Baca Entry Latest Nie Jugak!

23 May 2011

TUTORIAL - Cara Buang Malware Di Blog

salam bloggers..
salam dari Hafizzi Aziz..
kawan kawan semua sihat?
alhamdulillah semua sihat.. apa??
belog x sihat? kenapa? sakit ke blog kamu tue?
ooo..malware..ingatkan tupperware tadi..
hihi..lawak saja tau..

tadi apit bukak shout di blog apit then ada sorang kawan blogger kita mintak tolong..
kawan kawan tengok shout kat bawah nie okay!


dia cakap blog dia ada malware..kesian dia kan..
kawan kawan tengok la WARNING kat belog pwincezna..

**klik untuk tumbesaran lensa**

apit tolong meh..apit pon bukan pandai sangat..
saja suka suka explore benda benda macamnie..
mari kita belajar sama sama okay!

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tick Expand Widget Template.
3. Di keyboard Ctrl+F, taip nikbir atau ripway atau mommypinky85.
4. Kalau tak jumpa, untick balik Expand Widget Template.
5. Dah jumpa link tue delete link malware tersebut.
6. Kat bawah nie gambar apit print screen link malware yang ada pada Source Code di blog Pwincez Na.

7. Selepas delete link tue Save Template dan View blog kawan kawan.
8. Ada lagi ke tidak? Harap harap dah hilang la.

itu saja yang apit boleh tolong setakat ini.
kalau ada apa apa nak tnya sila tinggalkan komen okay!
**kepada yang tak perasan malware ini di blog boleh try seacrh di HTML masing masing okay**

SELAMAT MENCUBA


73 orang comel komen:

pwincez_na said...

hepy sgt2 . dah jadi dah . patut la cari kat edit html xjumpa . rupa2 nya kt gadget . tanx again taw . terharu sebab sampai kene buat entry . huhu . tanx again n again :)

aRe-PeaK said...

pwincez_na : hihi..dah boleh??alhamdulillah..bagus lah tue..

Syahirah Suhaili said...

hehe..syukur dah dapat remove malware tuh..apit memang baek :D

aRe-PeaK said...

Syahirah Suhaili : alhamdulillah..syukur..bagus2..pandaiii..

Zona Indonesia said...

Nice info... saya memperoleh pelajaran berharga dari Malaysia.. :) Peace

aRe-PeaK said...

zona indonesia : thanks! sama2 kita belajar dan mempelajari..Peace no war!

Aida Omar said...

ramai yang kena virus niki ape ntah tu..
kawan2 aida pun ramai yg kena..
apit!! tuto yg berguna :)

aRe-PeaK said...

aida : skang nie memang macam2 malware..makin menjadi2..

ayuni.eleena.M.T.azar. said...

salam,, sya search link d html xde pon? adakah blog sya bebas malware klu mcm 2? btw sblm tgk tutorial ni sya dh buang gadget kat bloglist.. so adkh mmg dh bebas malware? sbb sya expnd n x expnd msh xdpt cri link nikbir 2..

Hafizzi Aziz said...

@ayuni : maybe dah bebas malware..
cuba cari link dari ripway atau mommypinky..yang tue pown salah satu malware rasanya..good luck!

tieha blacky said...

yeay dah jadi. dah lame nak buang malware nieh tapi x jadi. dah try tuto nieh.dah jadi :) tq

Lyssa Dollixious said...

yuhuu .! ehh . en.apit ! Lyssa here . Lyssa nak mintakkk copy tips ini .. untuk tolong blogger lain . boleh ker takk ehh ? :)

Hafizzi Aziz said...

@lyssa : boleh jer cik lyssa..

::azmina nordin:: said...

thank you brother tlg sya buang malware melalui tuto ny...

Hafizzi Aziz said...

@::azmina nordin:: welcome..ilmu ini patut dikongsi..

uwmaisarah said...

suke this tuto :)
thanks!

CikHanim said...

thanks yaww for the tuto
dh bjaya hapuskan virus ^_^v

Hafizzi Aziz said...

@uwmaisarah : welcome..hihi..

Hafizzi Aziz said...

@CikHanim : welcome..tahniah..peace..

misSaziey said...

thanks apit ! nisa da boleh buang natang 2 :) thanks sgt2 !

Hafizzi Aziz said...

@misSaziey : sama2..hihi.

mr & mrs ash said...

thanks apit...
dh jadi....

p/s:sy pn org kedah...hehe =)

Hafizzi Aziz said...

@mr & mrs ash : kedah jugak? duk area mana?

E K A said...

assalamualaikum apit...saya ada poblem ni.try gugel2 jumpa blog awk.permasalahannya bila saya buka blog saya... dapat je... bila kawan buka tak dpt...canner kita nak find malware tu

ferra earina said...

saia xjumpa un dekat edit html . . . . tolong saia. ..

Hafizzi Aziz said...

ferra earina : kamu dpt alert kat blog ke ada malware?

Hafizzi Aziz said...

E K A : waalaikumsalam..hmm apit dh terjah blog kamu..bersih jer..nothing n boleh ja bukak..
maybe kwn kamu kot yang problem..xpown virus tue dah ke luar negara..hahaha..
peace..no war..

ferra earina said...

mybe xkowt. . .tapi nape bile saia nak buka blog owg laen ade tuliz malware 2. . .naper eak. . ? adakah itu virus .. ?

Hafizzi Aziz said...

@ferra : maknanya blog orang tue yang ada malware..blog kamu okay..
tp kalo ayik bukak jer blog yang ada malware tue takot2 lappy kita ada effect lak nanti..

mohd sasuke said...

1st time jmpe tutor ni..trimas

Hafizzi Aziz said...

@mohd sasuke : oh yaka..hihi..

meine.minmie said...

wawawawawawa ! bestnyer ! dah xde malware ! terima kasih sesangat ! wawawawawawawawa :'D arigato !

Hafizzi Aziz said...

@meine.minmie : wah3..apit tumpang hepy sekali..peace..tahniah!

miss zyra said...

thanx apit.. ^^

Hafizzi Aziz said...

2miss zyra : sama2 zyra..

RyhaN said...

Wahh!!akhirnyerww jumpe jgk tuto buang malware nie...benci tol larr virus2 nie...sebok jerw...nak tye..kalo kite cari link malware tu tpi x de..maknenyerww malware tu dah x de kan?

Dhiya Farhana said...

xjmp pun yg nikpir, ripway, mommypinky tu..
tp still ad malware la
cane ni ?????

Shafiq Izhamir said...

thanks kepada pembuat tuto ni , sangat membantu , thank you , :)

Feeqa_Yuka said...

syukran~~....dh 4 bulan blog sya cam tue..bru skrng sya thu puncanya...trima ksih byk2....

JalalRet said...

lu the best bro..thnks psl info info ni..wa tabik spring dkt lu ar

~sayahafiz~ said...

aip cik fizi..
blog sy kena malware..
sy dah try tp x hilng jugak..
bukak dekat google ada malware
tap bila bukak firefox tak ada pulak..
mcm mana ek??

azima said...

Salam Hafizi...

akak nak minta tlg tengokkan blog akak... pon ada masalah yg sama, malware. Dah remove dah link daripada fizan wan pani tue tapi bila check kat webmaster tolls result keluar yg mcm nie
Suspected injected code :
img alt="Sew Addict!~by Fizan" src="http://fizanwanpani.com
/sew-addict/wp-content/themes/default/images/crafter%20blog%
20list.jpg" border="0"

yg akak faham, dalam blog akak still ada image daripada blog fizan wan pani kan? masalah nya macam mana akak nak detect kat mana image tue? minta tlg yer.. tq tq

SHANOR said...

Salam Apit,

ada org bgtau akak blog apit ni.. akak cuba buat macam yg apit taip tu.. tapi cari2 tak jumpa pun nama yg ada malware tu.. sometimes bila akak buka blog, ada lagi warning tu.. camne pun akak akan cuba lagi dan lagi dan lagi dan lagiii...

thanks apit

||aLeaSaRa|| said...

good info bg kwn2 yg tak tau lagi.kite terkena 2 bln lepas gara2 buat energy mode ada nikbir dan buat sweet tooltip guna mommypinky.sng je nak tau baca elok2 kat warning tu tgk "contains content from...."link apa yg keluar...then buat step by step macam bro Haffizi ajar :)

dokiStory said...

gud info.. i've checked n my blog is clean! :)

NurFarhanahAswani ^^ said...

terima kasih sangatsangat :D

..mem0ir Qaira.. said...

salam..
blog sy pn ade mslh malware ni..
dah cuba ikut tuto ni tp xdptla..
bley tlg x?tq..

jijah said...

thanks..blog jijah da leh bkak..da xdak virus ripway lg..pnyew susah la nk bkak..search kt google..kuar blog apit nih..pas2 jijah tryla tuto dya..trus mnjadik hehehe..amin...

Misz Muffin said...

thnx for da tutorial.. tpkn mcm mana nak log in blog n remove perkataan tu klu dah keluar warning cakap kalau proceed may harm ur computer.. huhu.. thnx

bEella sabri said...

thanks 4 de tuto, sgt berguna ~~
bole x ajakan cam mane na buat link blog cam link blog ni ?? xdek *blogspotdotcom* at belakang just *dotcom*

MiSz fiFiEyQa said...

thanx sebab kasi tips ni....blog sy baru je kena malware tu...kwanghajaq betul!!..grrr..tapi dia boleh pulak dia sembunyi kat shoutbox...patut la cari2 tak jumpe...so nak taknak terpaksa la delete shoutbox tu...huhu..sedih... :'(

Anonymous said...

Aku terkesan! Benar-benar informatif blog teman saya posting di sini. Saya hanya ingin memberikan komentar & mengatakan menjaga kualitas kerja.

Anonymous said...

Saya menemukan posting ini sebelumnya hari ini, sementara di kantor Sangat berguna Terkirim link pada diriku sendiri dan kemungkinan besar akan penunjuk itu ketika saya membuatnya di rumah

najwa wawa said...

salam.,
saya ade masalh yang sama jgak, bukaktak boleh bukak dashboard..dan scan blog,result kata blog saya clean..virus tu dtg dari blog yang saya follow rasanya kot...sbb bukak blog tu ada malware n ade link kata blog tu ade malware...bkak blog org len bleh je...cam ne nak wat nie ea...tengah pening nie...saya xberapa mahir sgt...harap dapat membantu...huhu...

try tgk kan blog saya ye

http://www.wawajew.blogspot.com

AHKIALUZ said...

salam ramadhan.apit,blog sy ada masalah yg sama.tolong sangat2.saya dah buntu.tak dapat buat ape sekarang.

Hafizzi Aziz said...

Cer akak cari link www.greetvalley.com di HTML blog akak.

Myra Arshad (: said...

as salam :) heeyy, blog saya pun ada malware detected tu la. dah try cari code2 yg d beri tu, but still takda. cmna eh?

super d0uble F :) said...

salam.apit.blog baru kene malware detected tu.macam mana nak buang?dah cari code yg apit bagi tuh,tapi takde..cne eh?

Onitsuka_hana said...

apit...(ayat manja)

Ada org komplen, link blog hana bila di klik akan keluar web lain. Xsempat nak searching blog hana dalam 2 saat keluar web lain. Kiranya xda sapa yang boleh baca antry2 hana tu.. Kesian hana..

jadi nak mintak tolong apit cmna nak satlekan masalah ni.. ni emel hana hnahdy89@yahoo.com

Nurul Ain Atikah said...

kenapa blog saya asyik lembap je? tapi ikut speed test. Standard je.

Boleh ringankan denga cara lain ke?

amersalehudin said...

salam..leh tolong aku tak.blog aku kne malware tp ak tak tau nk delete camne

Leeza dayasari [santai leeza] said...

apit, bila kita rite klik page source. mana nak tahu mana satu link malware.

نور فرحانه said...

Assalamualaikum,
Syukran apit share benda macam ni, sambil-sambil BW dekat Blogger Kak Lyssa, ternampaklah apit comment ingatkan apa, rupanya tentang virus. Ni nak minta izin dgn apit kalau boleh buat post sikit tentang ni, boleh? :) Jaazakumullah.

Wannie Ariffin said...

http://nsariffin.blogspot.com/

ini link blog saya kenapa bila saya buka google chrome ckp malware ahead dari picturesof.net.

bila check dekat webmaster blog saya clean dri sebarg malware. macm mana nak hlg kn google suspicious bila nak buka blog saya.

Hafizzi Aziz said...

@Wannie Ariffin cer bukak HTML, pastue search picturesof.net. then buang link tue. tgk boleh ke tak.

Sue Echan said...

bagus juga ada tutorial ni. sebab blog kwn2 ada yg kene malware juga.

Anonymous said...

Thanks very interesting blog!

Feel free to surf to my blog post; password hacking software

Puan Gojes said...

assalam fiz.

PG nak minta tlg sgt2, boleh tolong tgk kan blog PG tak? blog PG ada masalah dengan malware yang PG sendiri tak tahu how to fix it. harap sgt fix dapat tlg. email PG maybe, > yatieowners@gmail.com <

tq fiz

Anonymous said...

The ubiquitous commercials and magazine ads for movies and new music releases are put together by talented advertising professionals through entertainment
firms. " Waka claims he was "screwing around" when he created the song, but it was a huge hit and garnered him high marks. When: Entirely of all the coupons offered in the 2014 edition are valid through December 30, 2014.

My webpage ... entertainment desktops (www.vangels.co.uk)

Anonymous said...

In less than 5 minutes, you can determine the value of a property anywhere in the United States.

All of this said, a very important thing of a social
network is that, it allows you to get in touch
with people you've left behind. Article Source: Sinclair is an expert when
it comes to Braun Shaving Products.

Feel free to visit my homepage: divine beauty john o donohue ()

Anonymous said...

No matter what auto manufacturers do to stop thieves from stealing cars, they still find away around security systems.
You strongly need the ability to stay motivated day in
and day out when you are not seeing any results yet.
Choose a popular site for your purpose, because they
are visited by more number of people.

Also visit my weblog: internet fernsehen ard (mvlad.ru)

Anonymous said...

So you might be able to get a better deal if you take some time
to check out several sites and compare the prices they offer.

We provide payment by all major credit cards and check online.
The calculations are based on gross income (not net) and should include the typical salary, child support payments (where applicable),
or other regular monthly income that is expected to be ongoing.


Look into my weblog ... http://www.purevolume.com/

Cinta hazanis said...

xjd pun. T.T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...