Baca Entry Latest Nie Jugak!

27 May 2011

TUTORIAL - Lagu Youtube di Belog

salam bloggers kepada semua..
kawan kawan semua sihat? harap sihat okay..
hari nie apit dapat satu request dari kawan bloggers..
iaitu saudara SERN yang sempoi..
apa yang dia request kat apit? tuto apa?
ha cuba tengok potongan shout apit kat bawah nie..

ooo..SERN nak tahu cara letak lagu cam belog apit..
senang saja bro..mudah dan simple..
ada yang tahu dan ada yang tidak tahu..
mari kita belajar sama sama okay..

1. Log in > Dashboard > Design
2. Add a Gadget > pilih HTML/JavaScript seperti di bawah..

3. Masuk website youtube. Pilih lagu yang nak letak kat belog.
4. dah pilih? kat bawah video ada button Share. Klik button tue.
5. dah klik button Share pastue kat bawah tue klik button Embed. Sila lihat contoh di bawah okay kawan kawan.

6. Copy code embed youtube tadi dan paste pada
ruangan HTML/JavaScript tadi.
7. buang code di bawah ini dan gantikan dengan code baru.
** sila buang code di bawah nie (berada di dua tempat)**
hl=en_US&rel=0&hd=1

** gantikan dengan code di bawah nie (berada di dua tempat) **
autoplay=1&loop=


8. Selepas itu pada code di bawah ini gantikan dengan "no".
Lihat contoh di bawah ini okay!

**sila tambah 'no' pada code di bawah**
"allowFullScreen"
"allowscriptaccess"
"allowscriptaccess"
"allowFullScreen"

**menjadi seperti code di bawah**
"noallowFullScreen"
"noallowscriptaccess"
"noallowscriptaccess"
"noallowFullScreen"

*BERADA DI EMPAT TEMPAT*



9. Selepas itu tukar width dan height pada code tersebut iaitu :
width="224" height="25"

*BERADA DI DUA TEMPAT*


10. akhir sekali centerkan code tersebut..(terpulang)
Lihat contoh di bawah :
Yang dihighlight adalah peubahan yang dilakukan tadi.

11. kalau tak menjadi godek godek sedikit coding okay. cuma tengok saja contoh gambar keseluruhan coding di atas yang ditukarkan tadi.

SELAMAT MENCUBA
Salam by Hafizzi Aziz


15 orang comel komen:

Aida Omar said...

tutorial yang bagus apit ^_^

cik aisha said...

nice tuto....:)

Sern said...

thanks so much der....nak torai..!

Hafizzi Aziz said...

@aida : terima kasih aida..

Hafizzi Aziz said...

@aisha : thanks taw sya..

Hafizzi Aziz said...

@sern : welcome..try2..good luck bro!

syufaa said...

waaa..tuto ni sgt spesifik!
syufa pnh wt tuto ni..
tp org rmai xphm!
hikhik =P

Hafizzi Aziz said...

@syufaa : bnyak code kena tukar tambah,,tue ramai xpaham..hope kawan2 yang len dapat paham la tuto apit nie..hihi..

Faiz Hilmi said...

salam bro..
cek wat xjd un..
ataupon benda tu meme akan kuaq mcm yg kat youtube??
besaq?

Shaky Shake said...

assalamualaikum.

shake nak tanye, nape shake dpt code embed pendek jerk?

macam nih >

width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1KzEu5hWmRY" frameborder="0" allowfullscreen>

kalau code nie, autoplay nak letak kat mane? help me pls.. T__T

Hafizzi Aziz said...

@Shaky Shake : nie tuto lama..skang youtube dah bertukar code.. :-)

puteri syira ... said...

thakiu <3 , dapat gak eyra belajo :D

Nur Fatihah Abdullah said...

assalam abg hafizi..Fat da cbe nk ltk lgu dkt blog Fat tpi x bole walaupun da ikut cra abg hafizzi,,mcam mne ye..??

Nurul Ain Atikah said...

kalau youtube baru? macam ni ke?

Yaziidah Azwar said...

Is it relevan tahun 2016 pakai tuto ni? Saya tak faham anyway! Tapi nak sangat cuba :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...