Last updated!

17 January 2013

Aku Cuti-Cuti Malaysia Part 1 : Kelantan

Assalamualaikum w.b.t

Ceh aku baru nak update pasal aku g jejalan semenanjung malaysia start khamis lepas. Hihihi. Kalau yang perasan, start dari hari rabu aku dah tak update blog kan. Sapa yang tegar blog fizgraphic nie perasan lah aku tak berupdtae blog time tue. Aku p berjimba ngan kawan-kawan aku. So dalam part 1 nie ku nak story pasal kami bertolak ke negeri Kelantan dulu sebab nak amik membe aku si Dolah! 

Aku ngan membe aku si fahmi bertolak seawal 9 pagi (eh awal ke tue) awal lah bagi aku sebab aku bangun tidoq pon pukul 1- 2 petang kan. Hahahaha. So kami get ready dengan semua barang-barang. Tunggu encik fahmi datang amik aku dengan tenggiling beliau (kereta). Stop di depan taman untuk isi minyak dulu dan beli air ngan roti takut-takut jalan gerik nanti lapaq plak. Kiri kanan hutan orang cakap. Kalau hampa nak taw, kami nie tawakal ja jalan. Tak pernah p pon. Harapkan signboard jalan ja. Nak ke kelantan, ikut jalan gerik jer lah. 

Jalan ke gerik memang bengkang bengkok jer. Curam jer di tepi. Memang kalau bawak keta malam lalu jalan tue, alahai, tak taw nak ckap lah. Tak berani aku kalau drive sorang-sorang jalan tue. Hihihi. Sunyi sepi. Bayangkan lah, tengahari pon sunyi sepi jalan tue taw. Drive punya drive, sebatang demi sebatang rokok aku cucuh, akhirnya kami sampai di titiwangsa. Turun nak buang air dan beli makanan sikit atas tue. Pastue sempat lah snap gambar kat atas tue. Hihihi. Pemandangan yang cantik!

Then kami tapau kuih pau kat atas tue. Sebijik sampai RM2. Naseb baik sedap. Teruskan perjalanan lagi. lagi dan lagi. Akhirnya kami sampai juga di Kelantan. First aku sampai di kelantan, perghhh nampak awek-awek kelantan comey2 lotey ye. Semua baka-baka Neelofa kot. Hahahaha. Signboard pon tulisan jawi banyak. Memang mengamalkan Islam juga Kelantan nie. Aman damai. Kereta pon tak banyak bila drive. Yang lagi best, banyak rumah-rumah sebijik. Melayu lak tue. Melayu di kelantan kaya-kaya wey! Terus aku mengutuk berita di TV yang menipu melayu tertindas di Kelantan. Errrr. Kami teruskan ke tempat matlamat kami iaitu rumah Dolah. Membe aku daaa.

Pukul 2.30 petang. Ahh! Sampai sudah di Pasir Tumbuh. Rumah dolah dekat sini. Kami pon regang2kan badan dulu. Pastue mak dolah jamu makan tengahari lak. Mula-mula tue buat-buat malu. Last2 tambah nasi 2 pinggan. Hahahaha. Gila lapaq wey! Mana leh tahan. Melantak pau pagi tue ja kot. Lepas makan. Lepak bilik dolah hisap rokok, bergosip bagai dulu. Then mandi semayang apa semua bagi settle, kami pon bergerak nak ke Terengganu plak. Yahoooooo....


To be continue...............


24 orang comel komen:

afifudinsohaini said...

sempat lagi tu listen..listen..tau la entry ni meletup kat blog ni..haha

Annyss Aleeya said...

kalau lalu sorang-sorang ikut highway gerik tu memang tak la. haha.

BlueiceButterfly said...

cantik pemandangan atas tue..hehe tunggu part 2 lak..:)

Misz Mieza said...

Amboi, jauhnya bercuti.. Listen...... Bhahahahahahhaa!~~~ ^o^

Aty Sophie said...

listen... listen.. listen.. haha.. wlcm to kelate.. actaully, akak ni org utara. skrg menetap kat Kelantan... mmg la kalau dgr kot TV konon Kelantan negeri termiskin tapi umah kat sini rata2 semua banglo.. kaya woo org sini.. kedai emas tak prnh putus org.. dia kena tgk ngan mata sndiri dulu.. kan3..

Aty Sophie said...

lupa plak fiz.. akak mmg selalu drive jalan tuh.. last sekali balik hujung tahun lepas.. sekali ada accident dlm 500meter dr banjaran tmpt fiz stop tuh.. lori kontena terbalik lintang jalan. Masa tu kul 11.30am.. akak sangkut 2jam.. takut kot gajah keluar.. ketar juga la lutut ni. Brp kerat jer kereta, yg lain semua lori & kontena.. bila borak2 ngan driver2 lori diaorg g tau.. keta peronda mmg tak prnh lalu naik ke situ melainkan kalau ada accident.. so klau u all lalu nmpk ada keereta peronda so be carefull.. ada accident la tu maknanya.. ;)

zaza nizam said...

selamat datang ke TERENGGANU!

Emas Putih said...

asal gambar je nganga mulut. hensem ka nganga mulut tu? hahaha

Mira Adzlia said...

cntik view atas bukit tu.....

yang baik Ishak said...

ganu kite.... hehehe

Remy hazza said...

selamat bercuti bro!!!!
jumpa gajah tak atas jalan tu.....

Pn.bayu said...

ganu wei..gannuu...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

waaa seronoknya menjelajah.. hehehe

Mas Zull said...

assalamualaikum fiz....wah !! seronoknya jenjalan kesana...:)

Nurul Ain Atikah said...

cantik pemandangan.......

syiela said...

jgn lupa kopok lekor :)

Syakir Rahman said...

pergh...gmbr macam kt puncak gunung haa...huhuhu..

keri ikhwan said...

weh apesal x singgah rumah aku kat kelantan? walaupun aku takde kat kelntan pon... haha

Alynn Nyzaa said...

seronok ler jln2 satu malaysia :)

aien hermionie said...

wah best nye jalan2..

misz aisya said...

owhh ko dri utara eh? rumah2 kat kelantan ni ada dua jnis. yg btul2 besar and cantik or betul2 usang. tp, kalau rumah buruk pun, kete tetap mewah! ahha.

cik tenggiling said...

plate number hang cantik betol

★ Nurul Nadhirah Norsalim ★ said...

jalan sakan :)

MaYa MustWany said...

hihihi sempat listen nya tu..hihihi