21 May 2011

TUTORIAL - Buat Border di Blog

salam bloggers.
hari ini nak buat tutorial lagi lah.
tak tahu nak buat entri pasal apa. idea tak ada. kih.kih.
so apit nak buat lah tutorial ini.
kawan kawan nampak kan ada line biru muda di sekeliling body belog apit?
nampak? tahu tak nak buat bagaimana?
ok. apit ajar satu satu taw.
belajar baik baik ye anak anak.
hihi. Good Luck!

1. Log in > Dashboard > Edit HTML
2. Then kawan kawan cari code kat bawah ini. tekan Ctrl+F untuk cari.
.content-inner {



3. Kemudian copy and paste code ini di bawah code yang kawan kawan cari tadi.
border: 4px solid #2B60DE;

Warna KUNING = saiz ketebalan yang kawan kawan nak.
Warna UNGU = jenis yang kawan kawan nak. Contoh (dashed * dotted * solid)
Warna MERAH = jenis warna yang kawan kawan nak. klik sini untuk pilih kod warna HTML.

4. Bila dah selesai semuanya, SAVE dan siap!

Selamat Mencuba!

23 orang comel komen:

Met bUjang said...

thanx bro lama cari hahaha

zacky786 said...

waa.. menarik ..

adwafarahin said...

makaseh tuk tutorial nie :)

FIZGRAPHIC said...

@metz : welcome2..hoho..

FIZGRAPHIC said...

@zacky ~786~ : good luck!

FIZGRAPHIC said...

@adwafarahin : sama2..hihi..

Anonymous said...

jadykJADYK !
teerimeKASEHH .. :D

sHie is Me said...

border melengkung xde ker?huhu

FIZGRAPHIC said...

3shiety : alamak.xdak la..hihi..

she winter said...

tkde laa link nie. mcm ne haa ? tmpt len tkde ke ? haha. tambah code tmpt len ke. tau ?

FIZGRAPHIC said...

@she white : la xdak ka code tue..aduhh.. xtaw la..

! ✿LeeDaQyu✿ ! said...

nelly tnye leh??ade x tuto nk ilangkan shadow at blakang header,,

adeek said...

HAi kamu thank coz wt totu ni da lame da cari... sambil 2 da terfollow pulak xpe an,, nt jlan kt my blog ek...haik tq sifu...

Cik Shuida~ said...

sedih =(( xjmpe pn kod 2..huhu..knpe ae?

Mrs.A'azlan said...

kalau nak line utk entry jer mcm mane ek?

AinShakinaa said...

Okayyy ,saye takk retii nak cari code tuh . Bole tlg ajar tak ? :'(

AinShakinaa said...

Okayy , saye tak reti nak cari code tuh . Bole tlg ajar :(

Shaky Shake said...

its helpful. thx bro. ^^

Unknown said...

apit , mcm mane nak buang balek bnde alah nih ?

kisah si dairy said...

thanks...amik tuto nie yerk..

Ratna Noor Azah said...

bro.~ macam mana nak hilang kat edit side bar tu..??

khusainikusi said...

tq sebab tolong ajar kan....:)

Unknown said...

bro, nk tye la. mcm mana nak buat border utk title post and widget ye???