Putih ke. Ikut hampa la nak campoq ngan warna apa pon. Nie Gradient orang panggil. :-) Pastue klik ja OK.

7. Haa dah jadi biru laut lah kan. Boleh la tue. Now kita nak buat bubble lak. Download dulu brush buble kat bawah nie. Ringan jer. Tak lama download. :-)
Download Brush Bubble Fizgraphic - TEKAN SINI
8. Pilih icon Brush, Right click atas layer then klik anak panah kecik tue pastue pilih Load Brushes. ku pernah buat dah tutorial cara install brush kat SINI

8. Pastue dah masukkan brush bubble kan. Bagus, klik brush tue then hampa pilih size. Taw! Size tue ikut suka la hampa nak size apa pon. :-)

9. Pastue step untuk hampa buat bubble tue berteraburan di atas laut tue, hampa ikut step bawah nie. Paham kan? Aku tak payah explain dah. Step 1,2,3 dan 4. 

10. Pastue tunggu apa lagi, drag-drag ja atas layer biru tue. Hihihi. kan cantik gitu. Main lah size bubble kecik dan besar. Biar bercampur. :-)

11. Anda berjaya buat? TAHNIAH! Tak berjaya? Try lagi. :-)

GOOD LUCK!!!

15 orang comel komen:

Remy hazza said...

tutorial pasal buih kali ...nice bro!!
btw selamat tahun baru 2013....

sHaRiNa eLyaNa said...

comeynya..buih2 tu hehe

Syarafi[skyforce331] said...

wah!!...tutorial yang menrik ni :D...trimass!!

Izza Sakura said...

fiz,nakrq tuto leh tak?cmne nak buat brush tu ada plbagai wrne?cm kt link ni http://www.obsidiandawn.com/using-multiple-colors-with-photoshop-brushes-tutorial,,tak brpe fhm,dah pnah tye kt wan hazel tpi cre dy len

I do I need Iman said...

thank you! dah berjaya buat, buat la lg tutorial ps lain. awesome!

chibie said...

Comeiii

Lissa LaLissa said...

Nice~ ^^

Ena's Palace said...

Nice tuto...suka sgt! TQVM....

Nurul Ain Atikah said...

cantik la. taapi kenapa tak mucul ape2 dekat situ macam scattering dan lain2 tu. use photoshop CS5 ni CS4 kan. :(

Faqihah Husni said...

baguihhh!

baby comel said...

Nk kena belajar slow2 ni. Maklumla akak hang ni bab2 ni semedang je xreti. Anyway nice tuto

sa mic said...

maseeeeh share :p . Nanti nak cubalah ,hihih

Cik Fie said...

nice tuto :)

Nabila Medan said...

sempoi je tutorial ni. Thanks. boleh tambah ilmu tentang photoshop :)

Lyana said...

terus download brush tu..hee..
nak try jugak!