Last updated!

28 May 2011

TUTORIAL - Buat Follow dan Dashboard di Belog

salam bloggers kepada kawan kawan apit..
hari ini dapat request lagi dari asimira..
jejaka kacak macho lagi bergaya..(ayat bodek) hihi..
apa yang asimira request?
lihat shout buruk apit kat bawah ini okay!

maksud asimira yang bawah ini ke??

oooo..yang Follow and Dasboard itu ye..
senang saja kawan kawan..
nak apit ajarkan ke tidak?
okay okay..kita belajar sama sama okay!

1. Log In > Dasboard > Design > Add a Gadget > pilih HTML/JavaScript
2. copy code di bawah ini untuk FOLLOW.



ID Belog Anda = tak tahu ID belog sendiri? klik sini.
URL Image Anda = letak la gambar yang sesuai untuk button Follow..


3. untuk DASHBOARD pula copy code ini..



URL Image Anda = letak la gambar yang sesuai untuk button Dashboard..

4. kedudukan yang kawan kawan nak letak tue boleh godek godek sendiri kat code. terpulang kepada kawan kawan mahu right, left, top, bottom or else.
5. Selepas dah siap..save saja..siap!

SELAMAT MENCUBA

14 orang comel komen:

aSiMiRa.aSiM said...

apit..memang terbaik dari ladang la..ko memang sahabat sejati..ni bukan puji ni ikhlas..=p haha..ko pn macho apit..=p

Aida Omar said...

asim bodek apit..haha

Hurun Akita @ Ciktika said...

uik....macam best ni tau entry nih..ma kasih la sama c asimira suda kenyit mata sama abg apit nya tue...ihihihi... tka pun lama dah mau tanya nih..tp malu2 kambing tuh...ngeh2

Hafizzi Aziz said...

@asimira : hahaha..ikhlas ke tue bro puji melambung2 tue..hahaha..

Hafizzi Aziz said...

@aida : aida jelez sebab asim puji apit..hoho..

Hafizzi Aziz said...

@Hurun Akita @ Ciktika : malu2 kucing nk btnya..malu btnya sesat jalan..hihi..btw selamat mencuba..

Kotak Mancis / S_Basri said...

apit kod nie nak letak dalam 1 "gadget" ka kena buat 2 "gadget"... ( jom lawat )

Hafizzi Aziz said...

@kotak mancis : buat 2gadget xpa..xdak hal rasanya..tp xpyh rename la gadget tue k..

Kotak Mancis / S_Basri said...

ok thanks apit... nnti lapang2 saya cuba..

Areda said...

THANX APIT DAH JD DAH...HIHIHI....KALO X TERKIAL2 NK CR DASHBOARD BILE DAH PDM BAR TU,,HIHIHI

nama saya SYAWAL FITRAH said...

amek ilmu di sini! tengs ya, menjadi la , mudah ja~ :)

Black Winter said...

waaaa. nak try!

Riena said...

nape sy xleh klik pada dashboard ya..sbb sy asyk kene back je bile nk g ke dashboard 2..leh tlg x..

Si Gadis Blogger said...

jadi :D cute lagi :D hihihi