Baca Entry Latest Nie Jugak!

21 May 2011

Tutorial - Private Folder di Lappy

salam bloggers..
kawan kawan sihat ke tidak hari ini?
apit harap semua sihat hari ini ok..
apit tak tahu apa yang nak ditulis pada entri hari ini..
apit tengah susun susun folder folder dalam lappy apit..
nak delete yang mana tak penting..
yang private pula apit nak sembunyikan..
apa? sembunyi? bagaimana nak sembunyi folder dari dibuka dari orang lain?
eh kawan kawan tak tahu?
ada yang tahu dan ada yang tak tahu kan?
okay sesiapa yang tak tahu tu apit akan ajar okay..
sapa nak belajar angkat tangan?
huih..ramai nak belajar..
okay ikut step by step apa yang apit ajar ini okay..


1. okay. pergi ke folder yang nak private kan itu. Contoh gambar kat bawah ini apit nak private atau hidden folder FizGraphic.Com.



2. Right Click folder tersebut dan cari Properties. Klik pada Properties tersebut.



3. Dan akan keluar satu bahagian Properties macam kat bawah nie. Then kat General tue tengok kat bawah sekali kt Attributes, tick Hidden. Lepas tue click OK.



4. Eh kejap..belum lagi selesai. okay kawan kawan klik Organize kat menu tab dan cari Folder and Search Options. Contoh gambar bawah. Klik kat situ.



5. Selepas klik tadi akan keluar bahagian Folder Option macam kat bawah nie.. Ada 3 bahagian di situ iaitu General, View dan Search. Pilih View dan cari Hidden Files and Folders. Dan tick Do not show hidden files and folders. Rujuk gambar bawah. Dan klik OK. Selesai.

6. Selesai. dah hilang bukan. senang saja. Kalau nak buka balik file tersebut hanya tick pada Show hidden files and folders. Mudah kan.

yang apit gunakan Window Vista. Rasanya Window lain pown sama jugak.
Sebarang pertanyaan boleh tinggalkan dalam komen.
Senang sahaja kan. Selamat Mencuba.

7 orang comel komen:

Fathiah Hamim said...

arigato apit!

aRe-PeaK said...

hihi..sama2..peace..

maomampos said...

nak gelak ni pas baca entry ni ley dak?? hakhakhak...

aRe-PeaK said...

@maomampos : aku nak tergelak jugak nie..hahahaha...

ezzah said...

thank you apit . :)

SeNiOr_BlOgGeR said...

ABG APIT..KITER TKN HIDDEN..TRUS HILANG..!!!

Atirah ★ said...

Thnx ajarkan . nanti nak buat ap p0m senang , org lain xyah tngk . Kah-3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...